ANALIZĂ CNN: Intrăm în Al Treilea Război Mondial după Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în teritoriul Rusiei cu arme americane?
Postat la: 18.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia urmează unui model familiar: Casa Albă refuză luni de zile să aprobe o cerere de arme din partea Ucrainei, temându-se că ar fi o escaladare. Kievul critică zgomotos refuzul și, tocmai când cererea pare să fi fost uitată, administrația Biden o aprobă.
Solicitările Ucrainei pentru HIMARS, tancuri Abrams, F16 - toate au urmat un model similar de refuz și tergiversare, pentru ca în cele din urmă permisiunea să fie acordată, dar aproape în momentul în care părea să fie prea târziu. Este prea târziu pentru ca sistemele de rachete tactice ale armatei, fabricate în SUA, sau ATACMS, să facă o diferență dacă lovesc ținte din interiorul Rusiei? Răspunsul este complex și poate explică o parte din reticența administrației Biden de a acorda permisiunea, potrivit CNN.
În primul rând, există o cantitate limitată de ATACMS pe care Ucraina o poate primi. Prin urmare, chiar dacă Kievul este capabil să lovească în interiorul Rusiei - iar raza de acțiune este cu 100 de km mai mare - nu va produce o schimbare peste noapte pe câmpul de luptă. Analiștii au enumerat volumul de ținte rusești care se află în raza de acțiune a acestor rachete - Institutul pentru Studiul Războiului identificând sute de ținte - după ce administrația Biden a informat aparent că aerodromurile rusești aflate în raza de acțiune a ATACMS și-au evacuat avioanele de atac în interiorul Rusiei. Dar, într-adevăr, Ucraina nu va primi suficiente ATACMS pentru a modifica cursul războiului.
În al doilea rând, Ucraina a reușit să pătrundă mai adânc în interiorul Rusiei folosind drone de fabricație internă, mai ieftine. Statele Unite au fost de acord să contribuie la finanțarea dezvoltării acestor dispozitive, care par să fi făcut ravagii în jurul aeroporturilor din Moscova și în infrastructura energetică a Rusiei.
În al treilea rând, permisiunea de a utiliza rachete de precizie americane pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei este, după cum sună, destul de provocatoare. Este adevărat că Moscova este acum destul de slabă din punct de vedere militar și este puțin probabil să caute un conflict total cu NATO sau cu SUA. Dar, la un moment dat, Kremlinul va încerca să își restabilească puterea de descurajare. Serviciile secrete ale Moscovei au fost acuzate de sabotarea unor obiective civile din Europa, inclusiv rapoarte recente conform cărora au fost plasate pachete explozive pe avioane de curierat în Europa.
Administrația Biden a avut dreptate să pună în balanță utilitatea practică a loviturilor cu rază mai mare de acțiune și potențialul de daune colaterale civile în statele membre NATO, în cazul în care Rusia se simte obligată să riposteze cumva. Prin urmare, nu a fost o decizie atât de simplă sau de evidentă precum au susținut unele voci de la Kiev. Obiectivul mai larg pare să fi fost acela de a determina administrația Biden să se implice mai mult în războiul din Ucraina - să scoată cu adevărat mănușile.
Cu toate acestea, Casa Albă este dornică să sublinieze faptul că desfășurarea de trupe nord-coreene în Kursk a alimentat decizia sa - că acesta este răspunsul SUA la escaladarea Moscovei. Oficialii occidentali au remarcat faptul că desfășurarea nord-coreeană reprezintă extinderea conflictului din Ucraina și transformarea acestuia în ceva în care adversarii din regiunea Indo-Pacific ai Statelor Unite au acum un rol. În ochii lui Biden, aceasta este o escaladare ca răspuns la o escaladare.
Dar faptul că a întârziat atât de mult din cauza simbolismului extraordinar al acordării acestei permisiuni nu face decât să sporească puterea deciziei pe care tocmai a luat-o. Președintele ales Donald Trump crede că poate vorbi despre pace, dar va moșteni un război în care mizele tocmai au devenit semnificativ mai mari, conchide CNN.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Peștele apocalipsei" a eșuat pe o plajă din California. Prezența lui, semnul unui posibil dezastru
Un pește care trăiește de obicei în apele oceanice adânci, considerat un vestitor al dezastrului, a eșuat pe un țărm din sudul Californiei, conform The Independent și FoxWeather.
-
Miliardarul care a pariat totul pe faptul că China va ține sub control focarul de COVID din Wuhan a fost condamnat la 17 ani de închisoare
Fondatorul companiei singaporeze Hin Leong Trading, miliardarul Lim Oon Kuin, a fost condamnat luni la 17 ani și jumătate de închisoare după ce a apelat la fraudă pentru a ascunde că pariul pe care l-a plasat pe autoritățile din China la începutul pandemiei de COVID-19 a fost unul profund neinspirat.
-
Laserele „alimentate de lumina soarelui" ar putea transforma călătoriile în spaţiu
Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta, de asemenea, o sursă de energie curată furnizată pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă.
-
Papa cere investigarea unui potențial genocid în Gaza. Il va declara Israelul persona non grata si pe Suveranul Pontif?
Papa Francisc a solicitat o anchetă pentru a stabili dacă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza constituie un genocid, potrivit unor extrase dintr-o carte care urmează să apară, scrie politico.eu.
-
NASA dă un motiv pueril pentru care nu a mai ajuns niciun om pe Lună de 50 de ani. Nici american, dar nici rus sau chinez!
Ultima dată când o persoană a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. Cei de la NASA spun că motivele pentru care nu a mai avut loc nici o misiune spre Lună țin de buget și politică, nu sunt științifice sau tehnice.
-
ANALIZĂ CNN: Intrăm în Al Treilea Război Mondial după Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în teritoriul Rusiei cu arme americane?
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia urmează unui model familiar: Casa Albă refuză luni de zile să aprobe o cerere de arme din partea Ucrainei, temându-se că ar fi o escaladare. Kievul critică zgomotos refuzul și, tocmai când cererea pare să fi fost uitată, administrația Biden o aprobă.
-
Putin: "NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, încă din 12 septembrie 2024, că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia".
-
O nouă versiune periculoasă a mpox se răspândește tot mai mult. Nu există nici un medicament împotriva acesteia
Vaccinarea este cea mai eficientă apărare împotriva variolei maimuței, a subliniat virusologul Miklós Rusvai, după ce Uniunea Europeană și statele sale membre au anunțat că vor dona 580.000 de doze de vaccin statelor africane afectate pentru a se apăra de variola maimuței.
-
Fiul lui Donald Trump despre decizia SUA în conflictul Ucraina-Rusia: "Imbecili. Vor să se asigure că declanșează al treilea război mondial inainte sa plece de la putere"
Donald Trump Jr. l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden pentru posibilitatea de a escalada războiul din Ucraina, acuzându-l că ar provoca al Treilea Război Mondial în ultimele luni de mandat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
- 3.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 4.Se pregătește o rebeliune în cadrul Pentagonului. Planuri anti-Trump printre generalii de top americani
- 5.Republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile! Este noua reclama electorală lansată de democrați VIDEO
- 6.Planul lui Trump de pace în Ucraina: Zonă demilitarizată și oprirea Kievului de a adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani
- 7.Economistul Jeffrey Sachs dezvăluie secretul din spatele relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia
- 8.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 9.Donald Trump a avut primul discurs ca președinte ales la scurt timp după victoria in fata Kamalei Harris: "Voi opri războaiele!"
- 10.Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu