Analiza CNN: Mizele crizei din Ucraina. De ce nu își permit nici americanii și nici rușii să piardă jocul
Postat la: 22.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Escaladarea războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia pe tema Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care ieșirea pașnică dintr-o criză cu ramificații ample ar putea fi imposibilă, arată o analiză a CNN.
Președintele american Joe Biden, susținut de întreaga putere simbolică a alianței occidentale, este blocat într-o confruntare cu președintele rus Vladimir Putin, care folosește Ucraina ca ostatic pentru a încerca să forțeze SUA să renegocieze rezultatul stabilit al Războiului Rece. Niciunul nu clipește. A face acest lucru poate fi imposibil, având în vedere mizele politice uriașe pe care ambii au pariat.
Cele două puteri nucleare de top ale lumii se duelează în cel mai tensionat test de voință de la căderea Uniunii Sovietice. O invazie a Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cea mai mare ciocnire a armatelor convenționale obișnuite din Europa de la al Doilea Război Mondial. În joc pentru americani se află credibilitatea Occidentului, percepțiile despre puterea globală a SUA și posibilitatea unor consecințe secundare - de exemplu, o creștere a prețurilor la energie, alimentată de criză.
Pentru a încerca să detensioneze situația, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit vineri la Geneva. Dar, chiar la începutul întâlnirii, Lavrov i-a spus lui Blinken că Moscova „nu se așteaptă la un progres" din aceste discuții, ci așteaptă „răspunsuri la propunerile" sale.
SUA își mențin refuzul de a accepta concesiile cerute de Putin, care ar compromite grav NATO. Iar amenințările SUA cu sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta invadează Ucraina, și încercarea de a-i oferi lui Putin o rampă de ieșire nu au funcționat. În schimb, guvernul de la Kiev spune că Rusia aproape a finalizat acumularea de forțe care ar permite o invazie la scară largă.
Liderul de la Kremlin, care are 100.000 de soldați la granițele Ucrainei, ține lumea în expectativă, cu obișnuita sa tehnică de a-i dezechilibra pe adversari. Unii analiști cred că liderul rus blufează și că a creat amenințarea cu invazia pentru a fi pe picior de egalitate în discuțiile cu SUA. Alții văd o încercare de a destabiliza Ucraina sau un spectacol menit să-i crească popularitatea în țară.
Dar Putin poate simți, de asemenea, slăbiciune în SUA și diviziune în Europa și vede că, dacă vrea să distrugă speranțele Ucrainei pentru un viitor pro-occidental, acum este momentul. „Singurul lucru în care am încredere este că decizia este în totalitate, exclusiv, complet, o decizie a lui Putin", a spus Biden în timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă. „Nimeni altcineva nu va lua acea decizie; nimeni altcineva nu va influența acea decizie. El ia acea decizie", a subliniat președintele SUA.
Ucraina este foarte importantă pentru liderul rus. Pentru fostul ofițer KGB, dispariția Uniunii Sovietice a fost un dezastru istoric. El a interpretat expansiunea NATO spre est ca fiind umilirea unei mari civilizații. Aceasta explică de ce a cerut concesii pe care Biden nu le poate accepta niciodată - inclusiv asigurarea că Ucraina nu a adera niciodată la NATO și cererea de a retrage trupele și armamentul occidental din fostele state ale Pactului de la Varșovia, cum ar fi Polonia și România, pe care le consideră o amenințare la adresa securității Rusiei.
În ultimul deceniu, Putin a încercat să recreeze vechea sferă de influență a Rusiei asupra fostelor state sovietice precum Ucraina. Schema a avut ca rezultat anexarea Crimeei, teritoriu suveran al Ucrainei, în 2014. Putin a sprijinit de asemenea suprimarea protestelor politice din Belarus și Kazahstan. Având în vedere propriul său regim autocratic, este, de asemenea, clar că o democrație înfloritoare, prosperă, orientată spre vest în Ucraina este intolerabilă: ar putea deveni un exemplu pentru rușii obosiți de domnia lui îndelungată, corupție și represiune.
O altă miză a lui Putin este pătarea prestigiului Occidentului și mai ales al Statelor Unite. Tot aici intervin eforturile sale de a influența alegerile din SUA. Candidatul pe care l-a susținut și care i-a făcut jocul ca președinte, Donald Trump, conduce acum un atac asupra democrației americane care coincide cu obiectivele lui Putin. Iar Biden este slăbit pe plan intern acum, deoarece Trump s-a asigurat că este văzut ca un președinte ilegitim de milioane de cetățeni. Putin nu ar fi putut niciodată spera la un asemenea rezultat.
Pe de altă parte, Joe Biden a petrecut săptămâni întregi încercând să-i unească pe aliații occidentali, pe care Putin încearcă să-i dezbine, pentru a adopta un pachet de sancțiuni care ar separa efectiv Rusia de economia occidentală. Acesta este motivul pentru care declarațiile lui Biden de la conferința de presă miercuri au fost atât de dăunătoare, pentru că practic a recunoscut că nu toți liderii occidentali sunt de aceeași părere.
Este însă adevărat. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a cerut săptămâna aceasta un canal european pentru Putin, oferindu-i președintelui rus o oporturnitate de divizare pe care să o exploateze. Unul dintre cele mai curioase aspecte ale abordării SUA cu privire la criza din Ucraina a fost retorica alarmistă a SUA privind o invazie iminentă și scurgerile de informații despre acumularea de trupe rusești. Este greu de spus dacă administrația își asigură acoperirea politică pentru a arăta că nu a fost luată prin surprindere dacă tancurile rusești trec granița.
De asemenea, Washingtonul ar putea accentua amenințarea pentru a-i constrânge pe europeni să fie de acord cu sancțiunile. De exemplu, SUA au fost mult timp în dezacord cu Germania din cauza gazoductului Nord Stream 2, construit pentru a transporta gazul rusesc în Europa de Vest. Noul guvern de la Berlin a semnalat acum că va opri fluxul de gaz dacă Rusia invadează Ucraina. Uneori, totuși, pare că SUA aproape că l-au provocat pe Putin prind declarațiile despre o probabilă invazie - inclusiv cele ale lui Biden de miercuri. O astfel de tactică ar putea crește presiunea asupra liderului rus, dar este un risc uriaș.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu