Argumente pro și contra: Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina?
Postat la: 05.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt pregătite să cedeze teritorii, și pare să fie puțin teren comun pentru ca dialogul să înceapă. Ca rezultat, inițiativele chineze, arabe, occidentale și africane par în prezent ineficiente. Cu toate acestea, în cele din urmă, vor trebui să aibă loc discuții reale, spun analiștii.
Și atunci când părțile vor fi pregătite să negocieze, influența Chinei și Arabiei Saudite asupra Rusiei și neutralitatea relativă a Africii ar putea să le plaseze într-o poziție bună pentru a media între cele două părți beligerante.
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Argumente PRO:
1. Relațiile bune cu ambele părți: China menține relații diplomatice bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, ceea ce îi conferă o poziție de neutralitate aparentă și credibilă în medierea conflictului.
2. Influența economică și politică: China are o influență semnificativă în regiune și la nivel global, ceea ce i-ar putea oferi o anumită capacitate de a influența ambele părți să accepte negocieri de pace.
3. Experiența anterioară: China a jucat un rol în medierea altor conflicte, cum ar fi cel dintre Arabia Saudită și Iran, ceea ce ar putea sugera că are abilitățile necesare pentru a facilita discuțiile dintre Rusia și Ucraina.
Argumente CONTRA:
1. Interese divergente: Interesele Chinei în regiune pot diferi de ceea ce ar fi benefic pentru Ucraina și Rusia. China ar putea avea obiective economice sau politice care ar putea influența direcția medierii.
2. Complexitatea conflictului: Conflictul dintre Rusia și Ucraina este extrem de complex, cu istorie profundă și chestiuni geopolitice sensibile. China ar putea să nu aibă înțelegerea profundă necesară pentru a facilita o rezolvare eficientă.
3. Neutratitatea contestată: Unele țări și actori internaționali ar putea să pună sub semnul întrebării neutralitatea Chinei, percepută adesea ca aliat al Rusiei. Aceasta ar putea afecta credibilitatea sa în rolul de mediator.
Dacă distanța față de conflict este cartea câștigătoare pe care națiunile africane sau Arabia Saudită o pot aduce la negocieri, China oferă o promisiune diferită pentru cei care încearcă să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului, potrivit Al Jazeera.
Este cel mai mare aliat și partener economic al vecinului său nordic, susținând economia acestuia printr-o creștere semnificativă a achizițiilor de petrol și alte schimburi comerciale și oferind Moscovei acoperire politică în platforme internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU.
Experiența Chinei în astfel de negocieri
După luni de presiune din partea națiunilor europene să folosească această influență pentru a-l determina pe Putin să își retragă trupele din Ucraina, China a dezvăluit un plan de pace în martie.
Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor FT.
Aceasta a venit după o remediere spectaculoasă în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran, mediată de China, subliniind apetitul crescând al Beijingului pentru un rol principal în rezolvarea conflictelor globale.
China s-a oferit, de asemenea, să medieze între Israel - un important partener comercial al Beijingului - și Palestina, găzduindu-l chiar președintele palestinian Mahmoud Abbas în iunie.
Dar spre deosebire de aceste eforturi, planul său de pace pentru războiul din Ucraina este larg, vag și deschis la interpretare, solicitând Rusiei și Ucrainei să renunțe la „mentalitatea războiului rece", să înceteze ostilitățile și să reia negocierile de pace.
China câștigă mai mult din război, decât din pace
Puncte rezonabile, poate, dar argumente cu greu convingătoare pentru două țări blocate în mijlocul unui război devastator să-și lase armele jos. Lucru care nu surprinde, potrivit unor analiști.
Celelalte inițiative de pace pe care Beijingul le-a promovat au fost în mare parte în conflictele vechi, în care pacea îi permite Chinei să-și protejeze propriile interese, potrivit lui Niva Yau, cercetător asociat al Consiliului Atlantic pentru Hubul Chinei Globale.
Arabia Saudită și Iran, de exemplu, sunt ambii parteneri cheie pentru China, iar relațiile mai bune dintre ei reduc riscurile pentru investițiile chineze în oricare dintre aceste națiuni.
Cu toate acestea, în războiul din Ucraina, Yau a spus că China câștigă nu din pace, ci dintr-un „război prelungit" care epuizează resursele Occidentului și ajută la intensificarea comerțului bilateral profitabil cu o Rusie vulnerabilă și izolată.
China ar putea profita militar atacând Taiwanul
Dar China, a spus ea, nu este răspunsul în acest caz. Un război lung, a argumentat ea, ajută China „să distragă lumea" și să „normalizeze neutralitatea în fața conflictului".
Acest lucru, a spus ea, ar permite în cele din urmă aventurile militare pe care China ar putea dori să le inițieze în viitor, inclusiv o posibilă mișcare în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriu chinez.
Cu toate acestea, nu este în interesul Chinei să vadă Rusia slăbită dincolo de un anumit punct. Și dacă reversurile militare, economice și geopolitice încep să se acumuleze pentru Rusia și să o împingă la marginea unui colaps, restul lumii știe că doar o țară poate să-l convingă pe Putin să accepte un acord înainte să fie prea târziu: China.
Ce crede Ucraina?
La fel ca în cazul Africii, Ucraina nu consideră că China este neutră în conflict. A rămas diplomatică și a menținut canale de comunicare atât cu China, cât și cu liderii africani de când delegațiile lor au vizitat Kievul, dar a respins efectiv planurile lor de pace pentru moment.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui, reprezentant special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, în mai și a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sau înghețarea conflictului.
Kievul a respins, de asemenea, și alte sugestii din Sudul Global, inclusiv sugestia președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva de a crea un 'club al păcii' care să includă India, Indonezia, China și alte țări din America Latină ca membri potențiali.
Mai mult, Kuleba a respins de la tribuna ONU apelurile la o „pace abstractă" din partea unor ţări şi comentatori, declarând că, în realitate, ceea ce se cere în acest caz este de a permite Rusiei să se impună în ţara sa
„Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva", a declarat Kuleba într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, reunită pentru a discuta situaţia din Ucraina.
Potrivit ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate".
Ucraina are propriul său plan de pace, pe care l-a promovat în întâlniri internaționale de înalt nivel, inclusiv în cea cu părțile africane și chineze, și care insistă asupra recuceririi complete a teritoriilor ocupate de Rusia în prezent.
În concluzie, deși China ar putea teoretic să joace un rol de mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina, există numeroase provocări și variabile care ar putea afecta eficacitatea sa în această calitate. Medierea într-un astfel de conflict este o sarcină complexă și sensibilă, care necesită nu numai influență diplomatică, dar și o înțelegere profundă a contextului și a intereselor părților implicate.
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah - la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări - va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui va merge la Jeddah pentru discuţii, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe. "China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca iniţiativa să conducă la un "summit pentru pace", care să aibă loc în această toamnă şi la care să participe lideri din întreaga lume, pentru a aproba principiile bazate pe propria sa formulă de pace, în 10 puncte, care presupune retragerea trupelor ruse şi recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Planul lui Zelenski, care pleacă de la principiul respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei, un principiu pe care şi Beijingul declară că îl susţine ferm, este însă o anatemă pentru Moscova, care afirmă că a anexat pentru totdeauna teritoriile ucrainene ocupate.
Kremlinul și-a exprimat luni nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina.
Ca răspuns la raportul WSJ, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Desigur, Rusia va monitoriza îndeaproape această întâlnire. Trebuie să înțelegem obiectivele stabilite și subiectele de discuție. Orice încercare de a avansa o rezoluție pașnică merită o considerație pozitivă", relatează Alarabiya News.
Cu toate acestea, Peskov a reiterat, de asemenea, poziția Moscovei potrivit căreia, în prezent, nu percepe nicio bază validă pentru a se angaja în discuții de pace cu Kievul.
surse: Al Jazeera, Reuters, Financial Times, WSJ, AFP, HotNews.ro
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Scandalul Trump - Obama ia amploare: Apar acuzații de trădare din partea actualului lider de la Casa Albă
Președintele american, Donald Trump a lansat marți noi acuzații la adresa lui Barack Obama, susținand ca acesta ar fi co ...
-
Regimul Trump prăbușeste turismul si izolează America. Taxă suplimentară de cel puțin 250 de dolari pentru vizitele în SUA. Plata va fi solicitată la momentul eliberării vizelor
Vizitatorilor straini ai SUA le va trebui sa plateasca o noua „taxa de integritate a vizei" de cel puțin 250 de do ...
-
Vin miliarde de dolari dinspre SUA spre Europa. Investitorii americani au cumpărat într-o lună obligaţiuni de aproape 100 de miliarde de euro
Datoria suverana a zonei euro a atras aproape 100 de miliarde de euro din partea investitorilor straini in luna mai, cee ...
-
Donald Trump se laudă că a "eliberat" Siria. Giganții din SUA se bat acum pe resursele energetice ale țării
Companiile americane Baker Hughes, Hunt Energy si Argent LNG vor elabora un masterplan pentru redresarea sectorului ener ...
-
Războiul Germano - Rus e pe cale să înceapă oficial: "Folosirea rachetelor Taurus de către Ucraina ar însemna participarea Germaniei în război"
Daca Ucraina va folosi rachete germane Taurus sau unele modele modificate ale acestora 'sub alte denumiri', atunci perso ...
-
„Doctrina Trump". De ce crede echipa președintelui că SUA pot câștiga rapid orice război și care sunt riscurile
Vicepreședintele american J.D. Vance a prezentat recent atacurile ordonate de Donald Trump asupra infrastructurii nuclea ...
-
Moment de-a dreptul rușinos pentru Macron: Armata franceză pune capăt prezenţei sale permanente în Africa de Vest şi Centrală
Armata franceza a pus capat joi prezentei sale militare permanente in Africa de Vest si Centrala, intr-o ceremonie solem ...
-
BBC: Israelul distruge mii de clădiri civile din Gaza prin demolări controlate
Israelul a demolat mii de cladiri in Gaza de la retragerea din acordul de incetare a focului cu Hamas, in luna martie, i ...
-
Firmele americane și europene încheie un acord major privind gazele naturale, în contextul în care negocierile comerciale au ajuns într-un punct critic
Una dintre cele mai mari companii energetice din Europa a semnat un acord pe mai multe decenii pentru a cumpara gaze nat ...
-
30 de state au inceput procedurile de sanctionare a Israelului pentru genocidul din Gaza
O coaliție formata din 30 de state, inclusiv China, Brazilia, Turcia, Indonezia, dar și cinci țari europene, Spania, Irl ...
-
Grupurile de interes oculte sunt mai puternice decât președintele Donald Trump
Autor: Paul Craig Roberts Suntem la șase luni de la inceputul președinției lui Donald Trump, de fapt prima sa președinți ...
-
Ce joc face Donald Trump in realitate. Motivele din spatele aliantei cu Europa impotriva restului Lumii
Contacte discrete, o diplomație directa și un acord de inarmare in valoare de miliarde de dolari ajuta la o aliniere a S ...
-
Care e cauza pentru care Donald Trump se prăbușește-n sondaje cu MAGA cu tot. Rata de respingere atinge cote record in 6 luni de la preluarea mandatului
Rata de dezaprobare a președintelui Trump a atins nivelul cel mai inalt de la inceputul celui-de-al doilea mandat al sau ...
-
Trump dă lovitura: Cum a încasat peste noapte 50 de miliarde de dolari, printr-un artificiu
Lumea a privit uluita momentul cand Donald Trump a anunțat "Ziua Eliberarii" Americii, pe 2 aprilie 2025, in Rose Garden ...
-
Dezbinare majoră în Uniunea Europeană. Germania este decisă să blocheze bugetul record propus de Ursula von der Leyen
Germania a anunțat ca se va opune creșterii bugetului european pentru ciclul 2028-2034, stabilit la 2.000 de miliarde de ...
-
Trei țări NATO refuză acordul propus de Trump. Nu vor să cumpere arme americane pentru Ucraina
Franța și Italia nu vor participa la o noua inițiativa condusa de NATO pentru finanțarea livrarii de arme americane catr ...
-
Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: "Este o propunere imbecilă!"
Uniunea Europeana nu a convenit marti asupra celui de-al optsprezecelea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei impuse din ...
-
Regele Charles al III-lea îi dă o lecție de umilință lui Donald Trump
Premierul marii Britanii, Keir Starmer, a depus eforturi mari pentru a se asigura ca Donald Trump primește o a doua vizi ...
-
Ceva absolut incredibil: "Poți lovi Moscova?" Conversație incendiară Trump-Zelensky
Donald Trump l-ar fi intrebat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyy, daca Ucraina ar putea ataca Moscova și Sank ...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu