Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Aşezările israeliene în teritoriile palestiniene se extind ca ciupercile după ploaia de bombe!

Postat la: 09.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins în număr record şi riscă să elimine orice posibilitate practică a unui stat palestinian, a declarat vineri şeful pentru drepturile omului al ONU.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a notat că creşterea numărului coloniilor israeliene echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii, despre care a spus că este o crimă de război. Administraţia americană Biden a declarat luna trecută că aşezările sunt "inconsistente" cu dreptul internaţional, după ce Israelul a anunţat noi planuri de locuinţe în Cisiordania ocupată.

Raportul de 16 pagini, bazat pe propria monitorizare a ONU, precum şi pe alte surse, documentează 24.300 de noi unităţi de locuinţe israeliene în Cisiordania ocupată pe o perioadă de un an. Israelul pretinde un drept de naştere biblic asupra teritoriului unde se extind coloniştii. Armata sa afirmă că desfăşoară operaţiuni de combatere a terorismului în Cisiordania şi că vizează militanţi suspecţi, aminteşte Reuters.

Ministrul israelian de finanţe Bezalel Smotrich a promis luna trecută că extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania ocupată va continua, în ciuda presiunilor internaţionale asupra Israelului. Oficialul a anunţat aprobarea unei noi colonii, numită Mishmar Yehuda, în grupul de colonii Gush Etzion de la sud de Ierusalim, şi a afirmat că vor continua activităţile pentru alte autorizări similare. "Vom continua mişcarea de colonizare în întreaga ţară", a declarat Smotrich.

SUA şi-au reluat astfel locul alături de majoritatea ţărilor, care consideră ilegale coloniile construite pe teritorii ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelienii contestă acest punct de vedere, invocând drepturile istorice ale poporului evreu şi legăturile biblice cu pământurile respective. Palestinienii susţin că extinderea coloniilor este o componentă a politicii Israelului de a submina crearea unei Palestine independente - un nou stat, cu capitala în estul Ierusalimului.

Miniştrii israelieni au convenit la începutul anului să convoace un consiliu de planificare pentru aprobarea construcţiei a circa 3.300 de locuinţe în colonii. Blinken a afirmat că Washingtonul este dezamăgit de această decizie. Statele Unite insistă asupra eforturilor pentru o soluţie cu două state la conflictul dintre israelieni şi palestinieni. Smotrich, lider influent al unuia din partidele israeliene de dreapta din guvernul de coaliţie condus de premierul Benjamin Netanyahu, locuieşte într-o colonie şi a susţinut permanent construcţia de colonii noi.

"Acesta este şi răspunsul nostru către statele lumii", a declarat Shlomo Neeman, primarul consiliului regional Gush Etzion. "Vom merge înainte şi vom întări Gush Etzion cu mai mulţi locuitori, mai multe şcoli, mai multe drumuri şi mai multe grădiniţe", a adăugat el. Un raport al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului menţionează că în 279 de colonii din Cisiordania şi estul Ierusalimului trăiesc aproape 700.000 de colonişti evrei, faţă de 520.000 înregistraţi în 2012.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE