Americanii și saudiții se apropie de un pact istoric care ar putea remodela Orientul Mijlociu. Care va fi mișcarea Israelului
Postat la: 01.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
SUA și Arabia Saudită se apropie de un pact istoric care ar oferi regatului garanții de securitate și ar stabili o posibilă cale către legăturile diplomatice cu Israelul, au dezvăluit persoane familiare cu problema pentru Bloomberg.
Acordul se confruntă cu o mulțime de obstacole, dar ar echivala cu o nouă versiune a unui cadru care a fost distrus când atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a declanșat conflictul din Fâșia Gaza. Negocierile s-au accelerat în ultimele săptămâni și mulți oficiali sunt optimiști că Washingtonul și Riadul ar putea ajunge la o înțelegere în câteva săptămâni, potrivit oficialilor, care au cerut să le fie păstrat anonimatul.
O astfel de înțelegere ar putea remodela Orientul Mijlociu. Dincolo de consolidarea securității Israelului și Arabiei Saudite, ar întări poziția SUA în regiune în detrimentul Iranului și chiar al Chinei.
Pactul ar putea oferi Arabiei Saudite un aranjament suficient de puternic pentru a avea nevoie de aprobarea Senatului SUA și chiar să ofere celui mai mare exportator de petrol din lume acces la arme americane avansate care anterior erau interzise. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman ar fi de acord să limiteze tehnologia chineză din cele mai sensibile rețele ale națiunii sale în schimbul unor investiții majore ale SUA și să obțină ajutor american pentru a-și construi programul nuclear civil.
Odată ce SUA și Arabia Saudită își vor stabili acordul, i-ar prezenta prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu o alegere: fie să se alăture acordului, care ar presupune pentru prima dată legături diplomatice formale cu Arabia Saudită, mai multe investiții și integrare regională, fie israelienii să fie lăsați în urmă. Condiția cheie pentru Netanyahu ar fi încetarea războiului din Gaza și acceptarea unei căi pentru statalitatea palestiniană.
Propunerea este plină de incertitudine. Faptul că Congresul ar trebui să aprobe un acord care angajează SUA să protejeze Arabia Saudită din punct de vedere militar ar fi o perspectivă descurajantă pentru Casa Albă, mai ales dacă Israelul optează să nu i se alăture. Mulți parlamentari rămân precauți față de Prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului, în vârstă de 38 de ani, după uciderea editorialistului Washington Post Jamal Khashoggi de către agenții saudiți în 2018. De asemenea, sunt neliniştiți de strategia saudită de reducere a producției de petrol, împreună cu alți membri ai cartelului OPEC+, pentru a susține prețurile.
Din partea israeliană, Netanyahu conduce cel mai de dreapta guvern din istoria țării și aproape că a exclus complet o soluție cu două state. Coaliția sa spune că încă intenționează să atace orașul Rafah din Gaza, despre care SUA și statele arabe se tem că ar duce la alte mii de morți în rândul civililor palestinieni. Un astfel de atac ar pune în pericol și perspectivele unei încetări a focului pe termen scurt, despre care secretarul de stat al SUA Antony Blinken - care s-a întâlnit miercuri cu Netanyahu la Ierusalim - spune că este o prioritate pentru președintele Joe Biden.
Cu toate acestea, liderii celor trei țări au o mulțime de stimulente pentru a ajunge la un acord în curând. Pentru Biden, este o șansă pentru o victorie în politica externă înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. Prințul moștenitor ar evita incertitudinea dacă fostul președinte Donald Trump ar accepta un acord în cazul în care va câștiga cursa, chiar dacă administrația Trump a inițiat Acordurile lui Abraham care prevedeau astfel de alianțe între Israel și vecinii săi.
Netanyahu, cel mai incert factor din toți, ar putea accepta asta pentru normalizarea relațiilor cu cea mai mare economie din Orientul Mijlociu și gardianul celor mai sfinte locuri ale islamului - un obiectiv pe care îl râvnește de mult.
Oficialii americani au spus că discuțiile sunt în desfășurare, dar au refuzat să comenteze detalii. Guvernul Arabiei Saudite nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze.
„Am lucrat intens împreună în ultimele luni", a spus Blinken luni în Arabia Saudită. „Cred că munca pe care Arabia Saudită și Statele Unite au făcut-o împreună în ceea ce privește propriile noastre acorduri este potențial foarte aproape de finalizare."
La același eveniment, ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan a spus că un acord este „foarte, foarte aproape".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu