Adevărul despre şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: E „o marionetă a Chinei", aşa cum spune Donald Trump?
Postat la: 28.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tedros Adhanom Ghebreyesus (55 de ani), fiu de militar din Etiopia şi fost ministru al Sănătăţii şi Externelor în ţara natală, este primul preşedinte african al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Care este adevărul din spatele acuzaţiilor preşedintelui SUA, Donald Trump?
Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit, Tedros Adhanom Ghebreyesus (55 de ani), directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a devenit imaginea publică a luptei mondiale împotriva coronavirusului, organizând conferinţe de presă aproape zilnice, contactând şefii de stat atunci când virusul a ajuns în ţările lor pentru a-şi oferi sprijinul şi a scriind frecvent pe Twitter celor 1,1 milioane de urmăritori ai săi. Inclusiv a făcut echipă cu superstarul de muzică pop Lady Gaga pentru a organiza un concert caritabil pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, difuzat online luna trecută. Tedros a fost, de asemenea, criticat dur de preşedintele SUA, Donald Trump şi de curând mai multe ţări au cerut o investigaţie a modului în care OMS a gestionat pandemia de COVID-19. Reuters a realizat un articol despre biografia lui Tedros şi despre acuzaţiile care-i sunt aduse.
Fiul de militar, Tedros s-a născut în Asmara, care a devenit capitala Eritreei după independenţa faţă de Etiopia, în 1991. Tedros şi-a pierdut fratele mai mic în urma unei boli din copilărie despre care OMS a spus că ar fi rujeolă. Microbiolog de formaţie, Tedros a fost ministrul sănătăţii din Etiopia şi apoi ministrul Afacerilor Externe. În 2017, Tedros a devenit primul african care conduce OMS, câştigând funcţia de top, în ciuda întrebărilor delicate care au apărut în legătură cu presupusul său rol în restrângerea drepturilor omului sau în acoperirea focarelor de holeră în Etiopia. El a negat acuzaţiile, la fel ca şi Etiopia.
În calitate de şef al agenţiei globale de sănătate, care are birouri în 150 de ţări şi 7.000 de angajaţi, el şi-a atras laude de la experţii din domeniul sănătăţii mondiale pentru implementarea schimbărilor fundamentale la OMS, inclusiv restabilirea departamentului de intervenţie în caz de urgenţă. Când o boală izbucneşte, Tedros vizitează în persoană rapid epicentrul focarului. El a făcut cel puţin 10 călătorii în Republica Democrată Congo în timpul unei epidemii de Ebola care a izbucnit în august 2018. Acest focar fusese aproape de a fi oprit înainte de a reapărea luna trecută.
China a informat OMS la 31 decembrie 2019 despre apariţia mai multor cazuri de pneumonie. Pe 14 ianuarie, OMS a declarat într-un tweet că investigaţiile preliminare ale autorităţilor chineze nu au găsit „nicio dovadă clară a transmisiei om-la-om". Această afirmaţie va fi citată mai târziu de Trump ca semn că agenţia nu era suficient de sceptică faţă de China. În aceeaşi zi, un expert OMS a spus că este posibil să existe transmisii limitate. La 22 ianuarie, o misiune OMS în China a declarat că există dovezi de transmitere de la om la Wuhan, dar este nevoie de mai multe investigaţii pentru a înţelege pe deplin mecanismul.
La sfârşitul lunii ianuarie, Tedros şi trei colegi au zburat la Beijing. În cadrul întâlnirii din 28 ianuarie cu preşedintele Chinei, şeful OMS a discutat despre schimbul de date şi material biologic, printre alte colaborări. Tedros a postat un tweet cu o fotografie cu el şi preşedintele Xi strângându-şi mâinile, spunând că au avut „discuţii sincere" şi că Xi „a coordonat un răspuns naţional monumental".
Lauda publică pe care Tedros a făcut-o pentru China, spun surse din interior pentru Reuters, a avut ca scop asigurarea cooperării în lupta împotriva focarului. La o conferinţă de presă a doua zi la Geneva, Tedros a lăudat conducerea lui Xi, afirmând că este „foarte încurajat şi impresionat de cunoştinţele detaliate ale preşedintelui despre focar". Şeful OMS a adăugat că China a fost „ a dat dovadă de transparenţa, atât intern cât şi extern".
Dimpotrivă, în timpul izbucnirii sindromului respirator acut sever sau SARS, în 2003, şeful OMS la acea vreme, Gro Harlem Brundtland, a avut o atitudine critică în ceea ce priveşte China, având în vedere că s-a întârziat foarte mult cu raportarea focarului şi cu furnizarea de informaţii despre epidemia emergentă. „Tedros are o abordare diferită" decât Brundtland, a spus un alt oficial OMS. „A fost nevoie de multe apeluri telefonice şi răbdare." Brundtland, într-un răspuns scris către Reuters, a spus că s-a exprimat public, deoarece China nu a oferit acces la OMS. „De data asta a fost altfel", a spus ea.
Criticarea în public a guvernelor le pot face reticente să împărtăşească informaţii despre focarele bolii sau să coopereze, spun veteranii OMS. Michel Yao, şeful operaţiunilor de urgenţă pentru regiunea OMS din Africa, a declarat că a văzut că unele ţări au închis accesul la OMS atunci când se simţeau sub presiune. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe ocazii când OMS a anunţat focare de holeră în Africa:„Se pierde astfel accesul la date şi capacitatea pentru a evalua cel puţin riscul unei boli".
Organizaţia Mondială a Sănătăţii are un nivel limitat de influenţă asupra statelor membre. Nu are dreptul legal să intre în ţări fără permisiunea acestora şi nici nu are putere de a impune anumite măsuri. Aşadar, principalele instrumente de care dispune Tedros pentru a face cele 194 de state membre să respecte cadrul Regulamentelor internaţionale de sănătate la care au aderat în 2005 sunt politizarea şi convingerea printr-o atitudine măgulitoare.
Tedros a lăudat o serie de guverne care se luptă cu noul coronavirus, inclusiv Coreea, Italia, Iranul şi Japonia. La 30 martie, el a felicitat-o public pe fiica lui Trump şi consilierul prezidenţial, Ivanka Trump, pentru un articol pe care l-a scris despre proiectul de lege pentru salvarea de urgenţă a Statelor Unite, cu un mesaj pe Twitter: „un articol foart bun".
În rândul funcţionarilor din cadrul OMS, percepţia din martie a fost că relaţiile cu Statele Unite au fost „bune", a declarat un oficial OMS. Michael Ryan, expertul de top al OMS în ceea ce priveşte urgenţele, a spus în interviul acordat Reuters, că comunicările dintre OMS şi Washington la începutul anului 2020 au făcut parte din „discuţiile şi diferendele normale în cadrul unor organizaţiir multilaterale". El a adăugat: „Cu siguranţă, din partea mea, nu am observat că există o problemă majoră care ar putea să apară."
În timpul unei discuţii telefonice din 23 martie, Tedros şi Trump au avut o discuţie „bună şi cordială" cu privire la răspunsul COVID-19 şi „nu s-a ridicat în niciun moment problema finanţării", a relatat OMS. Iniţial, Trump însuşi a lăudat reacţia Chinei şi a preşedintelui ţării la criza COVID-19. Pe la jumătatea lunii martie, Trump a început să critice China cu privire la reacţia întârziată, spunând că Beijingul ar fi trebuit să avertiza lumea mai repede. În acea perioadă, răspunsul propriei administraţii la pandemie a fost supus unor critici masive, inclusiv refuzul său de a extinde testarea pentru COVID. Trump, care îşi apără cu stricteţe performanţele, urmează să aibă o campanie de realegere, în condiţiile în care coronavirusul a luat zeci de mii de vieţi şi a făcut ravagii în economia SUA.
În acelaşi timp, Statele Unite şi alte ţări au presat conducerea OMS timp de câteva luni pentru a face declaraţii mai ferme cu privire la necesitatea transparenţei şi a împărtăşirii în timp util a informaţiilor corecte de către statele membre, „iar OMS nu acţionat conform acestor sugestii", a spus o sursă diplomatică occidentală.
Andrew Bremberg, ambasadorul american la Naţiunile Unite şi fost oficial al Casei Albe, s-a întâlnit în mod regulat cu Tedros pentru a discuta răspunsul OMS şi modul cum a răspuns la preocupările SUA, au spus doi diplomaţi europeni pentru Reuters. OMS, în declaraţia sa, a declarat că Tedros solicită tuturor ţărilor să comunice informaţiile în conformitate cu reglementările internaţionale pe care statele membre le-au convenit.
Pe 7 aprilie, Trump a ameninţat că va retrage finanţarea OMS, criticând agenţia pentru că este prea aproape de China şi a întârziat să avertizeze lumea cu privire la pericolul COVID-19, acuzaţie pe care OMS o respinge cu tărie. Ameninţarea a fost una serioasă, deoarece Washingtonul este cel mai mare finanţator al OMS. Pentru perioada curentă de doi ani, care se va încheia în decembrie 2021, trebuia să contribuie cu 553 de milioane dolari în taxe de membru combinate şi contribuţii voluntare, sau 9% din bugetul aprobat al agenţiei de 5,8 miliarde USD, potrivit OMS. Aceasta este de aproape trei ori mai mare decât cota de 187,5 milioane de dolari pe care o plăteşte China, arată cifrele OMS.
Preşedintele Statelor Unite a acuzat OMS că se concentrează prea mult asupra China şi că a emis sfaturi nepotrivite în timpul pandemiei. Afirmaţiile lui Trump l-au enervat, în ziua următoare, pe Tedros care, în timpul unei conferinţe de presă obişnuite, a dezvăluit că a fost ţinta unor comentarii „rasiste" şi chiar a unor ameninţări cu moartea. Într-un răspuns de 12 minute la o întrebare despre criticile lui Trump faţă de OMS şi ameninţarea cu reducerea finanţării, Tedros a făcut apel la unitate, adăugând: „Vom avea multe morţi în faţa noastră dacă nu ne comportăm aşa cum trebuie." Ca răspuns la acuzaţiile că OMS este prea aproape de China, el a răspuns: „Suntem aproape de fiecare naţiune".
OMS, în declaraţia sa, a spus că Tedros a calm şi echilibrat în timpul conferinţei de presă şi că a spus că decizia SUA este regretabilă. Pe parcursul celor trei ani în funcţie, Trump a criticat alte organizaţii multinaţionale şi a retras finanţarea din alte agenţii ale ONU. Trump a anunţat îngheţarea finanţării o săptămână mai târziu. Ţările contribuie de obicei la OMS prin cotizaţii de membru şi contribuţii voluntare. Un al doilea înalt funcţionar al administraţiei americane a declarat că Washingtonul a plătit deja aproape jumătate din cele 122 milioane de dolari din cotele de membru pe care le-a datorat pentru 2020. Oficialul a adăugat că decizia lui Trump înseamnă că Washingtonul va redirecţiona restul de 65 de milioane de dolari în plăţi de taxe şi mai mult de 300 de milioane de dolari spre alte organizaţii internaţionale.
În 20 mai, în cadrul unei teleconferinţe despre pandemie, cele 194 de ţări membre ale OMS au convenit să lanseze „cât mai curând(...) un proces de evaluare imparţial, independent şi complet". Această evaluare, a cărei contur rămâne neclar, va trebui să analizeze „măsurile luate de OMS în faţa pandemiei Covid-19 şi cronologia acestora". Acest acord este un răspuns la acuzaţiile preşedintelui american Donald Trump, care a estimat că OMS este un „marionetă" a Beijingului şi i-a emis un ultimatum de o lună pentru a obţine „rezultate semnificative", avertizând că Statele Unite a ar putea părăsi definitiv OMS, unde erau cel mai important contributor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 5.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 8.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu