Votul inutil
Postat la: 25.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În ipoteza, din ce în ce mai vehiculată, a unui guvern de uniune națională promovat după alegeri, întregul scrutin electoral devine inutil. O cheltuială și un efort fără niciun rost. O simplă schimonosire a democrației. De fapt, o schilodire. Chiar insistența vehiculării acestui proiect de către responsabilii politici lipsește, treptat, de conținut procesul democratic al alegerilor.
De ce se prezinte cetățenii oricărui stat democratic la vot? Ce urmăresc ei să obțină? În esență, să se pronunțe, în acest fel, asupra politicii care urmează să fie făcută. În plan intern și extern. O asemenea politică este apanajul guvernului și al președintelui. Alegerile care urmează să aibă loc în curând sunt pentru formarea viitorului Parlament. Opțiunile cetățenilor determină, în final, constituirea unei anumite majorități parlamentare, care va desemna un anumit guvern ce va face o anumită politică internă și externă. Acesta este, în esență, motivul pentru care oamenii fac efortul de a vota. Își îndeplinesc astfel o datorie cetățenească, dar în același timp își servesc propriile obiective.
Dacă acest vot nu are valoare, dacă, peste acest vot, vine cineva și pune un guvern care nu are nicio legătură cu votul, guvern care face o politică care nu are nicio legătură, la rândul ei, cu ceea ce doresc cetățenii, atunci procedura electorală nu reprezintă decât un efort și un cost inutile. Singura rațiune fiind aceea de a-i crea impresia că România este un stat democratic. Când, de fapt, nu este. Să considerăm că sondajele comandate și de unii și de alții sunt, în linii mari, corecte. Conform acestor sondaje, după renumărare, PSD ar avea între 40 și 45% din totalul voturilor exprimate. În timp ce PNL abia s-ar apropia de 30%. Ar urma să mai intre două, trei partide în Parlament, cu punctaje reduse. UDMR și ALDE, aproape cu certitudine. PNL, partidul pe care președintele Klaus Iohannis încearcă să îl împingă la putere și nu reușește decât să îl tragă în jos, nu are nici cea mai mică șansă de a nominaliza, în mod democratic, un guvern. Și pornind de la această realitate, consilierul prezidențial pentru politică a lansat, cu mai multă vreme în urmă, ideea unui guvern de uniune națională.
Imediat după ce au avut loc alegeri democratice și în condițiile în care țara nu se află totuși în război, un guvern de uniune națională înseamnă, pur și simplu, un act de trădare față de cetățenii care au votat pentru un guvern politic. Aparținând fie dreptei, fie stângii. O asemenea trădare nu se poate face decât de către trădători. Trădătorii care contează în această conjunctură a anului 2016 sunt exclusiv membri ai partidului care obține cel mai bun punctaj. Și care poate decide, pentru că are puterea necesară dată de electorat, dacă va fi format un guvern în baza voinței cetățenilor sau dacă România va avea parte de o combinație creata în laboratoarele "sistemului". Acest partid este, fără doar și poate, PSD. Deci, de PSD depinde dacă se pretează sau nu la o mascaradă. De fapt, răspunderea o poartă, că de obicei, conducerea. Iar la vârful conducerii se află Liviu Dragnea.
Prin urmare, dacă Liviu Dragnea și dacă întreagă conducere PSD sunt hotărâți să participe la alegeri libere, să respecte votul cetățenilor și să nu se preteze la o măgărie, atunci ar trebui să le ofere acestora, încă de acum, asigurări în acest sens. PSD poate adopta un document prin care să își exprime voința de a lucra pentru o majoritate parlamentară capabilă să ofere României un guvern politic. Și, de asemenea, PSD are obligația să își ia un angajament ferm în fața națiunii române că nu va ceda sub nicio formă presiunilor și nici măcar șantajului, în scopul de a consimți la abandonarea puterii oferite de cetățeni, prin constituirea unui guvern de uniune națională. Și această solicitare, vă rog să mă credeți, vine din partea unui liberal. Tot eu solicit și PNL, în măsura în care mai este un partid politic și nu doar o anexă a "sistemului", să se angajeze public în același sens. Altfel, votul cetățenesc este inutil.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu