Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alegeri locale în Rusia. Milioane de ruși sunt așteptați la urne, într-un climat socio-politic tensionat

Postat la: 13.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rușii sunt chemați la urne, duminică, pe fondul unui climat economic, social, dar mai ales politic, destul de tensionat. Într-un context dificil, marcat de acuzaţii de corupţie şi de o reformă nepopulară a pensiilor în 2018, partidul Rusia Unită, al lui Putin, s-a erodat până a ajuns la numai 30% din opțiunile ceor cu drept de vot.

Alegerile, desfăşurate pe parcursul a trei zile, oficial ca măsură de prevenire a transmiterii coronavirusului - duminică fiind ultima şi principala zi de votare -, au loc pe fondul protestelor anti-Putin în Extremul Orient şi al otrăvirii cu o substanţă neurotoxică a lui Aleksei Navalnîi, spitalizat în Germania.

În acest an, campania a fost dinamizată de prezenţa unor opozanţi, mai ales la Novosibirsk, în Siberia, al treilea oraş al ţării, unde împotriva Rusiei Unite se prezintă în faţa alegătorilor o alianţă inedită a 30 de candidaţi independenţi, printre care susţinători ai lui Navalnîi.

Echipa lui Navalnîi i-a îndemnat pe ruşi să voteze candidaţi din orice alt partid decât Rusia Unită, care domină în prezent parlamentul federal şi multe administraţii regionale.

Orice alt candidat - „un comunist, un membru al Partidului Liberal Democrat, un membru al Rusiei Juste - ar fi mai bun decât Rusia Unită", a transmis vineri echipa lui Navalnîi.

Tactica „votului inteligent", elaborată de Navalnîi, şi-a dovedit deja eficienţa în vara trecută la Moscova cu ocazia alegerilor municipale, în care Rusia Unită a pierdut numeroase mandate, în favoarea mai ales a comuniştilor.

Alegerile regionale, ca şi recentul referendum de modificare a Constituţiei pentru a-i permite lui Putin să rămână preşedinte încă 16 ani, nu va fi monitorizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Absenţa observatorilor OSCE şi prelungirea perioadei de votare la trei zile au provocat temeri privind potenţiale fraude electorale.

În 41 de regiuni, ruşii sunt chemaţi la vot pentru a alege guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în parlamentul federal. Aceste alegeri locale şi regionale au loc cu un an înaintea legislativelor din septembrie 2021.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE