Arma americană care ar putea face Crimeea „inutilă din punct de vedere militar"
Postat la: 01.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar.
Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că SUA au trimis în secret Ucrainei aproximativ 100 de sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, care le-ar fi pus deja în funcțiune.
SUA au trimis anterior ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă, care au ajutat Ucraina în lupta din toamna anului trecut. Dar versiunile trimise recent pot parcurge aproximativ 300 de kilometri - ceea ce pune ținte de valoare mai mare în vizorul Kievului.
Printre acestea, Crimeea, ocupată de Rusia în 2014 și crucială pentru strategia sa militară în Ucraina.
Philip Karber, un analist militar cu expertiză în Ucraina, a declarat pentru Radio Europa Liberă că „livrarea ATACMS este o mare realizare".
El a spus că armele „ar putea, practic, să facă Crimeea fără valoare militară".
Crimeea a fost puternic fortificată de când forțele președintelui Vladimir Putin au ocupat-o și deservește armata atât pe uscat, cât și pe mare. Peninsula găzduiește portul avansat Sevastopol, baza Flotei Ruse de la Marea Neagră.
De asemenea, servește ca un centru logistic crucial și o rută de aprovizionare militară către sudul Ucrainei ocupate și a fost rampa de lansare pentru o serie de atacuri devastatoare cu rachete și drone rusești.
Ucraina a lansat multe lovituri asupra Crimeei înainte - slăbind considerabil flota Rusiei de la Marea Neagră, portul Sevastopol și țintind periodic podul strategic Kerci care leagă peninsula de Rusia.
Acestea au fost efectuate în diferite moduri, inclusiv cu ajutorul unor arme, drone aeriene și navale și probabil cu ajutorul rachetelor Storm Shadow/SCALP furnizate de Marea Britanie și Franța.
Dar rachetele ATACMS au un avantaj cheie față de Storm Shadows, potrivit Radio Europa Liberă, și anume că se deplasează mult mai repede.
La jumătatea lunii aprilie, Ucraina a afirmat că a lovit baza militară Djankoi, în nordul Crimeei, inclusiv un prețios lansator de apărare antiaeriană S-400, fără a preciza ce armă a fost folosită. Un oficial american de rang înalt a declarat ulterior pentru The Times că aceasta se număra printre țintele ATACMS ale Ucrainei.
Luna trecută, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Congresul să convină asupra unui pachet de ajutor pentru Ucraina, el a indicat ATACMS ca fiind o armă cheie pentru a ținti aerodromurile din Crimeea.
„Când Rusia știe că putem distruge aceste avioane, nu vor ataca din Crimeea", a declarat Zelenski pentru The Washington Post.
„Este ca și cu flota maritimă", a adăugat el. "I-am împins din apele noastre teritoriale. Acum îi vom împinge de pe aeroporturile din Crimeea".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu