Alegeri SUA: Riscuri politice majore pentru Biden şi colegii democraţi din cauza situaţiei economice. Creșterea prețurillor îi va costa serios!
Postat la: 17.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele Joseph Biden şi congresmenii democraţi se confruntă cu riscuri politice majore din cauza inflaţiei, a volatilităţii pieţelor de capital şi a temerilor privind o recesiune puternică, ceea ce le-ar putea afecta şansele de a păstra majorităţile în Congres după alegerile din noiembrie, comentează publicaţia The Hill.
Preşedintele Biden a profitat de reluarea activităţilor economice masive în urmă cu doi ani şi de obţinerea de către Partidul Democrat a majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi Senat, astfel că a lansat un plan ambiţios de relansare, alocând mii de miliarde de dolari pentru susţinerea pieţei muncii şi a familiilor care au dificultăţi.
Spre sfârşitul acestei veri, după majorările de preţuri şi problemele din reţelele de aprovizionare, preşedintele şi Partidul Democrat au înregistrat o serie de victorii la nivel economic şi politic. Preţurile la carburanţi scăzuseră, iar democraţii au reuşit să ajungă la un consens şi au adoptat planul climatic şi de servicii medicale. În plus, Statele Unite au avut cel mai mare număr de locuri de muncă apărute în ultimele decenii, respectiv 3,8 milioane de locuri de muncă apărute anul acesta şi peste zece milioane de la începerea mandatului preşedintelui Biden.
"Dar perspectivele economice se înrăutăţesc din nou în Statele Unite. Cel mai recent raport al inflaţiei i-ar putea costa scump pe preşedinte şi pe Partidul Democrat, pe fondul amplificării riscurilor economice", notează publicaţia The Hill, într-un editorial intitulat "Înrăutăţirea perspectivelor economice semnalează probleme în 2022 pentru politicienii democraţi".
Preţurile de consum s-au majorat cu 8,2% în ultimele 12 luni şi cu 0,4% în ultima lună, potrivit celor mai recente date oficiale. Chiar dacă rata generală a inflaţiei a scăzut constant din iunie, preţurile la alimente, utilităţi, servicii medicale şi călătorii influenţează puternic bugetele familiilor. Vânzările generale de produse s-au redus în septembrie, în contextul în care cetăţenii americani evită cheltuielile din cauza majorării preţurilor.
"Inflaţia este factorul principal care determină cât de mulţi bani vor clienţii să consume. Familiile recurg la cheltuieli din economii, accesează credite şi îşi diminuează economisirea din cauza preţurilor mari", explică analistul Jack Kleinhenz, economist-şef la Federaţia Naţională de Retail.
Constrângerile financiare afectează încrederea alegătorilor în capacităţile preşedintelui Biden şi ale Partidului Democrat de a scoate Statele Unite din actuala situaţie dificilă. Doar 28% dintre cetăţenii americani cred că Statele Unite se îndreaptă în direcţia corectă, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de publicaţia The Economist şi de Institutul YouGov.
Potrivit sondajului, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de cetăţeni americani, 41% dintre simpatizanţii Partidului Democrat, 53% dintre independenţi şi 78% dintre simpatizanţii Partidului Republican cred că Statele Unite sunt deja în recesiune, chiar dacă în medie au fost înfiinţate 420.000 de locuri de muncă lunar anul acesta.
"Mergi la magazinul alimentar şi totul este mai scump decât ultima dată. Acest lucru afectează bugetele familiilor, le afectează starea psihică şi este principala temă a campaniei electorale", argumentează Doug Heye, specialist în strategii politice din cadrul Partidului Republican.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu