Analiză BBC: "Putin fuge dar nu poate scăpa de consecințele retragerii umilitoare din Herson!"
Postat la: 12.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cum s-a schimbat mesajul. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, gazdele emisiunilor TV de aici au prezis cu încredere că în câteva zile trupele ruse vor defila prin Kiev. Asta a fost acum aproape nouă luni.
Săptămâna aceasta, aceiași prezentatori au avut o confruntare sumbră, când au anunțat „decizia dificilă" a armatei de a retrage forțele ruse din Herson - singura capitală regională ucraineană pe care Rusia a reușit să o captureze și să o ocupe de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Cu doar șase săptămâni în urmă, președintele Putin a susținut că a anexat regiunea Herson, împreună cu alte trei teritorii ucrainene, insistând că vor face parte pentru totdeauna din Rusia.
„Am vrut ca steagul nostru să arboreze la Kiev în martie", a spus prezentatorul Vladimir Solovyov telespectatorilor emisiunii sale Evening with Solovyov. „A fost dureros când trupele noastre s-au întors de la Kiev și Cernihiv. Dar acestea sunt legile războiului... ne luptăm cu NATO".
Exact așa încearcă Kremlinul să răspundă din punct de vedere informațional: dând vina pe Occident. Mesajul din presa de stat rusă este că, în Ucraina, Rusia face față puterii combinate a Americii, Marii Britanii, UE și NATO. Cu alte cuvinte, eșecurile pe câmpul de luptă nu sunt vina Kremlinului, ci opera inamicilor externi.
Mai există și un alt mesaj: nu criticați armata rusă sau pe președintele Rusiei pentru ceea ce a mers prost în Ucraina. În schimb, fă-ți datoria și raliază-te în jurul steagului.
Este un sfat pe care, deocamdată, par să-l urmeze voci proeminente și puternice rusești. Liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, au fost critici vocali la adresa conducerii militare a Rusiei. Dar la retragerea din Herson, ambii au postat mesaje de sprijin pentru comandantul rus în Ucraina, generalul Surovikin, care a recomandat retragerea.
Nu același lucru se poate spune despre bloggerii militari ruși pro-război. Au fost ocupați să scrie mesaje supărate despre retragere, cum ar fi:
"Nu voi uita niciodată această ucidere a speranțelor Rusiei. Această trădare va fi gravată în inima mea timp de secole." ['Zastavny']
"Aceasta este o înfrângere geopolitică masivă pentru Putin și Rusia... Ministerul Apărării și-a pierdut încrederea în societate cu mult timp în urmă... acum încrederea în președinte va dispărea". [ „Zloi Zhurnalist"]
Kremlinul s-a străduit din greu să-l distanțeze pe președintele Putin de retragere, știind că mulți aici, în Rusia, vor vedea retragerea ca un eșec militar și o lovitură adusă prestigiului rus. La începutul acestei săptămâni, generalii au fost cei care au făcut anunțul că forțele ruse vor fi retrase dintr-o parte a regiunii Herson. Televiziunea rusă l-a arătat pe ministrul Apărării Serghei Şoigu emițând ordinul, în urma consultărilor cu generalul Surovikin. Vladimir Putin, comandantul șef, nu a fost văzut nicăieri.
„Ministrul Apărării a luat decizia, nu am nimic de spus despre asta", a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, jurnaliştilor. Kremlinul lasă armata să decidă în această problemă. Sau, cel puțin, încearcă.
Dar președintele Putin a fost cel care a ordonat invadarea Ucrainei. Ceea ce el numește „operațiune militară specială" a fost ideea lui. Distanțarea de orice aspect al acesteia nu va fi ușoară.
Există aici un pericol pentru Vladimir Putin, dar unul care precede retragerea din Herson. Evenimentele din ultimele nouă luni riscă să schimbe modul în care președintele este perceput aici acasă: nu atât de publicul rus, cât - în mod esențial - de elita rusă, de oamenii din jurul său, de oamenii de la putere.
De ani de zile, ei l-au văzut pe dl Putin ca pe un strateg maestru, ca pe cineva care reușește întotdeauna să iasă în frunte... ca un câștigător. Ei l-au privit ca fiind pilonul de bază al sistemului din care fac parte și care a fost construit în jurul lui.
„Câștigul", totuși, a lipsit din 24 februarie. Invazia lui Vladimir Putin nu a decurs conform planului. Nu numai că a dus la moarte și distrugere în Ucraina, ci și la pierderi militare semnificative pentru propria sa armată. El a promis că numai „soldații profesioniști" vor lupta, dar mai târziu a recrutat sute de mii de cetățeni ruși în armată pentru a lua parte la război. Costurile economice, de asemenea, pentru Rusia au fost considerabile.
Kremlinul obișnuia să-l portretizeze pe Vladimir Putin drept „Domnul Stabilitate" aici, în Rusia.
Dar această perspectivă a devenit o imagine mult prea grea de susținut.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu