Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Am dat-o de Lagarde! Cresc ratele și mai mult - Decizia anunțată de șefa Băncii Centrale Europene

Postat la: 19.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor şi ar putea chiar să fie nevoită să restricţioneze activitatea economică pentru a controla inflaţia, a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, evidenţiind dobânzile drept instrumentul cheie al băncii pentru reducerea bilanţului.

Începând din luna iulie, BCE a majorat dobânzile cu 2 puncte procentuale, o măsură fără precedent, pentru a combate inflaţia, şi a declarat că va înăspri şi mai mult politica monetară prin creşterea ratelor dobânzilor şi reducerea activelor sale, de 5.000 de miliarde de euro).

"Ne aşteptăm să creştem în continuare dobânzile, iar retragerea activelor poate să nu fie suficientă. Ratele dobânzilor sunt şi vor rămâne principalul instrument de ajustare a politicii noastre. Recunoscând că ratele dobânzilor rămân instrumentul cel mai eficient pentru modelarea orientării noastre politice, este oportun ca bilanţul să fie normalizat într-un mod măsurat şi previzibil", a spus Lagarde într-un discurs la o conferinţă.

La nivelul de 1,5%, dobânda pentru depozite a BCE nu este departe de aşa-numita dobândă neutră, la care banca nu stimulează şi nici nu reţine creşterea.

Cele mai multe estimări ale dobânzii neutre sunt între 1,5% şi 2%, ceea ce sugerează că, după o creştere preconizată în decembrie,politica monetară permisivă va fi eliminată. Problema este că inflaţia, care rulează la 10,6%, este cu mult peste ţinta de 2% a BCE şi chiar şi o recesiune, acum aproape sigură în lunile de iarnă, este puţin probabil să atenueze presiunile preţurilor suficient pentru a lăsa BCE să iasă din politica de frânare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE