Arabia Saudită lansează o operațiune militară de amploare în Yemen după un atac sângeros
Postat la: 25.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Arabia Saudită a lansat sâmbătă, de Crăciun, o ofensivă militară "la scară mare" în Yemen, după ce două persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite în primul atac mortal revendicat de către rebeli huthi în regatul saudit în mai bine de trei ani, relatează AFP.
Riadul intervine în Yemen din 2015, la conducerea unei coaliţii care susţine forţe guvernamentale yemenite, aflate în război de şapte ani împotriva rebelilor huthi, apropiaţi ai Iranului şi care atacă adesea teritoriul saudit din Yemen. Apărarea Civilă a regatului a anunţat că două persoane - un saudit şi un yemenit - au fost ucise în acest atac, în regiunea saudită Jazan (sud), la frontiera cu Yemenul. Huthi au revendicat atacul şi au anunţat că au lansat trei rachete balistice.
"Un proiectil a căzut pe o clădire comercială şi a făcut doi morţi, un saudit şi un rezident yemenit. El a rănit şapte civili, şase saudiţi şi un cetăţean din Bangladesh", anunţă într-un comunicat autorităţile saudite. Imediat după acest atac, coaliţia a anunţat că "pregăteşte o operaţiune militară la scară mare" împotriva rebelilor. Un purtător de cuvânt huthi, Yahya Saree, a ameninţat regatul, într-un comunicat, cu "operaţiuni dureroase" în cazul în care îşi continuă "agresiunea şi crimele".
Rebelii yemeniţi lansează cu regularitate rachete şi drone în Arabia Saudită vecină, ţintind aeroporturi şi infrastructuri petroliere. Acesta este însă primul atac soldat cu morţi în regat din 2019 încoace. Potrivit unor medici yemeniţi, trei persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite în atacuri aeriene efectuate ca represalii ale coaliţiei militare antihuthi, la nord-vest de capitala yemenită Sanaa, aflată sub controlul rebelilor.
"Trei civili, inclusiv un copil şi o femeie, au fost ucişi, iar alţi şase au fost răniţi în oraşul Ajama", au declarat AFP medici. În ultima vreme, confruntările s-au intensificat, iar atacuri aeriene saudite au vizat Sanaa, din cauza cărora capitala yemenită, supusă unei blocade saudite începând din 2016, nu mai poate primi, începând de marţi, avioane ale organizaţiilor umanitare şi ale ONU. Riadul a anunţat că a ripostat unor drone operate de pe aeroport.
Coaliţia militară antihuthi, care a vizat miercuri o tabără militară huthi la Sanaa, a anunţat joi că a distrus o dronă-capcană care viza aeroportul din Abha, în sudul Arabiei Saudite, fără să provoace victime. Tot joi, Marina americană (US Navy) a anunţat că a confiscat 1.400 de puşti de asalt de tip AK-47 şi muniţie la bordul unui vapor de pescuit care a plecat, a acuzat ea, din Iran şi care era destinat rebelilor huthi. Teheranul îşi recunoaşte susţinerea politică a rebelilor, însă dezminte că le-ar furniza armament.
Huthi au cucerit - după ce au preluat controlul asupra Sanaa, în 2014 - cea mai mare parte a nordului Yemenului, în pofida intervenţiei coaliţiei militare conduse de către saudiţi. Potrivit ONU, războiul din Yemen a cauzat moartea a 377.000 de persoane, dintre care peste jumătate în urma unor cauze indirecte ale războiului - şi anume din cauza lipsei apei potabile, a foametei şi bolilor.
ONU s-a declarat miercuri "nevoită" să restrângă ajutoareel umanitare acordate Yemenului, din cauza lipsei de fonduri, în timp ce foametea creşte în această ţară devastată de una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Aproximativ 80% dintre cei peste 30 de milioane de locuitori ai Yemnului depind de ajutoare internaţionale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu