Analiză NYT: Oficialii americani critică strategia Ucrainei - Contraofensiva eșuează pentru că trupele sunt desfășurate greșit
Postat la: 23.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Contraofensiva ucraineană nu reuşeşte să spargă apărarea rusă fortificată în principal din cauză că mulţi militari, inclusiv unele dintre cele mai bune unităţi de luptă sunt desfăşurate în mod greşit - sunt prea dispersate şi este necesar să se concentreze pe frontul contraofensivei în sudul Ucrainei, potrivit unor strategi americani -, critică oficiali americani şi occidentali, relatează The New York Times (NYT).
Obiectivul principal al contraofensivei este să întrerupă liniile de aprovizionare în sudul Ucrainei, prin tăierea "podului" dintre Rusia şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014, Însă, în loc să se concentreze asupra acestui obiectiv, comandanţii ucraineni şi-au împrăştiat trupele şi puterea de foc din est în sud, critică oficiali americcani.
Ca atare, numeroase forţe ucrainene se află în apropiere de Bahmut şi alte oraşe din estul Ucrainei şi nu la Melitopol şi Berdiansk, în sud, două fronturi cu mult mai importante strategic, critică aceşti oficiali. Planificatori americani au sfătuit Kievul să se concentreze asupra frontului către Melitopol - prioritatea absolută a Ucrainei - şi să străpungă câmpurile de mine ruseşti şi alte apărări ruseşti, chiar dacă ucrainenii pierd mulţi militari şi echipament.
Numai printr-o schimbare a tacticii şi printr-o acţiune spectaculoasă, se va putea schimba ritmul contraofensivei, declară un oficial american care, la fel ca ceilalţi şase oficiali din Occident intervavaţi, au vorbit sub protecţia anonimatului despre "deliberări interne", scrie NYT. Alt oficial american declară că ucrainenii sunt prea împrăştiaţi şi este necesar să-şi consolideze puterea de luptă într-un singur loc.
După aproape trei luni de la lansarea acestei contraofensive, ucrainenii ar putea fi ostili acestor sfaturi, mai ales în contextul în care pierderile cresc, iar Rusia deţine avantajul atât în privinţa trupelor, cât şi a echipamentului.
Şeful Statului Major american Interarme, generalul Mark Milley, omologul său britanic, amiralul Sir Tony Radakin şi comandantul trupelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, îl îndemnau într-o teleconferinţă, la 10 august, pe comandantul militar ucrainean, generalul Valeri Zalujni, să se concentreze asupra frontului principal.
Doi oficiali, informaţi despre această întâlnire, declară că Valeri Zalujni a fost de acord. Rolul amiralului Radakin este extrem de important şi nu a fost larg apreciat, declară ei. Generalul Milley stă de vorbă cu Zalijni în fiecare săptămână despre strategie şi nevoile Ucrainei.
Însă administraţia Biden le-a interzis ofiţerilor americani de rang înalt să viziteze Ucraina, din motive de securitate şi pentru a evita o creştere a tensiunilor cu Moscova.
Marea Britanie nu a impus însă asemenea obligaţii, iar amiralul Radakin, un ofiţer distins care a luptat timp de trei ani în Irak, a dezvoltat o relaţie strânsă cu omologul său ucrainean în numeroase vizite în Ucraina.
Oficialii americani declară că există indicii care arată că Ucraina a început să-şi mute unele forţe mai experimentate din est în sud. Dar chiar şi cele mai experimentate unităţi au fost reconstituite de mai multe ori, după ce au suferit pierderi importante. Aceste unităţi se bazează tot mai mult pe un număr tot mai mic de comandanţi superiori. Unele plutoane sunt alcătuite din militari răniţi, întorşi să lupte.
STAREA RĂZBOIULUI
Numărul total al militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începutul războiului se apropie de o jumătate de milion, potrivit unor oficiali americani, un bilanţ stupefiant.
Ucraina a pătruns cel puţin un strat al apărării ruse în sud, în ultimele zile, şi îşi sporeşte presiunea, potrivit unor oficiali americani şi ucraineni.
Ea este pe punctul de a cuceri Robotîne, un sat din sud situat în apropierea liniei ruse de apărare. Cucerirea acestui sat ar fi un semn bun, estimează oficialii americani.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, contactat de NYT prin SMS şi la telefon marţi, nu a răspuns, scrie ziarul. Însă unii analişti consideră că eventuale progrese ar fi prea târzii. Luptele se desfăşoară pe un teren în mare parte plat, care favorizează apărarea.
Ruşii luptă din poziţii ascunse, pe care militari ucraineni le văd abia când se află la câţiva metri de ele. La câteva ore după ce ucrainenii curăţă un teren de mine, ruşii trag o rachetă care dispersează şi mai multe în acelaşi loc.
Potrivit doctinei americane a războiului, există întotdeauna un efort principal care să garanteze alocarea unui maximum de resurse unui singur front, chiar dacă forţe de susţinere luptă în alte zone pentru a se apăra împotriva unui eşec sau a dispersa apărări inamice.
Însă Ucraina şi Rusia luptă după vechea doctrină comunistă sovietică, care încearcă să minimizeze rivalităţile între facţiunile armatei prin furnizarea unor cantităţi egale de trupe şi echipament între comandamente.
Amândouă armatele ucraineană şi rusă au eşuat să-şi prioritizeze cele mai importante obiective, critică aceşti oficiali.
Concentrarea continuă a Ucrainei asupra Bahmutului, una dintre cele mai sângeroase bătăţii din război, lasă perplecşi atât spionajul american cât şi oficiali militari.
Ucraina a investit cantităţi uriaşe de resurse în apărarea regiunii Donbas, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu vrea să lase impresia că renunţă să încerce să recucerească teritoriul pierdut.
Însă oficiali americani subliniază că politica trebuie, cel puţin temporar, să treacă în planul secund şi lăsa locul unei strategii militare solide.
Strategi americani consideră că păstrarea unei forţe mici lângă orăşelul distrus este justificată pentru a încercui trupele ruse şi a le împiedica să-l folosească drept bază de atac.
Însă Ucraina are acolo suficiente trupe pentru a încerca să recurească zona, o decizie care, avertizează ofciali americani, va antrena pierderi mari în schimbul unui câştig strategic mic.
Oficiali americani le-au spus liderilor ucraineni că pot securiza teritoriul din jurul Bahmutului cu mult mai puţine trupe şi că trebuie să mute forţele către ţinte din sud.
Liderii ucraineni şi-au apărat strategia şi repartizarea forţelor, subliniind că luptă în mod eficient atât în est, cât şi în sud.
Numărul mare de militari este necesar pentru a exercita presiuni asupra Bahmutului şi în apărarea unor atacuri ruse concentrate vizând nors-estul Ucrainei, afirmă ei.
Comandanţii ucraineni îşi dispută resursele şi au propriile idei despre unde pot reuşi.
Criticile americane ale contraofensivei ucrainene sunt formulate din perspectiva unei generaţii de ofiţeri care nu au purtat niciodată un război la această scară sau intensitate.
Iar doctrina americană a războiului nu a fost testată niciodată într-un mediu ca cel din Ucraina, unde războiul electronic blochează comunicaţiile şi GPS-ul şi unde nici armata rusă, nici aramata ucraineană nu au atins superioritatea aeriană.
Oficiali americani estimează că Ucraina dispune de una până la şase săptămâni înainte ca ploaia să impună o pauză a contraofensivei.
În august, Ucraina a amânat cel puţin o ofensivă din cauza ploii.
"Condiţiile de pe teren sunt întotdeauna factori fundamentali" în operaţiuni militare, declara duminică presei generalul Milley.
"Toamna şi primăvara nu sunt optime pentru operaţiuni interarme", sublinia el.
Vremea ploioasă nu va opri lupta, însă, dacă Ucraina străpunge liniile ruseşti în săptămânile următoare, noroiul va îngreuna succesul şi recucerirea unei părţi mai importante de teritoriu, potrivit unor oficiali.
Mai important decât vremea, spun unii analişti, este că principalele forţe de asalt ucrainene ar putea fi epuizate până la jumătatea sau sfârşitul lui septembrie.
În urmă cu o lună, Ucraina a înlocuit prin rotaţie forţele iniţiale, care nu au reuşit să spargă apărarea rusă.
Ea şi-a schimbat şi tacticile pe câmpul de luptă, revenind la vechile modalităţi de uzare a forţelor ruse cu artileria şi rachete cu rază lungă de acţiune, în loc să sară în câmpuri minate în bătaia focului.
Recent, Ucraina a început să recurgă la ultimele sale rezerve strategice - brigăzi mobile aeriene care să exploreze orice înaintare.
Luptele pot continua luni de zile, însă oficiali americani şi occidentali avertizează că actuala contraofensivă ucraineană nu va avea suficientă putere de foc să recucerească cea mai mare parte a celor 20 de procente din ţară ocupate de Rusia.
Oficiali americani spun că ei nu consideră că această contraofensivă ucraineană este sortită eşecului, dar recunosc că ucrainenii nu au avut succesul la care aliaţii lor sperau atunci când a început contraofensiva.
"Noi nu evaluăm că conflictul este în impas", aprecia marţi consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jack Sullivan.
"Coninuăm să susţinem Ucraina în efortul său de a-şi recuceri teritoriul prin această contraofensivă şi vedem că ea continuă să recucerească teritoriu în mod metodic şi sistematic", adăuga el.
În pofida faptului că o forţă rusă mai mică şi ascunsă a obţinut rezultate mai bune în sudul Ucrainei decât anticipau oficiali şi analişti americani, Kremlinul se confruntă în continuare cu probleme sistemice.
Trupele ruse suferă din cauza unor linii de aprovizionare slabe, a moralului scăzut şi a logisticii proaste, estimează un oficial american de rang înalt.
Însă Rusia îşi păstrează modul tradiţional de a purta războaie terestre în Europa - obţinând rezultate slabe în primele luni sau ani şi adaptându-se şi perseverând atunci când luptele se împotmolesc.
În schimb, trupele ucrainene, prin lansarea acestei contraofensive, au de urcat cel mai abrupt urcuş, potrivit acestui oficial.
Ele au avut nevoie de mai mult de două luni - şi nu o săptămână, cum se credea iniţial - să străpungă prima linie a apărării ruse.
Mai mulţi oficiali americani estimează că Ucraina va ajunge la jumătatea drumului către Marea Azov până la iarnă, când vremea rece ar putea întrerupe din nou luptele.
Oficialul american de rang înalt citat apreciază că acesta ar fi un "succes parţial".
Unii analişti estimează că această contraovensivă nu va atinge nici măcar acest rezultat.
Chiar dacă actuala contraofensivă nu va reuşi să ajungă pe coastă, oficiali şi analişti estimează că, dacă va reuşi să pună linia coastei în raza de acţiune a artileriei ucrainene şi altor lovituri, ar putea cauza chiar şi mai multe probleme forţelor ruse în sud, care depind de această rută de aprovizionare.
Generalul Milley declara duminică presei, la bordul unui avion către Roma, că ultimele două luni ale contraofensivei ai fost "lungi, sângeroase şi încete".
"A durat mai mult decât plănuia Ucraina", aprecia el, "dar fac progrese limitate".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu