Ungaria își respectă cetățenii. România nu?
Postat la: 16.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În Ungaria, urmează să se desfășoare un referendum. Inițiat de Viktor Orban. Și la care vor participa și cei 500.000 de maghiari din România care au primit și cetățenia statului vecin. Maghiarii sunt întrebați dacă sunt sau nu sunt de acord cu cotele de refugiați. Și cum vor răspunde, așa se va face.
Este o dovadă de respect față de propriii cetățeni. Iar această dovadă vine din partea lui Viktor Orban. Un personaj politic cu o personalitate accentuată, deseori hulit la București, dar și la Bruxelles pentru pozițiile sale tranșante. Care, uneori, sunt în dezacord cu "liniile directoare" ale Uniunii Europene. Mai ales atunci când este vorba de interesul național al Ungariei. Viktor Orban a pus, deseori, piciorul în prag, blocând un acces prea mare și devastator al capitalului străin în Ungaria, al multinaționalelor și promovând societățile comerciale autohtone. Chiar și în materie de politică externă, Budapesta a promovat raporturi mult mai flexibile cu Rusia care, deseori, au fost taxate drept duplicitate.
Acum, este vorba despre un referendum. În chestiunea refugiaților. Statul maghiar își întreabă propriii cetățeni dacă sunt de acord cu cotele obligatorii fixate de Bruxelles, la indicațiile Berlinului. Și parcă, parcă ceva îmi spune că Ungaria va spune nu cotelor de refugiați. Mulți au înjurat statul vecin pentru că a ridicat garduri. Inclusiv la granița cu România. Garduri destinate să oprească fluxul de refugiați. Puțini refugiați s-ar fi oprit totuși în Ungaria. Cei mai mulți se îndreptă către Europa de Vest. Înjurată de unii, contestată de alții, Ungaria nu a făcut altceva decât să adopte o soluție înțeleaptă și eficientă care, în final, a protejat Europa. Iar acum, vine referendumul.
Am explicat de nenumărate ori că, în conformitate cu Constituția României, este interzisă colonizarea acestei țări. Iar termenul de colonizare este cât se poate de explicit prezentat în Legea fundamentală. Înseamnă instalarea, pe teritoriul României, a unor grupuri organizate de populații străine. Adică exact ceea ce presupun cotele fixate de Bruxelles. Să ne reamintim. Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis a fost cât se poate de rațională. Fără a invoca, în mod explicit, Constituția statului nostru, care îi interzice oricărui om politic să ia o asemenea decizie, șeful statului român a declarat că vom refuza cotele. Că nu admitem cote obligatorii. Iar când s-a întors de la Bruxelles, s-a întors cu cote cu tot. Și încă aceste cote au crescut. Și vor mai crește.
România, prin Constituția sa, nici măcar nu trebuie să facă un referendum. Și totuși. Un referendum nu ar strica. Oare nu am putea urma și noi exemplul Ungariei? Oare nu am putea și noi să le oferim românilor dreptul de a se exprima într-o chestiune cardinală care vizează viitorul acestei țări?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu