Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Urma scapă turma?

Postat la: 01.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu cupele europene, ne-am cam lămurit. Când campionii de la Cluj cedează la penalty-uri acasă, în Gruia, iar Craiova se face de băcănie hăt, la Tbilisi, e cazul să ne înțelegem și locul, și șansele între cluburile de pe bătrânul continent. Că Botoșanii s-au calificat în dauna kazahilor, iar FCSB-ul s-a opintit pentru acel înșelător 3-0 cu armenii ține de aceeași idee, și anume că, pe partea asta, suntem ca vai de lume și mai avem muuuuult de așteptat.

Mai ales că, dacă n-ați uitat cumva, după consumarea acestui nou campionat, care tocmai a debutat, în următoarea ediție a Europa League, doar campioana va mai merge înainte, în vreme ce următoarele trei echipe românești vor lua drumul proaspăt inventatei Europa Conference League. Acolo vor fi surghiunite reprezentantele țărilor al căror coeficient nu le plasează între primele 15, iar cum România e pe locul...28, mă înțelegeți de ce spun că-i vai și-amar de perspectivele noastre!

De-acum, ne mai rămâne șansa... urmei care scapă turma, adică a echipei naționale, chemată să repare oalele sparte de germanul Daum și diasporezul Cosmin Contra, în locul cărora mâna moartă a lui Burleanu l-a tras în sfârșit, din biroul alăturat al FRF, pe Mirel Rădoi, cel cu miracolul de la Under 21. Că tânărul și promițătorul nou selecționer e pus pe fapte mari n-am nici o îndoială, deși același Burleanu îl plătește infinit mai prost decât pe Contra și cu exact jumate din cei 500.000 de euro investiți în pensia lui Herr Daum. Cert e că, la cei doar 39 de ani ai săi, Rădoi a ignorat umilința financiară cu care l-a cadorisit federația și, de aproape nouă luni, și-a pregătit planul de bătaie și lotul cu care vrea să scoată la mal, din mocirlă, fotbalul românesc. Iar dacă și reușește asta, l-a pus deja în gardă pe Burleanu că îi spune pa și pusi, dorindu-și să antreneze o echipă de club!

Marea tentativă a lui Mirel Rădoi începe în această săptămână, cu meciul de debut în noua ediție a Ligii Națiunilor, programat vineri, la București, în compania Irlandei de Nord, și urmat luni, în deplasare, de confruntarea cu Austria. Două partide grele, fără îndoială, în vederea cărora lotul convocat de selecționer ne-a oferit deja o serie de surprize. Pare ciudat că nu l-a mai chemat pe Răzvan Marin (deși a cam făcut tușa la Ajax), nu-mi explic de ce i l-a lăsat lui Mutu pe Denis Man, l-a readus pe Alibec (inspirat!), dar nu l-a convocat și pe Budescu, l-a uitat în Bulgaria pe veteranul Keșeru, în mare formă la 33 de ani, dar mizează pe Deac - la 34, care e cu moralul la pamânt, după cele două penalty-uri ratate!

Pe de altă parte, "premierele" Iancu (Viitorul), Buș (FCSB) și Crețu (Maribor) ilustrează preocuparea lui Rădoi pentru aerul proaspăt al ofensivei, din care nu vor lipsi consacrații Coman, Pușcaș și, repet, Alibec, alături de Stanciu, Ianis Hagi, Cicâldău, Maxim și Nistor. Defensiva se bazează în continuare pe Tătărușanu (deși portarul titular al naționalei n-a prea jucat la Lyon de câteva luni), secundat de Niță și debutantul David Lazar, de la Giurgiu, selecționerul renunțând în mod firesc la fițele lui Ionuţ Radu. Dintre fundași, sunt de notat Nedelcearu, Chiricheș, Toșca, Burcă și Bancu, alături de care se anunță drept probabilă și folosirea lui Sergiu Hanca, chiar dacă la Cracovia evoluează ca mijlocaș ofensiv.

Sunt calculele lui Mirel Rădoi și planurile lui tactice, înaintea celor două jocuri ale naționalei, de vineri și luni. Ambele partide se vor disputa fără spectatori, meciul de la București fiind arbitrat de francezul Francois Letexier, care are doar...31 de ani!

La conferința de presă din weekend, George Pușcaș s-a arătat superoptimist, mizând pe obținerea celor șase puncte posibile, deşi selecționerul Rădoi, care e mai cu picioarele pe pământ, a recunoscut franc că naționala Austriei e cea mai puternică echipă din grupă. Normal, de vreme ce toți jucătorii convocați acum de Mirel Rădoi abia însumează ca valoare 52,95 milioane de euro, în timp ce Franco Foda are la dispoziție un lot evaluat la...213,95 milioane. În consecință, eu m-aș declara mulțumit cu victoria de la București în fața Irlandei de Nord și cu o remiză onorabilă la Viena. Hai, România!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE