Va lua Guvernul taurul de coarne?
Postat la: 20.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
România este notificată de către Comisia Europeană și atenționată că nu va primi următoarele tranșe de bani prin Programul Național de Redresare și Reziliență, întrucât nu a rezolvat problema pensiilor speciale. Pe care se angajase să o rezolve. Despre ce este vorba? În linii mari, despre pensiile militarilor și magistraților. Și de ce ne-am angajat să rezolvăm ceva ce suntem incapabili să rezolvăm? Iar a doua întrebare cheie este cum de s-a ajuns la acest amestec toxic între categorii cu totul și cu totul diferite de pensii?
Regula unanim acceptată este că pensiile trebuie să fie raportate la contribuțiile pe care de-a lungul timpului le-au avut diversele categorii de salariați. În ceea ce-i privește pe magistrați, situația este de-a dreptul flagrantă. Aceștia au avut posibilitatea în România să iasă la pensie mult mai devreme decât alți cetățeni, sub pretextul că activitatea lor a fost periculoasă și stresantă, și să obțină venituri mult mai mari față de cele din perioada în care și-au desfășurat activitatea. Ceea ce este cu adevărat uimitor. Și nemaiîntâlnit niciunde altundeva în lume. Dar povestea nu se termină aici. În mod intenționat, această temă a pensiilor magistraților a fost pusă a pachet cu o temă total diferită, cea a pensiilor militarilor. Asocierea celor două sisteme de pensii a făcut imposibilă identificarea unei soluții raționale și echitabile, care să poată fi înțeleasă și acceptată de către societate și de către Comisia Europeană.
În mod normal, problema pensiilor magistraților nu poate fi rezolvată decât în felul următor: printr-un act normativ lipsit de orice fel de echivoc, Parlamentul ar trebui să stabilească condițiile în care un magistrat se poate pensiona, anii pe care în mod obligatoriu trebuie să-i îndeplinească în această actvitate și, firește, să interzică ca nivelul pensiei să-l depășească pe cel al salariului. Pentru că numai astfel ar putea fi reintrodus principiul echității în raport cu celelalte categorii socio-profesionale și ar putea fi respectat principiul contributivității.
Situația militarilor este diferită. Aceștia într-adevăr sunt siliți să facă față în timpul serviciului unor provocări deseori stresante și care uneori le pun viața și sănătatea în pericol. În raport cu activitatea lor, militarii pot fi împărțiți în mai multe categorii, iar unele dintre acestea ar putea beneficia de reduceri substanțiale ale duratei de muncă obligatorie. Dar statul român s-a angajat în fața Comisiei Europene ca principiul contributivității să rămână bătut în cuie și să fie aplicat tuturor categoriilor de pensionari. Cum poate fi rezolvată această problemă în cazul militarilor, situație în care autoritățile s-au cramponat, susținând teza falsă că veniturile și respectiv pensiile sunt de tip ocupațional? În primul și în primul rând, este obligatoriu ca pensiile militarilor să fie asimilate tuturor celorlalte categorii de pensii. Deci trebuie respectat principiul contributivității. Cum poate fi făcut acest lucru începând de mâine? Printr-un calcul simplu, aritmetic. Tuturor militarilor trebuie să li se mărească veniturile lunare în raport cu ceea ce încasează în prezent și cu partea din venituri care urmează a fi impozitată. În felul acesta, militarii nu ar avea nimic de pierdut, ei vor pleca practic acasă cu aceeași bani în buzunar, nici statul nu va avea de pierdut, întrucât mărirea soldelor va intra sub formă de impozit tot la Trezorerie, s-ar pune capăt unei polemici nesfârșite, regula contributivității ar fi bătută în cuie, iar Comisia Europeană nu va avea firește nimic de obiectat.
Ceea ce pentru militari se poate face pe loc, în cazul magistraților nu se poate face însă decât în timp. Pentru că altfel Curtea Constituțională a României va avea tot timpul argumente pentru a constata că s-a încălcat Legea Fundamentală. Situația magistraților va rămâne din această perspectivă mult timp un fel de cui al lui Pepelea în ceea ce privește raportarea României la exigențele Uniunii Europene.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu