Unde ne e securitatea?
Postat la: 02.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oare Balena Albastră, care anunță primele victime în România, ar putea suferi, în numele siguranței cetățeanului, o intervenție SRI? Și extrapolând, am avea dreptul să ne întrebăm ce se întâmplă, până la urmă, cu securitatea internă a României în epoca post-Coldea? Obiectiv analizând lucrurile, cum de s-a ajuns ca SRI să aibă o masă extraponderală, să intervină în forță acolo unde nu are atribuții constituționale și legale, dar, în schimb, să fie paralizat în fața unor provocări relativ minore? Cine e de vină? Cum pot fi îndreptate lucrurile?
Sunt din ce în ce mai multe voci care susțin că acest criminal joc pe computer, care provoacă traume și victme mai ales în rândul adolescenților, ar putea fi cu ușurință blocat, contracarat, anihilat și suprimat de instituția care are aspirații atât de constante în a deveni un fel de Big Brother. Nu are SRI specialiști în IT? Nu lucrează SRI cu suficinet de mulți hackeri acoperiți? De ce nu primim nicio reacție din partea instituției în raport cu o provocare dureroasă, traumatizantă, dar totuși minoră sub aspectul compelxității ei? Aceasta este doar o întrebare din nenumăratele care ne pot veni în minte. Până la urmă, va trebui ca societatea românească în general și clasa politică în special să limpezească, pentru o lungă perioadă de aici încolo, situația Serviciului Român de Informații în raport cu cetățeanul, cu siguranța națională și cu securitatea colectivă în interiorul UE, NATO și al zonei geografice în care trăim.
S-a spus uneori, și poate pe bună dreptate, că SRI s-a dezvoltat excesiv, supraponderal pentru că nu avea încotro. Dacă nu a putut să crească în înălțime și în absența unei legislații moderne, serviciul secret a crescut în lățime, încercând să dobândească puteri sporite în diverse domenii în afara unui cadru legal. Așa-numitele câmpuri tactice, dintre care cel mai periculos este cel din justiție. Poate că este, în bună măsură, adevărat. Serviciul Român de Informații, ca de altfel și celelalte servicii secrete, funcționează după legi de la începutul anilor 90. Cele mai importante datează din 1992. Între timp, România s-a schimbat profund. Europa s-a schimbat. Planeta s-a schimbat. Am devenit membri ai Uniunii Europene și membri NATO. Am încheiat și respectăm un parteneriat strategic consolidat cu Statele Unite. În lume și în România, și-au făcut apariția provocări noi atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ, total necunoscute de către legiuitorul din 1992. Dar ce nu s-a schimbat?
Ceea ce nu s-a schimbat este legislația. Neexistând norme aplicabile acestui moment istoric, Serviciul Român de Informați a profitat de câte ori a putut de labilitatea puterilor fundamentale ale statului și a principalelor instituții pentru a-și crea un nou statut pe calea unor paranorme. Acolo unde Parlamentul nu a legiferat, prin acte insistente de intruziune de tip invaziv și uneori provocând traume, SRI și-a constituit un spațiu legal artificial. Și observând ca funcționează, a încercat să acapareze cu forța puteri și prerogative care, în mod constituțional, aparțin altor instituții. Și s-a ajuns unde s-a ajuns. Dar, încă o dată, de ce? Cum se explică cauza primordială a relelor? De ce nu există o nouă legislație în domeniu? Aparent, răspunsul este simplu. După anul 2000, mai precis prin 2006, instituțiile de forță, în special serviciile secrete, grupate în jurul președintelui Traian Băsescu și având suportul CSAT, au încercat să promoveze nu numai un nou concept de securitate mai modern și mai adecvat momentului istoric, ci și un pachet de acte normative ale securității. Asta în ciuda faptului că, prin Constituție, abilitat să facă legi și să aibă inițiative legislative este doar Parlamentul care, în anumite condiții, poate delega acest drept și această responsabilitate Guvernului. Nimeni altcineva nu poate nici legifera, nici pune pe masa Parlamentului proiecte de acte normative.
Ei bine, presiunea pe care a pus-o, la începutul primului său mandat, Traian Băsescu asupra Parlamentului a creat, în acest domeniu, o contrareacție. La rândul său, Parlamentul, împreună cu Guvernul de atunci, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a propus un pachet alternativ de legi ale siguranței. Care, în paranteză fie spus, a și trecut de una dintre Camere. Și de ce aceste proiecte au fost înghețate? Ambele pachete de legi erau, în substanța lor, elaborate greșit. Serviciile secrete, propunându-și singure cadrul legal, au căzut, evident, în exces, atribuindu-și competențe neadmis de mari. Și puand, astfel, sub semnul întrebării, între paranteze sau chiar într-un grav pericol drepturi și liberăți ale cetățeanului, ale partidelor politice, ale societății civile în general, iar în plan economic ale liberei concurențe între societățile comerciale. Parlamentul, la rândul său, nu a corectat aceste excese, ci a căzut în cealaltă extremă. A exagerat, diminuând dramatic instrumentele serviciilor secrete, cu scopul de a proteja cât mai bine drepturile și libertățile fundamentale.
Adevărul este că un serviciu secret, dacă este excesiv de liber și dacă are excesiv de multe atribuții și puteri nu va funcționa în folosul comunității. Dar nici nu va fi eficient dacă va avea prea puține atribuții și puteri. Eu unul numai așa îmi explic cum s-a ajuns în situația în care un stat ca România, care nu este totuși în prima linie a războiului antiterorist și nici nu este cel mai important obiectiv al inamicilor potențiali, a ajuns să aibă cei mai mulți securiști pe cap de cetățean, cele mai impresionante fonduri financiare raportate la PIB și cele mai multe interceptări dintre toate serviciile lumii. Și cum a ajuns SRI să devină atât de gras, atât de greoi și atât de paralizat de propria dimensiune, încât să nu se poată lupta nici măcar cu Balena Albastră? Prin urmare, urgența numărul unu este de natură legislativă. Iar legislația trebuie făcută într-un termen rezonabil și fără patimă din nicio direcție.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu