Șapte scenarii cu totul neașteptate care ar putea schimba soarta alegerilor americane din 2024
Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai sunt 12 luni până la următoarele alegeri din SUA, ceea ce e în ani politici este o perioadă extrem de lungă și cu siguranță suficientă pentru ca un eveniment cu totul neașteptat să modifice statu-quo-ul, scrie într-un editorial publicat în „The Hill" Myra Adams, membră în echipa de campanie a Partidului Republican în 2004 și 2008.
Majoritatea alegătorilor americani se strâmbă la gândul unei reeditări a alegerilor din 2020, în care se confrunte din nou Joe Biden cu Donald Trump ca și cum unul dintre ei nu poate câștiga decât dacă îl are drept adversar pe celălalt. Potrivit unui sondaj realizat luni de Monmouth University, 52% dintre republicani nu sunt „deloc entuziasmați" de posibilitatea ca fostul președinte Trump să devină candidatul prezidențial republican, iar 53% dintre democrații înregistrați au aceeași părere despre actualul președinte american.
În anii anteriori, evenimente neprevăzute și de multe ori tragice au schimbat radical traiectoria campaniilor prezidențiale. Atacurile teroriste de la 11 septembrie au transformat națiunea, au trimis SUA în război și cu siguranță au asigurat realegerea președintelui George W. Bush în 2004.
În septembrie 2008, prăbușirea economică din SUA a declanșat o criză financiară globală cu două luni înainte de ziua alegerilor. O reacție slabă și nesigură din partea candidatului republican John McCain a pecetluit soarta campaniei sale în declin, ceea ce a avut drept consecință o victorie impresionantă a lui Barack Obama în Colegiul electoral.
Anul electoral 2020 a adus criza COVID-19, iar economia americană a cunoscut un blocaj fără precedent. Potrivit datelor postelectorale, alegătorii au menționat gestionarea pandemiei de către președintele Trump drept principala problemă care a contribuit la înfrângerea sa.
Încă nu se știe dacă revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu va ajuta perspectivele de realegere ale lui Biden, în eventualitatea că Trump va fi adversarul său. Pe de altă parte, în campania sa Biden promovează „conservarea democrației" ca temă anti-Trump. Într-un discurs recent, Biden a declarat: „Sarcina sacră a timpului nostru ... este ca democrația să supraviețuiască și să prospere, nu să fie zdrobită de o mișcare mai interesată de putere decât de un principiu".
În anii '60, evenimente tragice și neprevăzute au schimbat în profunzime alegerile prezidențiale din 1964 și 1968. Mai întâi, la 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost asasinat la Dallas. Vicepreședintele Lyndon Johnson a fost învestit în funcție și, un an mai târziu, a obținut o victorie zdrobitoare împotriva candidatului republican conservator, senatorul de Arizona Barry Goldwater.
Apoi, Johnson a lansat o bombă politică la 31 martie 1968, retrăgându-se din campania de realegere cu șapte luni înainte de alegeri. Vicepreședintele în exercițiu Hubert Humphrey a câștigat nominalizarea democrată, dar a fost învins de fostul vicepreședinte Richard Nixon la 5 noiembrie 1968.
În prezent, ca un fundal pentru ciclul prezidențial din 2024, această săptămână ilustrează instabilitatea peisajului politic național. Proba A: Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, tocmai a fost demis din funcție - primul președinte demis din istoria americană. Proba B: În New York, un judecător a emis un ordin de interdicție pentru principalul candidat prezidențial republican, fostul președinte Donald Trump, în timpul procesului său civil de fraudă în valoare de 250 de milioane de dolari.
Ingredientele actuale sunt presiunea creată de media de pe canalele sociale (mesaje reale și false), polarizare extremă și o lume mult mai fierbinte în care un război major este în curs. O astfel de rețetă explozivă este menită să producă un fel de eveniment cataclismic - poate chiar unul dintre următoarele.
Șapte întorsături de situație care ar putea schimba soarta alegerilor prezidențiale din SUA
1. Unul dintre cei doi candidați moare sau este obligat să se retragă din motive de sănătate, juridice, scandal, impeachment sau din alte motive pe care nu ni le putem imagina pe moment. Acest scenariu nu este chiar atât de neverosimil având în vedere că este vorba despre doi candidați aflați la vârste înaintate, iar unul dintre ei se confruntă în prezent cu patru procese.
2. Are loc un atac terorist de anvergura celui din 11 septembrie 2001. În funcție de circumstanțe, un astfel de atac ar putea afecta sau facilita realegerea lui Biden, deoarece schimbarea liderilor în timpul unei crize naționale ar putea fi percepută ca o distragere a atenției.
3. Un incident internațional sau o escaladare a unui conflict existent necesită un răspuns militar american. Dintr-o dată, politica externă trece în prim-plan. SUA se află în război, ceea ce duce la o schimbare masivă de percepției opiniei publice, care se îndepărtează de problemele interne. Mai mult, conflictul are un impact asupra fundamentului economiei americane. De pildă, China atacă Taiwanul, perturbând lanțul de aprovizionare cu microcipuri. Sau Rusia folosește un dispozitiv nuclear în Ucraina. Sau Ucraina cade, iar Putin invadează o țară NATO. O mobilizare militară ar putea fi introdusă, eventual dacă forțele de voluntari ar avea nevoie de întărire.
4. În apropierea alegerilor, un atac cibernetic paralizant și prelungit asupra infrastructurii critice lasă SUA expuse și vulnerabile. Serviciile de bază energetice și de comunicații sunt întrerupte, iar milioane de oameni rămân deconectați atât de la curent, cât și la nivel informațional.
5. Teroriștii interni lansează atacuri, fie ca răspuns la încarcerarea lui Donald Trump, fie ca răspuns la renominalizarea sa.
6. Folosind inteligența artificială, jucători interni sau străini creează „deep fakes" în apropierea alegerilor, provocând ravagii în mesajele de campanie pe care alegătorii le consideră autentice.
7. Având în vedere impopularitatea lui Trump și a lui Biden, un candidat terț se desprinde și obține un sprijin de peste 20 de procente. Scenariul nu este atât de nebunesc - un nou sondaj Gallup a constatat că 63% dintre alegători susțin un al treilea partid în teorie. Dar cine este această persoană care ar putea deveni relevantă ca un candidat al unei terțe părți?
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu