A treia criză mondială lovește necruțător. Se răspândește pe tot globul: La ce produse vor crește prețurile
Postat la: 09.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De parcă nu ar fi fost suficient cele două războaie din Ucraina și Israel, care au dus la declanșarea unei avalanșe de tulburări pe piețele internaționale, iată că a treia criză a izbucnit și lovește necruțător lumea.
Oprirea traficului maritim prin Canalul Suez și Marea Roșie și perturbarea uneia dintre cele mai importante căi de navigație și comerț de pe glob are potențialul de a se răspândi în toată lumea. Zeci de nave încărcate cu mărfuri diverse și petroliere au fost obligate să înconjoare Africa pentru a ajunge la destinație, ceea ce duce la creșterea prețurilor la majoritatea produselor, de la petrol și până la whisky și îmbrăcăminte.
Atacurile împotriva transporturilor comerciale ale militanților Houthi din Yemen au crescut în ultimele săptămâni în urma războiului Israel-Hamas, în Marea Roșie, întrerupând dramatic navigația prin Canalul Suez, potrivit Politico.
În timp ce o coaliție condusă de SUA a fost desfășurată pentru a menține pacea în regiune, impactul conflictului în plină expansiune se face deja simțit în mai multe sectoare. Și, având în vedere că Iranul a promis să se asigure că eforturile sale de lungă durată de a face presiuni asupra Israelului continuă, este probabil să dureze mult timp, criza fiind abia a început.
Strâmtoarea Bab el-Mandeb, situată între Djibouti și Yemen, a fost punctul central al atacurilor Houthi asupra navelor. Trecerea îngustă marchează intrarea de sud în Marea Roșie - o cale navigabilă crucială între Europa și Asia care se conectează la Canalul Suez. Se estimează că 12 până la 15% din comerțul global o ia pe această rută, reprezentând o cotă considerabilă din tot traficul de containere.
Atacurile i-au determinat pe operatori să întârzie expedierile sau să devieze navele în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa, adăugând până la două săptămâni la termenele de livrare și creând costuri suplimentare.
Linia de transport maritim internațional Mediterranean Shipping Company, compania germană de transport Hapag-Lloyd și linia de containere daneză Maersk se numără printre companiile care consideră în prezent situația de securitate din Marea Roșie prea periculoasă. Toți trei au anunțat la începutul lunii ianuarie că tranzitele lor prin calea navigabilă se vor întrerupe cu totul.
Acest lucru este de așteptat să crească prețurile pentru consumatori în următoarele săptămâni. „A existat o volatilitate imediată a prețului petrolului și a prețurilor unora dintre celelalte mărfuri care tranzitează, dar durează ceva timp pentru ca acest lucru să se alimenteze la prețurile plătite de consumatori", a declarat Marco Forgione, director general la Institutul de Export și Comerț Internațional.
Multe produse, de la whisky scoțian până la îmbrăcăminte din India, Vietnam, Thailanda și Bangladesh, toate trec prin canalul Suez, a spus el. Marea Roșie este, de asemenea, o arteră vitală pentru fluxul de energie - tancurile care transportă între 8 și 10% din petrolul mondial și până la 8% din gazele sale naturale lichefiate tranzitează strâmtoarea în fiecare an.
Gigantul energetic BP se numără printre cei care au fost forțați să evite calea navigabilă, mergând în schimb pe drumul lung în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa. Potrivit analiștilor internaționali, acest lucru duce la creșterea costurilor de transport, iar riscurile crescute ar putea duce la creșterea primelor de asigurare.
Contractele futures la gaze au crescut cu 7% în decembrie, deoarece transportatorii și-au deturnat flotele, iar comercianții se așteptau la prețuri mai mari pentru ianuarie, în timp ce cursul curent al țițeiului Brent a crescut cu 2%, în urma știrilor despre ciocnirile din Marea Roșie de la începutul acestei săptămâni.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 5.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 8.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu