Al Jazeera: Se clatină poziţia lui Putin? Posibile scenarii ale înlăturării liderului de la Kremlin
Postat la: 28.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Pe măsură ce războiul continuă, analiştii îşi pun întrebarea: se clatină poziţia lui Putin? O presiune surdă se acumulează în Rusia, în timp ce sancţiunile încep să aibă efecte, iar mişcările disidente se înteţesc, chiar şi la Kremlin. Cu toate astea, poziţia lui Putin nu pare zdruncinată, cel puţin nu acum, când nu e clar ce final are războiul, relatează Al Jazeera.
Putin se bucură de un sprijin solid din partea aleşilor, care au votat covârşitor în favoarea recunoaşterii celor două regiuni separatiste înainte de război. Totodată, partidul Rusia Unită l-a menţinut la putere mai bine de 20 de ani. Analiştii sunt sceptici că sancţiunile ce lovesc deja puternic economia sunt suficiente să declanşeze o revoluţie populară pentru înlăturarea lui Putin, alte scenarii fiind mai probabile, dar că factorii decisivi intervin abia cu mersul sau după sfârşitul războiului.
„Mă îndoiesc că rezultatul cel mai probabil al sancţiunilor ar fi o revoluţie", spune sociologul ucrainean Volodimir Işcenko, care a studiat revoluţiile post--sovietice, pentru Al Jazeera. În acest scop ar fi necesare mai degrabă „rupturi în cadrul elitei, unitatea opoziţiei, structuri de coordonare şi mobilizare". Nu sunt premise că toate astea sunt posibile în acest moment. Imperiul Rus a trecut prin două revolte legate de războaie nepopulare ( 1905, respectiv 1917), iar după destrămarea URSS în nou-proclamate republici independente (Georgia, Armenia şi Moldova) au izbucnit răscoale populare. În Kârgâzstan au avut loc mai multe revoluţii, la fel şi în Ucraina.
Putin şi-a petrecut cea mai mare parte a domniei luând măsuri preventive contra acestor revolte, între care sugrumarea opoziţiei politice, scoţând organizaţii activiste în afara legii, iar pe liderii săi încarcerându-i sau forţându-i să plece în exil. „Opoziţia este în formă proastă. Mişcarea lui Navalnîi este reprimată. În afară de asta, opoziţia este împărţită în privinţa războiului. Comuniştii şi alte multe alte tabere ce s-ar putea alia cu opoziţia în prezent susţin războiul". În plus, exodul în masă al ruşilor anti-război - estimat la peste 200.000 - a făcut şi mai improbabil scenariul revoltei populare, ţinând seama de restricţiile de călătorie şi asupra internetului.
Pe de altă parte, creşte probabilitatea unei lovituri la palat, în opinia sa. Însă nu înaintea unei înfrângeri majore în războiul din Ucraina. Işcenko spune că, în ultimă instanţă, factorul decisiv va fi „echilibrul de forţe pe câmpurile de luptă din Ucraina", care se va solda fie cu o revoluţie sau lovitură de stat , fie cu supravieţuirea sau chiar consolidarea regimului lui Putin".
Surse din cadrul elitei ruse i-au mărturisit jurnalistei ruse independente Farida Rustamova, care a lucrat pentru BBC şi portaluri ruse precum Meduza, că au fost la fel de şocate ca restul lumii de faptul că Putin a decis să pornească un război, deşi era evident că liderul rus se izolase în ultimii ani şi se consulta doar cu cei mai apropiaţi oameni din cercul său.
Aceste elite s-au împăcat acum cu situaţia, conştiente fiind că nu se poate face nimic şi că trebuie să supravieţuiască. „Nu pot pleca, deoarece, dacă demisionezi sau refuzi să mai munceşti în vreme de război, vei fi catalogat trădător, şi toată lumea ştie ce le face Putin trădătorilor". Când a venit la putere,Putin i-a atenţionat pe oligarhii ce făcuseră avere în anii 1990 să stea departe de politcă, iar cei care nu s-au conformat au fost închişi, obligaţi să părăsească Rusia sau ambele. Ceilalţi au acceptat implicit statu-quo-ul şi faptul că nu aveau niciun cuvânt de spus cu privire la politica Kremlinului.
Cât despre porţiunea liberală a elitelor, care ar fi de aşteptat să aibă o poziţie anti-război, Putin „le-a curăţat bine de-a lungul anilor, ţinându-le strâns în frâu, astfel că sigur nu vor face un pas în faţă". Apoi, a strâns în jurul lui un grup restrâns de oficiali de securitate şi a instalat loialişti în poziţii cheie precum şefia Gărzii Naţionale, asigurându-se însă că nici aceşti aşa-numiţi „siloviki" nu concentrează singuri prea multă putere, fiind dispersaţi în FSB (serviciile interne de spionaj), GRU (serviciile militare de spionaj) şi serviciul federal de protecţie, garda personală a preşedintelui.
Potrivit expertului în ştiinţe politice şi analist militar Pavel Luzin, există o ierarhie a puterii politice la Kremlin, iar în vârful ei se află un fel de „sectă politică" formată din generali şi oficiali de rang înalt ce îşi fac o credinţă aproape religioasă din refacerea Imperiului Rus. După ei vin foşti şi actuali ofiţeri din cadrul forţelor de aplicare a legii care au fost angajaţi în afaceri cu companii de stat şi corporaţii de stat „înainte de agresiunea rusă iar acum pierd aproape tot", urmaţi de oameni din forţele armate ce au capacitatea de a recunoaşte „consecinţele îngrozitoare", iar ultimii în această ierarhie a puterii sunt forţele de poliţie.
Kremlinul este „speriat" de armată şi poliţie, neavând încredere în niciuna dintre ele, spune expertul. În aceste circumstanţe, expertul nu preconizează o „plecare forţată" a lui Putin, deşi „situaţia s-ar putea schimba în cazul escaladării suplimentare". Putin deja strânge lanţul împotriva structurii militare de putere, aparent în căutarea unor ţapi ispăşitori. Putin l-ar fi arestat la domiciliu pe colonelul general Serghei Beseda, şeful FSB după ce acesta l-ar fi asigurat de o victorie rapidă în Ucraina. Totodată, au apărut speculaţii că şi alţi oficiali militari de rang înalt ar avea probleme, în contextul dispariţiei lor din spaţiul public.
Există şi un patrulea scenariu al înlăturării lui Putin - după revoluţie populară, revolta oligarhilor şi lovitură de stat militară - în opinia lui Luzin, şi anume cei din guvernul local şi birocraţii - până acum daţi deoparte, ei ar rămâne responsabil să peticească mediul de afaceri în urma sancţiunilor, după ce un Putin „detaşat de realitate" şi preocupat de războiul lui „s-a distanţat pentru scurtă vreme de guvernare. În acest fel birocraţia ar putea începe să acţioneze fără Putin, ignorându-l". Rezultatul ar putea fi o schimbare a regimului chiar şi în absenţa unei lovituri de stat.
Anunţul Kremlinului privind concentrarea operaţiunii militare asupra regiunii Donbas pare să indice intrarea războiului într-o nouă fază, în care Rusia să renunţe la obiectivul de cucerire a Kievului. Ce semnifică asta - şi-a redus Putin ambiţiile în căutarea unei căi de ieşire din război? Unii analişti spun că Putin ar putea să folosească Donbasul ca un nou punct de plecare, regrupându-şi forţele după eşecurile iniţiale. În contextul în care forţele ruse sunt strâmtorate iar occidentul accelerează transferul de noi arme spre Ucraina, oficiali americani au afirmat că sunt dovezi ale faptului că armata ucraineană trece de la defensivă la ofensivă în unele zone.
Adjunctul Statului Major rus a prezentat situaţia de luptă ca fiind încheierea unei prime faze a „operaţiunii militare speciale" în care „principalele obiective" au fost în mare parte atinse. Astfel, colonelul general Serghei Rudskoi a susţinut că trupele ruse pot „să-şi concentreze eforturile asupra principalului obiectiv, eliberarea Donbas" după ce au „redus considerabil" puterea de luptă a armatei ucrainene. Totuşi, reînnoindu-şi apelul la negocieri de pace, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat clar că poporul său nu va accepta la schimb cedare de teritorii.
Încă de la începutul invaziei Putin şi-a descris în termeni vagi obiectivele militare în Ucraina şi anume „demilitarizarea" şi „degazificarea" întregii ţări alături de „eliberarea Donbasului". În acelaşi timp, a comasat peste 150.000 de soldaţi lângă graniţe pe care apoi le-a trimis spre numeroase ţinte în loc unul sau două strategice precum Kiev sau Donbas. La o lună şi mai bine de la invazie, trupele ruse au stagnat pe mai multe fronturi, inclusiv către Kiev, după ce au întâmpinat o rezistenţă mai dârză decât preconizase Putin şi s-au confruntat cu probleme logistice.
Pavel Felgenhauer, analist militar din Moscova e de părere că „pauza" pusă tentativelor de cucerire a Kievului ar putea fi puse pe seama vremii. „Campania de toamnă e practic gata. Vor fi terenuri inundate şi noroi. În mai, plămânul se va usca şi va urma campania de vară, care va fi probabil decisivă", a declarat Felgenhauer pentru Al Jazeera, explicând că războiul va lua o pauză şi că asta li se va spune şi ruşilor. „Totul este bine şi sub control, e doar o pauză", iar apoi obiectivele vor fi atinse în întregime, spune el.
Alţi analişti precum Omar Ashour, preşedinte al programului de studii de conflict la Doha Institute, spune Moscova nu mai are în plan schimbarea regimului de la Kiev. Rusia a avut la început trei obiective: încercuirea şi capturarea Kievului, cucerirea sudului şi a oraşului Mariupol. Cum acestea au eşuat s-a concentrat pe est. Loren Thompson, analist de apărare la Lexington Institute, un centru de reflecţie din Washington, e de părere că Putin îşi recalibrează obiectivele după ce invazia nu a decurs cum a anticipat, întrucât vrea totuşi să iasă învingător. „Moscova ar putea căuta o ieşire din acest impas în Ucraina. Concentrându-şi scopurile militare pe controlul Donbasului ar fi un mijloc prin care să reducă dimensiunea războiului fără a se recunoaşte înfrânt".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu