ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază

Postat la: 22.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ursula von der Leyen și-a asigurat un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu susținere masivă. Între timp, opoziția "de dreapta" e destul de palidă și de divizată, în trei grupuri: Conservatorii, Patrioții și Suveraniștii.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) a fost creat în 2009, în timp ce Patrioți pentru Europa (PfE), în 2024. Cel din urmă este un continuator al Identitate și Democrație (ID) și conține și foști membri ai Conservatorilor. Mai există și Europa Națiunilor Suverane (ESN), un grup mai mic, format tot din acest an. Este considerat mai radical, cei mai mulți membri sunt din Germania, iar o bună parte dintre aceștia au fost expulzați din ID.

Din ECR (78 de membri, în total) fac parte membri ai unor partide precum Fratelli D'Italia - 24 de membri, ai Georgiei Meloni, respectiv Lege și Justiție (PiS), din Polonia - 20 de membri. PfE (84 de membri, în total) îi are în capul lisei pe francezii lui Jordan Bardella și Marine Le Pen, de la Rassemblement National (RN), nu mai puțin de 30, dar și pe italienii de la Lega, 8 la număr. De asemenea, Fidesz-ul lui Viktor Orban are 11 membri. Cei mai mulți membri ai ESN sunt din Alternative fur Deutschland (AfD), 14 la număr, din totalul de 25.

Toate cele trei grupuri de opoziție sunt etichetate drept „extremiste" de putere, toate susțin „Europa Națiunilor", nu crearea „Statelor Unite ale Europei", respectiv o federalizare a UE. De asemenea, se poziționează împotriva imigrației necontrolate, dar prezintă și anumite diferențe.

„Problema cea mai importantă, de diferențiere a acestor grupuri necentriste din Parlamentul European este atitudinea față de Rusia. Practic, numai grupul lui Viktor Orban e cel care cere pace sau o negociere cu Rusia. Conservatorii, în niciun caz, pentru că aici sunt polonezii de la PiS. Polonezii vor orice, numai pace cu Rusia nu. Asta e chestiunea care-i diferențiază și care-i face să nu poată ajunge la un punctaj comun. Astfel, opoziția din Parlamentul European este slabă", a declarat pentru Ziare.com Radu Enache, specialist în geopolitică.

AUR, parte din al patrulea cel mai puternic grup din Parlamentul European: „Partidul lui George Simion ajunge într-o oarecare respectabilitate europeană, care nu e puțin lucru". Faptul că AUR a intrat în tabăra ECR, cu șase europarlamentari, este o mișcare de imagine deosebit de importantă pentru formațiunea lui George Simion, susține analistul politic.

„AUR-ul lui George Simion s-a orientat oportunist, înscriindu-se în Grupul Conservator, unul dintre grupurile vechi, de prestigiu, de tradiție din Parlamentul European. Acolo au fost și conservatorii britanici, când Regatul Unit era parte a Uniunii Europene. Prin această mișcare, partidul lui George Simion ajunge într-o oarecare respectabilitate europeană, care nu e puțin lucru.

SOS România a fost refuzat de grupurile deja constituite și cei doi europarlamentari - Diana Șoșoacă, Luis Lazarus - sunt eurodeputați neafiliați, ceea ce le reduce foarte mult din marja de manevră, și așa mică, pe care o are Parlamentul European în politicile europene, după ce se votează Comisia și bugetul. Acum e greu de spus cum poți face o opoziție unită față de coaliția Popularilor și a Socialiștilor. Sunt grupuri care nu găsesc un limbaj comun sau niște limbaje comune, pentru a combate alianța centristă, care domină Parlamentul", a mai precizat politologul.

Deputații europeni se organizează în grupuri politice, care reunesc reprezentanți din diferite state membre pe baza afinităților lor politice. Un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 23 de deputați europeni, ce provin din cel puțin un sfert din statele membre. În acest moment, grupurile din Parlamentul European, potrivit site-ului oficial, sunt:

- Grupul Partidului Popular European Creștin Democrat (EPP) - 188 de membri (inclusiv membrii PNL);

- Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) - 136 de membri (inclusiv membrii PSD);

- Patrioți pentru Europa (PfE) - 84 de membri;

- Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) - 78 de membri (inclusiv membrii AUR);

- Grupul Renew Europe - 77 de membri (inclusiv membrii USR Dan Barna, Vlad Voiculescu și Eugen Tomac, de la PMP);

- Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană - 53 de membri (din care face parte independentul Nicolae Ștefănuță, fost membru USR);

- Stânga - 46 de membri.

- Grupul Europa Națiunilor Suverane (ESN) - 25 de membri;

- neafiliați - 32 de membri ai PE.

Așa cum se poate observa, PPE, S&D și Renew adună împreună peste 401 de membri, în timp ce opoziția „de dreapta", doar 187. PPE, S&D și Renew stabilesc prioritățile, la nivelul UE. Joi, Ursula von der Leyen și-a adjudecat un nou mandat în fruntea Comisiei. Ea a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret. Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. De asemenea, au existat 15 abţineri. Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE