Vede Klaus Iohannis dincolo de vârful propriului nas?
Postat la: 19.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ne aflăm fix în mijlocul unei furtuni de mari proporții. În care România poate deveni mai puternică. Dar poate fi și dată peste cap. Până la distrugere. Până la dezmembrare. Vrea Klaus Iohannis să fie ultimul președinte al unui stat cât de cât unitar? Vrea el să își lege numele de un uriaș dezastru? Vrea el ca numele său să fie înscris pe cea mai neagră pagină a istoriei? Sau, dimpotrivă, e decis să facă în așa fel încât România să iasă în câștig dintr-un uriaș război hibrid pe care, pentru moment, nu îl controlează în niciun fel?
Această dilemă e valabilă pentru noi toți. Până la ultimul cetățean al României. Dar ea are o importanță majoră atunci când există persoane cărora românii le-au încredințat cea mai înaltă răspundere. Cum este Klaus Iohannis. Federația Rusă a trezit ursul rus, sub Vladimir Putin, din lunga sa hibernare. Sunt câțiva ani de când Rusia a declarat răspicat și oficial că va face tot ce îi stă în puteri pentru a-și redobândi statutul de mare jucător la nivel mondial. Și a procedat în consecință. Punând pe jar o întreagă parte a planetei, în epicentrul căreia ne aflăm. Este falia de rupere între estul și vestul Europei. Care a mai cutremurat planeta de câteva ori. Războiul hibrid din Ucraina se poate transforma oricând într-un război fierbinte. Chiar termonuclear. Și la fel se întâmplă în Marea Neagră. Cu deosebirea că, acolo, a mai apărut un factor de instabilitate. Turcia. Care se desprinde ușor, ușor, dar ferm din orbita NATO.
Europa de Vest este în fierbere. Problema nu este dacă se va reforma său nu. Ci când anume și cum se va reforma. Prinde contur o Europă cu două viteze. A statelor puternice și a statelor mai puțin puternice. Dacă va fi așa, atunci comanda va fi monopolizată de Franța, de Germania și de încă trei, patru state. Iar celelalte vor executa. Nu va mai funcționa regula consensului. Satutul de colonie al României va fi bătut în cuie. După care, oricând, astfel fragilizați fiind, ar putea veni și disoluția. Aici, există o singură nădejde. Fostele state de la Visegrad. Și înțelegerile care există între ele. Ne-am ratat intrarea în rândul statelor de la Visegrad atunci când a avut loc marea mineriadă. Dar ratăm același lucru și în zilele noastre. Iar statele de la Visegrad pot pune, în interes comun, presiune asupra nucleului Europei. Și pot negocia. Noi nu.
Războiul din Siria s-a transformat de mult timp într-un poligon mondial în care statele își încearcă armamentul și se tatonează reciproc. Siria este la doi pași de România. Noi știm că întreaga cheie a situației de acolo nu se rezumă exclusiv la un război antiterorist împotriva Statului Islamic. Dacă lucrurile vor degenera, uriașul exod de populație nu va ocoli România. Iar România nu și-a câștigat puterea de a se opune presiunii statelor europene, în sensul acceptării unui număr din ce în ce mai mare de refugiați. O conflagrație mondială, care, mai devreme sau mai târziu, va prinde în vâltoare ei și România, poate izbucni oricând și pe cealaltă parte a planetei. Acolo unde China se zbate pentru a obține noi teritorii și pentru a-și lărgi substanțial apele teritoriale și platforma continentală. Sau pe linia de demarcație dintre cele două Corei. Într-o lume globalizată, un război major în aceste zone va afecta, într-un sens sau altul, aproape instantaneu, România.
Iar în Orientul Apropiat lucrurile nu stau deloc bine. Dimpotrivă, situația s-a înrăutățit. Între Israel și unele state arabe, oricând pot fi reluate ostilitățile militare. Și, din nou, într-un fel sau alatul, România va fi implicată. Am dat doar câteva exemple. Într-o lume globalizată, ele pot fi multiplicate. Ce înseamnă aceste provocări? Aceste provocări înseamnă că, pentru a face față cu succes încercărilor care vin, România trebuie să își schimbe fundamental politica externă. Să promoveze, într-o măsură mult mai mare, interesul național. Să devină un negociator. Cel puțin în raport cu statele vecine. Să renunțe la statutul de simplu executant. De colonie. De stat periferic.
Dar, pentru a se întâmpla acest lucru, avem nevoie de o altă politică internă. Este probabil ultimul moment în care e posibil ca vectorii interni de putere, astăzi disociați, aflați chiar în conflict, să se asocieze în interes național. Iar elementul cheie pentru tot ceea ce am schițat mai sus, elementul de legătură, posibilul liant sau, dimpotrivă, elementul care dezbină și mai mult este instituția prezidențială. Condusă, în acest moment dramatic al istoriei românilor, de către Klaus Iohannis. Va vedea el mai departe decât vârful propriului nas? Avansând pas cu pas, are cumva și o țintă benefică pentru națiunea română?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu