Unirea dus-întors
Postat la: 23.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ca de fiecare dată, și acum, în luna octombrie, partizanii unirii Basarabiei cu România organizează o demonstrație la București. Liderul acestora, George Simion, excomunicat de autoritățile din Republica Moldova, susține că acesta este momentul cel mai bun al anului, întrucât studenții au revenit la cursuri. Și au pregătit de această dată, în premieră, corturi. Pe care le-au instalat în Piața Universității. Urmează să negocieze. Cu Guvernul și cu partidele. Și, în ciuda acestui avânt unificator, efectele se lasă așteptate. De ce?
Jandarmii au intervenit cu brutalitate. O brutalitate cu care nu am mai fost obișnuiți în ultima vreme. Imaginile prezentate de televiziuni sunt elocvente. Răspunsul inadecvat al autorităților a provocat reacții. Aparent, cea mai importantă este că protestatarii au decis să rămână pe poziții. În Piața Universității. Este, însă, doar o aparență. Ei veniseră pregătiți cu corturi obținute, prin donație, din Suedia. Intenția de a se instala, zi și noapte, în Piața Universității era fermă. Ca și dorința lor, tot manifestă, de a negocia cu Guvernul și cu partidele. Ce ar putea negocia? Protestatarii vor să negocieze unirea. Pașii necesari în vederea readucerii Basarabiei la patria mamă. Mai ales că există și un termen psihologic. Aniversarea a 100 de ani de la Unire în 2018. Dar cum ar putea negocia acești tineri cu Guvernul și cu partidele care, până la ora la care eu postez acest editorial, nu au răspuns invitației? Cu ce vin ei la masa negocierii? Și ce pot ei solicita Executivului și clasei politice de la București? Ei vin cu un argument imbatabil. Și anume cu apartenența istorică a Republicii Moldova la România. Mai vin cu argumentul populației, în sensul că majoritari sunt românii, și cu argumentul limbii. În subsidiar, acești tineri cred, și au și dreptate, că unirea ar putea precipita lucrurile, în sensul integrării Republicii Moldova, cu România cu tot, în structurile Uniunii Europene, dar și sub scutul NATO.
Momentul este, însă, extrem de sensibil. Au loc alegeri parlamentare la București. Președintele Klaus Iohannis își manifestă intenția ca, după alegeri, să încerce să asigure o continuitate a lui Dacian Ciolos la Palatul Victoria. Asta, însă, în timp ce premierul este acuzat că face parte din tabăra globaliștilor și nu a susținătorilor statelor națiune din Europa. Și, în general, administrația de la București este acuzată, și nu de azi, de ieri, ci de mai mult timp, de atitudine șovăielnică atunci când este vorba de negocierea interesului național. În mod straniu, în acest context, partidele, care, teoretic, susțin cauzele naționale și patriotice, dau dovadă de reținere. La fel ca și Guvernul. A nu-i primi pe protestatari, a nu discuta cu ei pe o temă atât de importantă cum este unirea reprezintă cel puțin o gafă. La fel cum și Guvernul gafează trântindu-le basarabenilor ușa în nas. Ceva mai departe, Federația Rusă prin strategii ei, în fruntea cărora se află un personaj redutabil și extrem de longeviv la putere, Vladimir Putin, așteaptă să vadă cum va face jocurile. Cum va folosi această conjunctură de la București în propriul beneficiu.
Iar Bucureștiul cade prost cam orice ar face. Dacă îi încurajează prea mult pe unioniști, dintre care foarte mulți sunt cetățeni născuți în România, autoritățile de la București ar putea să fie acuzate că, în preajma alegerilor din Republica Moldova, încearcă să influențeze alegerile. Pentru ca partida pro-moscovită să piardă președinția. Dacă îi ignoră pe demonstranții de la București sau chiar recurg la represiune, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, din nou, respectivele autorități cad prost, în sensul că, în Republica Moldova, va fi ușor de acreditat ideea că, de fapt, Bucureștiul nu-i vrea pe basarabeni, ci i-a abandonat. La fel se poate spune și în ceea ce privește partidele politice. De unde reticența acestora și a Executivul de a se întâlni cu demonstranții.
O soluție, totuși, ar exista. În ultimii ani, România a acordat sute de mii de cetățenii basarabenilor. Beneficiind de acest lucru, ei se pot stabili în România, pot călători liber, pot munci în străinătate și, mai ales, pot vota. Sute de mii de basarabeni au, astfel, posibilitatea să își spună cuvântul atât în alegerile prezidențiale, cât și în cele locale și parlamentare. Autoritățile de la Moscova nu au motive, din această perspectivă, să fie reticente. Dimpotrivă, întrucât basarabenii au primit cetățenia română, mulți dintre aceștia au părăsit Republica Moldova, astfel încât procentul etnicilor români cu drept de vot scade. Și în rândul acestora există, evident, și o Coloană a cincea, prin care Kremlinul poate manevra, într-o oarecare măsură, procesul electoral de la București.
Nimeni nu s-a întrebat până acum de ce nu se întâmplă și invers. De ce, pe bază de reciprocitate, guvernele pro-europene de la Chișinău, măcar acestea, nu acordă, la rândul lor, cetățenia Republicii Moldova oricărui român solicită acest lucru. Pentru ca și noi să putem beneficia de drepturile electorale ale basarabenilor. Poate că, în felul acesta, reunificarea s-ar face mai repede. Și, iată, avem, cât se poate de vizibil acum, și motivul pentru care nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit și ar fi putut să se facă. Și ceea ce ar putea fi negociat, dacă Guvernul și partidele ar fi dispuse să negocieze. Altfel, unirea e cu dus și întors.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu