ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Victima colaterală

Postat la: 06.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Adrian Țuțuianu nu mai e ministrul Apărării. A demisionat. Premierul i-a acceptat demisia. Prompt. Iar președintele a declarat că e în regulă așa. Deși tocmai îl nominalizase pe Țuțuianu printre foarte puținii demntari ai statului român cu care are o bună colaborare. Domnul Țuțuianu se pregătea pentru discuții la nivel înalt cu omologul său de la Casa Albă. Programul de înzestrare a armatei era, ieri, în plină desfășurare. Când a căzut bomba. De ce a căzut bombă? Ce urmează? De unde până unde afirmația din titlu?

Adrian Țuțuianu, în calitate de ministru al Apărării, a spus că, peste câteva zile, ministerul pe care îl conduce nu va avea posibilitatea să facă față celor trei categorii de plăți lunare. Solde, pensii și sporuri. Efectul acestei afirmații a fost năucitor. Iar premierul Star Trek a sărit literalmente în sus. S-a întâmplat chiar când avea un dialog amical cu Liviu Dragnea. pe care îl asigura, din nou, că totul merge ca uns.

Există doar două posibilități mari și late. Fie ministerul are bani pentru a face față plăților peste câteva zile, fie nu dispune de fondurile necesare. În ambele scenarii, însă, în mod legal, militarii nu își pot primi drepturile la termen. Fiindcă lipsește rectificarea bugetară. Fără o rectificare bugetară, fără ca anumite fonduri financiare să fie trecute prin lege dintr-un cont în altul, chiar dacă există bani în excedent, obligațiile Ministerului Apărării nu pot fi onorate. Și în această situație, cu certitudine, se mai găsește și Ministerul de Interne. Care și el are de plătit solde sau salarii, cum se numesc acolo, sporuri și pensii. Dar Ministerul de Interne, mai disciplinat, a stat în poziția ghiocelului, așteptând ca situația să se rezolve de la sine. Poate că mai sunt și alte ministere în aceeași situație. Nu se știe.

Dar sunt sau nu sunt în realitate bani? Guvernul ne oferă un răspuns pozitiv. Premierul Tudose este ferm. Pușculița Guvernului pe care îl conduce este plină. Atât de plină, încât și-a îngăduit să îi tragă de urechi, preventiv, și pe delegații Fondului Monetar Internațional. Care, ce-i drept, au mai greșit de două ori prognozele privind România. În minus. Iar acum prim-ministrul le cere socoteală. Pentru că el afirmă că, din nou, este pe plus.

Aritmetica însă este, în acest caz, de două feluri. Pe de o parte, apare o creștere economică ieșită din comun, ultraperformanta la nivel european și ar trebui să se vadă morișca economică învârtindu-se amețitor. Pe de altă parte, nimeni nu poate identifica acele zone în care investițiile se văd cu ochiul liber și produc valoare adăugată. Din această perspectivă, aritmetica ne dă un rezultat negativ.
Dar să admitem că sunt într-adevăr bani. Că acest Guvern stă pe roze. În aceste condiții, ce l-a împiedicat pe permierul Star Trek să facă, așa cum se cuvine, o rectificare la mijlocul anului? În luna iulie sau în luna august. Așa cum s-a întâmplat întotdeauna. Iată, în absența rectificării, chiar dacă sunt bani, militarii nu pot fi plătiți la timp. Iar dacă nu sunt bani, nici nu pot să fie vărsate sume suplimentare în trezoreria ministerului. Pentru că nu există lege. Lege de rectificare.

Gurile rele, respectiv vocile critice la adresa Guvernului Tudose, în frunte chiar cu fostul prim-ministru Victor Ponta, susțin că tocmai de aceea nu s-a făcut rectificare, pentru ca opinia publică internă și externă să nu afle cum stăm de-adevăratelea. Cu alte cuvinte socotelile guvernamentale sunt mincinoase.

Am avut la Apărare un ministru foarte bun. Adrian Țuțuianu. Calitățile acestuia au fost recunoscute la unison. Nu îl mai avem. Fără că acest personaj politic să fi făcut vreo mârșăvie sau vreo greșeală. El a devenit astfel o victimă colaterală. Era nevoie de așa ceva?

Sorin Rosca Stanescu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE