Arabia Saudită are o problemă similară cu cea din România
Postat la: 02.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La o scară diferită, Arabia Saudită și România au demarat proiecte extrem de ambițioase, care au obiectivul de a oferi o altă față celor 2 țări. La fel ca și în România, din cauza acestor investiții majore în proiectul "Vision 2030", Arabia Saudită începe să aibă probleme cu deficitul bugetar și estimează o scădere de la 4,4% la 0,8%. În România, Guvernul a explicat creșterea deficitului bugetar prin investițiile majore care au loc în infrastructură și nu numai, informează News.ro.
Arabia Saudită şi-a redus previziunile de creştere şi şi-a majorat estimările deficitului bugetar pentru anii fiscali 2024 până în 2026, anticipând o perioadă de cheltuieli mai mari şi venituri mai mici din petrol, transmite CNBC. Produsul intern brut real este acum aşteptat să crească cu 0,8% în acest an, o scădere dramatică faţă de o estimare anterioară de 4,4%, potrivit celui mai recent raport prebugetar publicat luni de Ministerul Finanţelor. Proiecţia de creştere a PIB-ului pentru 2025 a fost, de asemenea, redusă de la o estimare anterioară de 5,7% la 4,6%, în timp ce perspectivele pentru 2026 au fost reduse de la 5,1% la 3,5%.
Bugetul exerciţiului financiar 2025 evidenţiază angajamentul Regatului de a accelera reformele de reglementare şi structurale, precum şi dezvoltarea politicilor. De asemenea, se concentrează pe cheltuielile transformatoare pentru a promova creşterea economică durabilă, a îmbunătăţi dezvoltarea socială şi a îmbunătăţi calitatea vieţii", se arată în raportul prebugetar. Cel mai recent raport a subliniat şi mai mult planurile guvernului saudit de a aloca fonduri suverane şi de dezvoltare "pentru investiţii de capital, dând în acelaşi timp putere atât sectorului privat, cât şi non-profit pentru a stimula creşterea şi prosperitatea".
Autorităţile saudite se aşteaptă, de asemenea, ca bugetul să rămână în deficit în următorii câţiva ani, deoarece regatul acordă prioritate cheltuielilor pentru a atinge obiectivele planului său Vision 2030 de modernizare şi diversificare a economiei saudite, puternic dependentă de petrol. Ministerul de Finanţe a estimat un deficit bugetar mai mare, de aproximativ 2,9% din PIB, pentru 2024, comparativ cu o proiecţie anterioară de 1,9% pentru anul. Acesta a prezis deficite de 2,3% şi 2,9% în 2025, respectiv 2026, de asemenea, mai mari decât estimările anterioare.
Petrolul reprezintă 43% din PIB-ul real al Arabiei Saudite. Contribuția veniturilor din petrol la PIB-ul saudit variază în fiecare an din cauza fluctuațiilor prețurilor petrolului, dar este în medie de 40% în anii anteriori anului 2022. Petrolul reprezintă o medie de 75% din veniturile fiscale. Diminuarea acestei dependențe de resursele petroliere a fost unul dintre obiectivele guvernului încă din anii 1970. Petrolul și alte bogății naturale din țările care depind de aceste resurse ca sursă majoră de venit au fost descrise drept „blestemul resurselor".
Prioritatea principală este de a putea dezvolta surse alternative de venituri pentru guvern, cum ar fi impozitele, taxele și veniturile din fondul suveran de investiții. Un alt aspect major este de a reduce dependența cetățenilor țării de cheltuielile publice prin cheltuieli cu subvențiile, salarii mai mari și creșterea părții din economie la care contribuie sectorul privat pentru a oferi mai multe oportunități de angajare.
Obiectivele din "Saudi Vision 2030" ar putea fi comparate cu alte planuri de dezvoltare din Orientul Mijlociu, cum ar fi "Kuwait Vision 2035", "Egypt Vision 2030" și "UAE Vision 2021". Viziunea are trei piloni principali: să transform Arabia în „inima lumii arabe și islamice", să devină o putere globală în materie de investiții și să transforme locația țării într-un centru de legătură între Afro-Eurasia.
Planul este supravegheat de un grup de persoane angajate în cadrul Centrului Național pentru Măsurarea Performanței, Unității de Execuție și Biroului de Management al Proiectului din cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Dezvoltare. Programul Național de Transformare a fost conceput și lansat în 2016 în 24 de organisme guvernamentale.
Saudi Vision 2030 stabilește obiective pentru diversificare și îmbunătățirea competitivității. Aceasta este construită în jurul a trei teme principale care stabilesc obiective specifice care trebuie atinse până în 2030:
- O societate vibrantă - urbanism, cultură și divertisment, sport, Umrah, situri de patrimoniu UNESCO, speranța de viață
- O economie prosperă - ocuparea forței de muncă, prezența femeilor pe piața muncii, competitivitate internațională, Fondul de investiții publice, investiții străine directe, exporturi non-petroliere
- O națiune ambițioasă - venituri non-petroliere, eficiența guvernului, e-guvernare, economii și venituri ale gospodăriilor, organizații non-profit și voluntariat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu