Americanii au intrat in panică: rușii au un program prin care vor să ducă arme nucleare în spațiu!
Postat la: 15.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
SUA dispun de noi informații privind capacitățile militare rusești legate de eforturile Rusiei de a desfășura un sistem nuclear anti-satelit în spațiu, potrivit mai multor surse familiare cu aceste informații, relatează presa americană. ABC News a scris pentru prima dată că informațiile se refereau la o capacitate nucleară spațială rusă.
Informațiile au fost prezentate Congresului și principalilor aliați ai SUA, iar unii legislatori spun că sunt suficient de serioase pentru a fi declasificate și făcute publice. Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți membri de rang înalt ai Congresului au subliniat că nu reprezintă o amenințare imediată la adresa SUA sau a intereselor sale.
Sistemul rămâne în curs de dezvoltare și nu este încă pe orbită, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu informațiile. Nu este clar cât de mult a progresat tehnologia, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial american a declarat pentru CNN că amenințarea nu implică o armă care să fie folosită pentru a ataca oameni. Nu a fost imediat clar dacă informațiile se refereau la o capacitate anti-satelit cu propulsie nucleară sau la o capacitate cu armament nuclear.
În timp ce reprezentanții Congresului au minimalizat caracterul imediat al amenințării, o armă anti-satelit plasată pe orbită în jurul Pământului ar reprezenta un pericol semnificativ pentru sateliții de comandă și control nuclear din SUA, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani. SUA se bazează pe astfel de sateliți - pe care el i-a numit „esențiali" - pentru a asigura un control constant și fără probleme asupra arsenalul său nuclear.
Alte țări au testat în trecut arme anti-sateliți, dar aceasta ar fi o escaladare, a spus Kristensen, iar SUA au precizat clar că vor reacționa „foarte puternic" la un atac asupra sateliților săi de comandă și control nuclear.
„Dacă este orbital, este un nou nivel de amenințare [la adresa sistemului], indiferent dacă este nucleară sau nu", a spus Kristensen, care a adăugat că chiar și armele convenționale de pe un sistem orbital anti-satelit ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru SUA.
Miercuri mai devreme, președintele Comitetului de Informații al Camerei, reprezentantul republican Mike Turner din Ohio, a declanșat o „furtună" pe Capitol Hill, când a emis o declarație criptică în care a anunțat că deține „informații referitoare la o amenințare gravă la securitatea națională".
Într-o scrisoare adresată parlamentarilor în care îi invita să vadă informațiile din spațiile clasificate ale comitetului, el a spus că se referă la „o capacitate militară străină de destabilizare care ar trebui să fie cunoscută de toți factorii de decizie ai Congresului".
Imediat, parlamentarii au mers pentru a afla care sunt informațiile.
Unii au plecat dezamăgiți. Un membru democrat cu o profundă experiență în domeniul securității naționale a spus că nu a mai primit niciodată un asemenea tip de convocare urgentă pentru o problemă de securitate națională în timpul petrecut în Congres - și că informațiile pe care le-au văzut când au sosit nu au fost suficient de urgente pentru a justifica tragerea de alarmă a lui Turner, informează CNN.
În câteva ore, președintele republican al Camerei, deputatul Mike Johnson, a încercat să înlăture neclaritățile, spunând reporterilor că „nu există niciun motiv de alarmă" și indicând că știa despre informații cel puțin din ianuarie. „Vrem doar să ne asigurăm că toată lumea are mâinile sigure la volan. Lucrăm la asta și nu este nevoie de alarmă", a spus Johnson.
Reprezentantul Jim Himes, principalul democrat al comisiei, a declarat că „produsul secret de informații pe care Comisia de informații a Camerei l-a atras în atenția deputaților aseară este unul semnificativ, dar nu este un motiv de panică".
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus miercuri că este „surprins" că Turner a făcut publică acest lucru, menționând că era deja programat să informeze joi liderii republicani și democrați ai Camerei, precum și Turner și Himes.
„Am programat o ședință de informare pentru membrii Casei mâine", a spus Sullivan. „Asta a fost în cărți. Așa că sunt puțin surprins că congresmanul Turner a ieșit public astăzi, pentru ca mâine să mă duc cu el alături de profesioniștii noștri din domeniul informațiilor și apărării."
Turner în declarația sa a îndemnat administrația Biden să declasifice „toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, Administrația și aliații noștri să poată discuta în mod deschis acțiunile necesare pentru a răspunde acestei amenințări".
Între timp, într-o declarație comună, liderii republicani și democrați ai Comitetului de Informații din Senat au sugerat că au urmărit informațiile, dar că ar fi dificil să le declasifice fără a expune surse și metode sensibile.
Revolta din cauza noilor informații vine în momentul în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei a stagnat în Parlament, iar fostul președinte Donald Trump i-a susținut public pe membrii GOP care s-au opus pachetului. De asemenea, în ultimele zile, Trump a spus că va încuraja Rusia să „facă orice dracu' vrea" aliaților NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli stabilite de alianță pentru propria apărare.
Unii parlamentari și oficiali americani au speculat în mod privat că efortul său de a informa parlamentarii cu privire la informații - ceva ce Comisia de Informații a Camerei a votat marți seara să facă - ar putea fi o încercare de a susține sprijinul flagrant pentru Ucraina.
Sursele au refuzat să ofere detalii suplimentare despre informațiile sau capacitățile rusești pe care le descrie.
Dar, de ani de zile, Rusia a urmărit sisteme de contraspațiu concepute pentru a neutraliza sistemele spațiale militare și comerciale ale SUA, potrivit unui raport din 2022 al Agenției de Informații pentru Apărare (DIA) privind securitatea spațială. Doctrina rusă a cerut posibilitatea de a ținti sateliții unui inamic de la sol, aer, cibernetic și spațiu, folosind atacuri care variază de la bruiaj temporar la distrugere totală.
În 2020, Rusia a testat o armă anti-sateliți bazată pe spațiu, cu capacități orbitale sofisticate, care ar putea avea un dublu scop: ar putea deservi și inspecta sateliții prieteni, având în același timp capacitatea de a ataca sateliții inamici.
O încercare de a lansa în spațiu un sistem anti-satelit cu arme nucleare ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care interzice în mod explicit „orice obiecte care poartă arme nucleare sau orice alte tipuri de arme de distrugere în masă" pe orbită.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu