Un „pod" care poate fi apărat...
Postat la: 26.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rata inflaţiei, la această oră, are una din cele mai mari ponderi între provocatorii de riscuri, incertitudini, vulnerabilităţi şi îngrijorări de pe întreaga planetă. Cauza: stările febrile mari înregistrate în SUA, Regatul Unit, Uniunea Europeană şi în multe alte zone ale lumii.
Indiciu cert de boală gravă - dezordinea preţurilor de consum. Tratamentul fiind creşterea semnificativă a dobânzilor de politică monetară, însoţită de activarea celor mai eficiente arme din arsenalele băncilor centrale. Susţinute de stimulente guvernamentale! Este cert că la soluţia optimă se va ajunge prin acţiuni concentrate pe mai multe fronturi. În linia întâi sunt însă băncile centrale, cu prerogativele lor, cu arsenalele lor, cu experienţa lor.
Într-un editorial din „The Economist", un mesaj de acută actualitate era adresat direct celui care îndură efectele inflaţiei: „Viaţa ta depinde de politicile băncilor centrale, indiferent ce statut ai - eşti salariat, pensionar, şomer, rentier, ai depozit de economisire în bănci sau te-ai împrumutat. Indiferent cine eşti sau ce faci, deciziile lor te afectează".
Sfârşitul verii nu se anunţă cu un decont încurajator. Indicatorii de încredere din cele mai puternice economii vin în jos. Predicţiile de recesiune se înmulţesc. Cum de peste tot, din ce în ce mai mult, se aud ameninţări cu noi suprataxări ale consumului de produse şi servicii energetice, grăbirea soluţiilor care să stăvilească inflaţia a devenit urgenţă absolută. În iulie, la Sintra, în Portugalia, bănci centrale din numeroase părţi ale lumii, la invitaţia BCE, s-au întâlnit pentru a-si confrunta strategiile. Urmează, la începutul toamnei, la invitaţia Fed, o nouă sesiune cu ocazia simpozionului de la Jackson Hole. Lumea aşteaptă de la băncile centrale un mesaj de încredere. E cert, dobânzile de politică monetară urcă, vor mai urca, dar până unde? Şi apoi, cât timp dobânzile vor urca, alţi indicatori importanţi, între care creşterea economică, vor fi împinşi în jos? În acest context, fără îndoială că dezbaterea de la Jackson Hole se va axa pe strategia „liniei neutre", pe care a adoptat-o Fed. O rată neutră a dobânzii de politică monetară, care nici să nu lase inflaţia să mai urce, nici să nu restricţioneze creşterea economică. Şi care, aşa cum sublinia preşedintele băncii centrale a SUA, este foarte greu de calculat.
Unde este România în acest tablou? Înainte de şedinţa de politică monetară a CA al BNR din 5 august, banca noastră centrală operase de cinci ori consecutiv modificări în sus ale dobânzii-cheie. Într-un ritm crescător: o dată cu 0,25 la sută, de două ori cu câte 0,50 la sută, a patra oară cu 0,75 la sută şi a cincea oară cu 1,00 la sută. În preziua şedinţei din 5 august, opiniile analiştilor, care au făcut predicţii cu referire la decizia BNR, au mizat în majoritate pe încă o creştere cu 1 la sută. N-a fost aşa. BNR a încetinit pasul de creştere, a şasea mutare fiind de numai 0,75 la sută, prilej de aprinse discuţii.
Deasupra oricăror dispute sunt datele economice, plecând de la rata pe 12 luni a inflaţiei, care n-a mai crescut în mai, ci a coborât. Salturile şocante, cu diferenţe mari de la o lună la alta, de exemplu de la 10,15 la sută în martie la 13, 76 la sută în aprilie, erau deja de domeniul trecutului. Şi dacă, în iunie, o creştere nesemnificativă părea totuşi a fi fost o încercare de reluare a cursului ascendent al creşterii preţurilor, rata din iulie a marcat reintrarea pe o linie ce probabil va fi începutul procesului de dezinflaţie. Mai departe, în topul european, România a încheiat luna iulie cu rate ale inflaţiei mai mici decât ale Ungariei, Poloniei, Bulgariei şi, mai ales, ale Cehiei.
Şase creşteri ale dobânzii-cheie din ianuarie până în august, atent calibrate şi recalibrate de la o etapă la alta, au fost îndreptate către transformarea inflaţiei în dezinflaţie. Proces ce are şanse să fie continuat până la sfârşitul acestui an, într-un ritm relativ lent, pentru a fi grăbit anul viitor şi desăvârşit în 2024. Atunci, dacă nu intervin alte şocuri, neprevăzute deocamdată, rata dobânzii de politică monetară se va apropia de ţinta strategică a BNR.
Încetinirea inflaţiei, la care s-a ajuns evident cu mişcări bine calculate ale ratei dobânzii-cheie, au fost plătite cumva cu preţul dezechilibrării creşterii economice? Apelez din nou la statistică. În topul UE 27, România s-a clasat l pe lacul şapte la cresterea economică în trimestrul doi, înaintea Germaniei, Suediei, Finlandei, Italiei, Danemarcei şi la egalitate cu Olanda.
Rata dobânzii, totodată, a urcat până unde este calculată linia de echilibru.
Mai jos nu ar fi fost asigurată o eficienţă optimă pentru descurajarea inflaţiei. Iar mai sus ar fi descurajat prea mult cererea de consum, în conjunctura în care companiile se confruntă cu costuri mari de producţie, ceea ce ar fi dus la dever mic, pierderi de venituri, de locuri de muncă, la falimente. A fost astfel ocupat un pod ce ar putea fi menţinut.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu