Analiză Deutsche Welle: Intrarea Germaniei în recesiune este inevitabilă!
Postat la: 08.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tot mai multe date indică faptul că Germania se îndreaptă spre o perioadă de declin economic. Fenomenul s-ar putea agrava - în funcţie de cât de geroasă va fi iarna viitoare, scrie Deutsche Welle.
Pentru a cincea oară consecutiv, industria germană a primit mai puţine comenzi decât luna anterioară. În iunie comenzile au scăzut cu 0.4 la sută comparativ cu luna mai. Ceea ce pare la prima vedere puţin, constituie un minus de 5.6 la sută la nivelul întreg trimestrului doi al acestui an. Chiar dacă numărul actual de comenzi este în continuare foarte ridicat, şi din pricina problemelor persistente în lanţurile de aprovizionare, este inevitabil ca dificultăţile economice să se răsfrângă şi asupra producţiei industriale, consideră Jörg Krämer, economist-şef în cadrul Commerzbank: "Primejdia unei recesiuni este în creştere", avertizează el.
Şi alţi economişti se aşteaptă la asta. O recesiune tehnică - adică o diminuare a economiei vreme de două trimestre consecutiv - aşteaptă şi Dekabank. "Dar este posibil ca recesiunea din trimestrul patru al acestui an să se prelungească până în al doilea trimestru al anului viitor", spune Andreas Scheuerle, expert în materie de conjunctură economică. Reculul comenzilor este doar un simptom al situaţiei dificile; conjunctura economică slabă are mai multe motive.
Pe de-o parte inflaţia slăbeşte puterea de cumpărare a consumatorilor. "Cetăţenii nu îşi mai pot permite atât de multe, şi poate că nici nu mai vor", afirmă Scheuerle. Fiindcă nesiguranţa este mare, de exemplu legată de ce-i aşteaptă în urma scumpirii energiei, stimulate de războiul din Ucraina, şi de penuria de gaze. Apetenţa pentru consum a oamenilor a scăzut în continuare semnificativ, fapt dovedit şi de indexul de specialitate al Institutului de studii ale pieţei GfK din Nürnberg, de la sfârşitul lunii iulie.
Pe de altă parte şi economia mondială este slăbită, mai ales cea din SUA, care este una din cele mai importante pieţe de desfacere pentru industria germană. Fiindcă inflaţia a ajuns acolo la un nivel atât de ridicat, banca emitentă americană FED strânge hăţurile mult mai rapid şi mai puternic decât o face Banca Centrală Europeană în zona euro. În al treilea rând, nesiguranţa legată de aprovizionarea cu gaze apasă şi întreprinderile. "O raţionalizare puternică nu va exista probabil la iarnă", presupune economistul Scheuerle. Dar întreprinderile vor face probabil economie de gaze, producând astfel mai puţin decât ar face în condiţii normale.
Nu în ultimul rând, nimeni nu ştie în prezent cât de puternic se va răspândi iarăşi coronavirusul la iarnă. Asta ar afecta economia mai ales prin numărul de angajaţi care s-ar îmbolnăvi. Scheuerle nu crede că Germania va mai intra în lockdown, dar "trebuie mereu să luăm în calcul că în China se va mai închide iarăşi temporar câte un port sau oraş." Ce efecte a avut asta asupra lanţurilor de aprovizionare s-a putut constata în primăvară, a precizat el.
În linii mari întreprinderile îşi tot pierd din optimism. Importantul indice Ifo privind climatul de afaceri arată că cererea a fost în iulie mai mică decât în luna precedentă. Iar aşteptările de afaceri, analizate şi ele regulat de cercetătorii de la München, au scăzut dramatic în ultimele şase luni. Este un nivel specific recesiunii, care reflectă "riscuri concrete", a explicat Jörg Krämer, expertul Commerzbank: "În cele din urmă, Putin se joacă cu robinetul de gaze, amplificând teama de o criză a gazelor", a spus el. Prin asta liderul de la Kremlin vrea să îngenuncheze societatea germană. "Acest război al nervilor legat de gaze produce nesiguranţă şi în întreprinderi, care devin mai prudente în privinţa comenzilor pe care le contractează", a explicat el. Se aude că în parte clienţii ar putea să rezilieze sau amâne comenzi. Prin asta, volumul mare de comenzi, care a liniştit de fapt industria germană în ultimii doi ani, s-ar epuiza treptat.
Intrarea în recesiune pare aşadar inevitabilă, dar aceasta ar putea să nu fie atât de gravă ca în 2008, în timpul crizei financiare provocate de falimentul băncii Lehman Brothers, sau ca în primele luni ale pandemiei de coronavirus. "În perioada de vârf, economia germană s-ar putea diminua cu 0,4 la sută", estimează economistul Scheuerle. Dar avântul de după aceea s-ar putea să nu fie atât de puternic, fiindcă penuria de gaze ar putea persista. Şi în iarna 2023-2024 ar putea exista dificultăţi, iar asta ar putea determina măcar părţi ale industriei germane să-şi mute capacităţile de producţie în străinătate, unde există energie mai ieftină. Dificultăţile din prezent ar putea aşadar impune modificări de structură ale economiei germane pe termen lung.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu