A reînceput Primăvara Arabă - numai că vântul bate invers!
Postat la: 07.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este foarte probabil ca în viitor anul 2023 să fie considerat din punct de vedere istoric în Orientul Mijlociu (Asia de Vest) drept anul normalizării relaţiilor. Efectul pierderii puterii de către Occident, în fruntea căruia se află SUA, s-a concretizat prin deschiderea unui spaţiu pentru puterile din regiune, efect care acum se dezvoltă ca un aer de primăvară, relatează Cumhuriyet citat de Rador:
1. - Ministrul adjunct de externe al Turciei, Burak Akçapar, ministrul adjunct de externe al Siriei, Aymen Susan, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, şi Ali Asgar Hacı, consilier în Ministerul de Externe al Iranului s-au întâlnit la Moscova.
Bineînţeles, nu este uşor, pe masă sunt subiecte grele, dar briza Astana ne vesteşte că vine primăvara. Platforma Astana, formată din Turcia, Iran şi Rusia, se poate transforma în cvintetul Astana, mai întâi prin participarea Siriei, iar apoi a Chinei, care doreşte calitatea de observator.
2. - După ce la 10 martie, în urma medierii Chinei, Arabia Saudită şi Iranul au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, miniştrii de externe ai celor două ţări se vor întâlni tot în China.
Pacea dintre Arabia Saudită şi Iran va avea efecte benefice asupra unei serii de probleme, din Yemen şi până în Palestina, de la arhitectura de securitate din Golf şi până la cooperarea producătorilor de energie.
3. - După o perioadă de 7 ani, Iranul l-a numit pe Reza Amiri în calitate de ambasador în Emiratele Arabe Unite.
4. - Cu ocazia cinei de Ramadan, ambasadorul Iranului, Ali Najafi, ambasadorul Irakului, Qais al-Amiri, ambasadorul Siriei, İdris Mayya, ambasadorul Arabiei Saudite, Abdullah bin Suud al Anazi, s-au întâlnit în Oman şi au discutat despre relaţiile dintre ţările lor şi despre problemele regionale.
5. - Ministrul de externe al Siriei, Faysal Miqdad, a efectuat o vizită la Cairo după 12 ani şi s-a întâlnit cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry.
6. - Preşedintele Tunisiei, Kais Saied, a cerut ministrului de externe al Tunisiei, Nebil Ammar, să lanseze procesul oficial pentru numirea unui ambasador în Siria.
7. - Preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a purtat o convorbire telefonică cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.
8. - La reuniunea Ligii Arabe, care se va desfăşura în Arabia Saudită, la 19 mai, va fi invitat şi Bashar al-Assad. Se spune că "Siria se întoarce în Liga Arabă", dar de fapt Liga Arabă se întoarce în Siria.
Bine, dar ce concluzii putem trage din acest tablou, cum îl putem interpreta?
1. - În cele opt evenimente menţionate mai sus nu sunt prezente SUA, însă sunt prezente China şi Rusia. Putem citi astfel: Pe măsură ce ponderea SUA în Orientul Mijlociu se reduce, problemele din această regiune se rezolvă, vine primăvara în Orientul Mijlociu...
2. - SUA şi-au clădit relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu pe invazii şi crize, conform intereselor lor, însă China şi Rusia şi le clădesc pe pace şi normalizarea relaţiilor.
3. - SUA au avut relaţii cu jumătate din ţările Orientul Mijlociu împotriva celeilalte jumătăţi, China şi Rusia depun eforturi pentru dezvoltarea unor relaţii bune cu toate ţările din Orientul Mijlociu. De exemplu, China şi Rusia colaborează atât cu Iranul, cât şi cu Israelul.
4. - Slăbirea hegemoniei SUA a deschis calea multilateralismului pentru ţările din Orientul Mijlociu, a oferit spaţiu de manevră. Ţările din Orientul Mijlociu au început să valorifice această nouă situaţie pentru a căuta calea dezvoltării prin îndreptarea relaţiilor.
5. - Organizaţiile regionale, precum Liga Arabă, Consiliul de Cooperare al Golfului, paralizate de intervenţiile SUA, au şansa de a redeveni eficiente.
În concluzie, se crează o astfel de lume în care şi ţările din Orientul Mijlociu (Asia de Vest) îşi ocupă locul...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu