Un președinte condiționat de Sistem
Postat la: 06.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La ora aceasta încă nu se știe dacă alegerile din SUA vor fi câștigate de Donald Trump sau de Kamala Harris. Aș fi foarte prudent în aprecieri despre ce vor face, indiferent care dintre ei va fi noul președinte. Deși se spune că președintele SUA este "cel mai puternic om de pe planetă", în realitate președintele nu este de capul lui, fiind condiționat de Sistem.
Revăd un film extraordinar, "Path to war"/Drumul spre război, despre președintele american Lyndon Johnson (1963-1969) și cum a intrat America în războiul din Vietnam. Filmul are o distribuție de excepție, cu Alec Baldwin, Donald Sutherland și Sir Michael Gambon în rolul președintelui.
Președintele Johnson nu era nici pe departe vreo păpușă pe care să o tragă Sistemul de sfori. Era un texan cam necioplit și brutal. J. Edgar Hoover supraviețuise timp de 48 ani ca director al FBI, din 1924 până în 1972 când a murit, pentru că după învestirea fiecărui nou președinte se ducea la respectivul și îi punea dosarul său pe masă. Însă după întâlnirea cu președintele Lyndon Johnson, Hoover s-a întors la adjunctul său, Clyde Tolson și i-a spus transfigurat: "Clyde, ăsta nu ne demite, ăsta ne omoară!"
Lyndon Johnson nici nu se gândea să intre în războiul din Vietnam, mai ales că în campania electorală se opusese implicării SUA. În schimb, el voia să realizeze programul său "Marea Societate", care viza accesul la șanse egale, sănătatate și educație pentru toți, într-o Americă unde 30 milioane de oameni dintr-o populație de 200 milioane trăiau sub pragul sărăciei, așa că avea nevoie de bani pentru cheltuieli sociale, nefiind dispus să prindă în buget cheltuielile pentru război. Cu toate acestea, Johnson a fost împins de la spate să implice SUA în Vietnam, mai mult împotriva voinței sale.
Scena cheie din film este în ianuarie 1965, în cursul unei ședințe unde participau consilierii lui Johnson, membri ai guvernului și șefi ai armatei. Printr-o combinație de exagerări, manipulări și scenarii fără acoperire, cei mai războinici dintre participanți și anume secretarul Apărării, Robert McNanarra, ulterior director al Băncii Mondiale și cu generalul Earl Wheeler, șeful statului major interarme l-au influențat pe președinte să aprobe o campanie de bombardamente masive asupra Vietnamului de Nord comunist, denumită Operațiunea Rolling Thunder și care a însemnat debutul războiului din Vietnam.
McNamarra și Wheeler au cerut declanșarea Operațiunii Rolling Thunder ca represalii pentru că gherilele vietnameze omorâseră opt instructori americani ai trupelor sud-vietnameze. Vocile rațiunii, exprimate la ședință, au fost reduse la tăcere. Secretarul de Stat George Ball a încercat să le spună că el în al doilea război mondial a avut responsabilități privind bombardamentele și a constatat că acestea nu distrug moralul populațiilor bombardate, ci dimpotrivă, le îndârjește, dar nu l-au ascultat. Secretarul de presă al Casei Albe întreba consternat cum să prezinte publicului Operațiunea Rolling Thunder, din moment ce în campania electorală încheiată în noiembrie președintele Johnson se pronunțase împotriva implicării SUA în Vietnam
În cursul operațiunii Rolling Thunder SUA au pierdut 1054 aviatori morți sau prizonieri, iar în Vietnamul de Nord au fost uciși în bombardamente 20.000 soldați și între 30.000 - 185.000 civili. Bombardamentele nu au avut nicio utilitate militară și nu au afectat nici moralul și capacitatea de luptă a vietnamezilor. În războiul din Vietnam, care s-a desfășurat între 1965-1973 au murit 58.000 tineri americani și două milioane de vietnamezi.
Bravul președinte Lyndon Baines Johnson a fost compromis și a renunțat să mai candideze pentru al doilea mandat. În loc să rămână în istorie pentru marile sale realizări sociale și în domeniul drepturilor civile care au transformat America, el a rămas pe nedrept cu stigmatul războiului din Vietnam. Dacă un bărbat ca Lyndon Baines Johnson a fost dus de Sistem împotriva voinței sale și a programului său politic, atunci orice se poate întâmpla.
George Scarlat
ULTIMA ORA
-
Dan Nica: "Oamenii se tem mai mult de sfârșitul lunii decât de sfârșitul lumii!"
Europarlamentarul Dan Nica susține că oamenii se tem mai mult de sfârșitul lunii decât de sfârșitul lumii. Concluzia a fost trasă în urma audierilor care l-au vizat pe comisarul european pentru Energie și Locuințe. Nica a solicitat soluții pentru europenii păcăliți prin manipularea pieței de energie.
-
Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
De azi încep calculele, poziționările și repoziționările tuturor celor implicați într-un fel sau altul în jocurile de putere, nu doar în SUA, nu doar de ordin planetar, ci absolut în fiecare țară care-și azimutează conducerile în funcție hegemonul sau hegemonii care sunt prezenți pe scenă;
-
Prima reacție de la Teheran după victoria lui Trump: "Am făcut previziunile necesare înainte"
Traiul iranienilor nu va fi afectat de alegerile din SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Fatemeh Mohajerani, miercuri, după ce Donald Trump și-a anunțat victoria în cursa prezidențială.
-
Primul anunț făcut de Ursula von der Leyen după victoria lui Donald Trump: "Îl aștept cu nerăbdare!"
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la victoria lui Donald Trump. Ursula Von der Leyen l-a felicitat miercuri "călduros" şi a declarat că aşteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze din nou cu noul lider al SUA.
-
Andrew Tate după victoria lui Donald Trump in alegeri: "Multumesc lui Dumnezeu. Bărbații nu vor mai rămâne gravizi!"
Imediat după victoria lui Donald Trump in fata Kamalei Harris in alegerile prezidentiale din SUA, Andrew Tate a avut un comentariu caracteristic care s-a viralizat in reteaua X:
-
Donald Trump a avut primul discurs ca președinte ales la scurt timp după victoria in fata Kamalei Harris: "Voi opri războaiele!"
Președintele ales al Americii, Donald Trump, anunță, în primul discurs după ce a fost ales din nou șef al Statelor Unite, că nu va porni războaie, ci le va opri.
-
Bibi Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării intr-un moment cheie al războiului. L-a ales in loc pe cel care l-a făcut persona non grata pe Antonio Guterres
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant, transmite BBC.
-
Dovezi ale existenței vieții de apoi - Descoperirea făcută de un om de știință american
Un om de știință faimos din SUA susține că a descoperit dovezi ale existenței unei vieți de apoi, datorită studiilor care au implicat milioane de pacienți care au avut experiențe aproape de moarte.
-
Misterul lui Ahile, al frumoasei Elena si al Calului Troian. Cât e născocire și cat e adevar în faimoasa poveste a Iliadei lui Homer
Când auzim numele Ahile, ne gândim la un mare erou grec din mitologie care a luptat în războiul troian. Ahile este cunoscut pentru puterea și curajul lui pe câmpul de luptă, dar este un mister dacă Ahile a fost real sau nu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Campania mondială "Ciocolata Dubai"
- 2.Sa va povestesc de apartamentele desenate pe hartie "cumpărate"
- 3.Ucraina: Înghețarea liniei frontului vs capitulare necondiționată
- 4.Clauza ascunsă a canalelor de streaming
- 5.În timp ce costul banilor pentru o firmă vest-europeană este de 5% pe an, pentru o firmă românească acesta este cu 60% mai mult
- 6.La un pas de al Treilea Război Mondial
- 7.Să nu vă mire dacă o sa cadă "accidental" o dronă peste România!
- 8.De ce a fost scoasă UDMR de la guvernare
- 9.Summitul BRICS de la Kazan
- 10.Scrisoarea lui Claudiu Târziu expune adevărul degringoladei din AUR
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu