Urgențele de la Cotroceni
Postat la: 06.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Starea de urgență pe care a decretat-o, i-a fugit cumva de sub picioare președintelui Klaus Iohannis. Acesta a constatat repede că, cel puțin în această perioadă a pandemiei, nu mai are practic un joc al lui. Reuniunile internaționale sunt sistate, iar în plan intern rol de primadonă politică îi revine ministrului de interne Marcel Vela. Pe lângă acesta și pe lângă cei câțiva specialiști care asigură comunicarea publică, nici măcar Ludovic Orban, care se învârte ca un titirez, nu-și mai găsește obiectul muncii. De bine de rău însă, Orban poate convoca ședințe de Guvern. Pretext bun pentru a ieși la declarații. Dar Iohannis?
Un lider politic, care dorește să rămână în centrul scenei, trebuie să-și găsească ceva de făcut. Și să răspundă preocupării generale. Românii nu sunt preocupați în acest moment de agenda externă. Iar agenda externă practic nici nu mai există, întrucât reprezentanții statelor nu pot rămâne permanent în penibil, analizând ceea ce s-a dovedit că nu există. Respectiv solidaritate. Summit-urile sunt sistate. Un alt subiect în care se specializase președintele Klaus Iohannis a fost până nu de mult „ciuma roșie". Dar, iată, „ciuma roșie", grație lui Marcel Ciolacu, a ieșit total din schemă. PSD devenind practic un partener al PNL. Și pentru a nu deveni prea vizibilă această mezalianță, același Marcel Ciolacu a plusat. Propunând un pact politic la care să participe toate partidele. Cu alte cuvinte, abandonarea oricărei competiții. În aceste condiții, Klaus Iohannis nu mai are împotriva cui să-și verse năduful.
Tot până de curând, de câte ori se afla în criză de idei, apela la un colac de salvare. Clama tema statului de drept și îi înfiera pe cei care atentau la Justiție. În linii mari, vinovații de serviciu erau tot pesediști.
Toate aceste subiecte au dispărut. Au fost pur și simplu pulverizate de pandemie. Și de criza economică care s-a dezlănțuit în forță. Sunt două domenii care ocupă în întregime interesul public și din care președintele Klaus Iohannis este exclus. Pentru că el nu combate și nu poate să combată criza coronavirusului. Și nici nu poate furniza soluții pentru ieșirea din criza economică.
În disperare de cauză, Iohannis ar mai putea opta pentru „România educată". O temă care revine ciclic în discursul său. Numai că „România educată" stă acasă. Și învață, atâta cât învață, într-un sistem online. Cu care domnul Klaus Iohannis nu este deloc familiarizat. Pe cine ar mai putea interesa astăzi un discurs pe această temă, lansat de la Cotroceni?
În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis, pentru a nu ieși cu desăvârșire din scenă, inițiază așa-numitele ședințe de urgență la Cotroceni. Invariabil cu premierul Ludovic Orban. Ședințe la care convoacă diverși miniștri cu atribuții fie în domeniul sănătății, fie în domeniul economic sau al protecției muncii. Ceea ce se discută în aceste ședințe la Cotroceni, reprezintă un mare mister. Sunt un fel de întâlniri de terapie în grup, găzduite de președintele României. Ele se finalizează, cum se va întâmpla și azi, peste câteva ore, cu declarații de presă. Iese Klaus Iohannis și citește un text de pe promter, text scris deseori chiar înainte ca ședința de urgență să fi avut loc. Mesajul prezidențial nu spune nimic. Nu vine cu nimic nou. Eventual la declarații mai iese și primul-ministru. Care nici acesta nu are cu ce noutate să vină. Și asta pentru că ceea ce se întâmplă cu adevărat nu se întâmplă la Cotroceni. Și nici măcar la Guvern.
Agenda publică este acaparată de alte teme și de alte personaje. Alții sunt cei care stau în mijocul scenei. Ori, în aceste condiții, ședințele de urgență de la Cotroceni sunt simple și rudimentare montaje regizorale. După un scenariu încropit de mântuială. Praf în ochii lumii!
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin intermediul influencerilor online. Unii convertiți au declarat că s-au simțit deziluzionați de „feminizarea" bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea" ortodoxiei, scrie The Telegraph.
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a noii ere AI va veni în 2025 - cu posibile beneficii sau riscuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 4.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 5.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
- 10.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu