Un Ninja român salvează civilizația europeană!
Postat la: 23.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
A apărut recent și volumul doi din romanul "Apărătorii" al regretatului jurnalist, scriitor și critic literar Radu Ciobotea. Povestea din acest fantasy pe teme istorice, unic în literatura noastră, continuă la fel de spectaculos, dar parcă cu mai mult dramatism, aventurile lui Cosmin Oană și ale celor doi fii ai săi, Alexandru și Ștefănel.
Cartea, ar trebui să știe și Ministerul Învățământului, este un strălucit exemplu despre cum cunoașterea istoriei ajută la înțelegerea prezentului. Bazată pe evenimente istorice reale, bestseller-ul este o poveste fantastică despre destinul unui băiețel care se pune stavilă în calea distrugerii civilizației europene și îl poartă pe cititor din Veneția până în Japonia, trecând prin Serbia, Transilvania, Moldova, Rusia, Turcia, Mongolia și China. Este povestea devenirii unui mare luptător, așa cum am scris despre primul volum.
Într-adevăr, contextul istoric în care se desfășoară acțiunea contribuie la dramatismul romanului. Bătălia de la Podul Înalt, când micuța oaste lui Ștefan cel Mare zdrobește armia Imperiului Otoman, apoi invazia turcilor în Moldova, condusă de însuși sultanul Mahomed, care pare de neoprit și nu în ultimul rând, retragerea acestora sunt momentele istorice cuprinse în volumul al doilea al romanului. Dacă rezultatul lor este cunoscut, mai puțin clar este cum au reușit moldovenii să iasă bine din aceste înfruntări inegale. Cu mult talent și inspirație, Radu Ciobotea construiește acțiunile personajelor principale, strecurându-i în istorie și oferind explicații plauzibile și captivante asupra acestor izbânzi ale lui Ștefan.
Cititorii primului volum, care au așteptat cu nerăbdare să afle cum se va întoarce Ștefănel, fiul căpitanului Oană, răpit de tătari și ajuns în Japonia, unde după 13 ani de antrenamente și lupte necruțătoare, a devenit unul dintre cei 21 de maeștri Ninja, care nu pot fi învinși de către cei care nu au atins acest nivel al artelor marțiale. Ce vor face Cuceritorii, când vor simți primejdia care le amenință din nou conducerea ordinului? Se va împlini profeția din tabloul pictat după viziunea Întâiului Cuceritor, Clarvăzătorul? Când își va regăsi Ștefănel familia?
Nici soarta fiului cel mare al căpitanului Oană, Alexandru, care decide să părăsească luxul și plăcerile Veneției, pentru a se alătura tatălui său și voievodului Moldovei asediată de otomani, nu este lăsată pe plan secund. Veți afla cum reușește un pictor talentat să spioneze forțele dușmanului și de ce reîntâlnirea cu fratele său mai mic nu este pe deplin fericită.
La fel ca acum, civilizația occidentală este amenințată cu distrugerea. Dar vine un ajutor neașteptat. De la cine? Căpitanul Oană trece prin momente de cumpănă în volumul acesta. Într-un moment al poveștii, soarta lui atârnă de un fir de păr, iar salvarea vine de la unul dintre personajele aflate în plan secund în prima parte a romanului.
Conflictul dintre Apărători și Cuceritori, continuă la fel de crâncen, însă personajele principale ale poveștii lui Radu Ciobotea determină schimbări spectaculoase în ierarhia ambelor ordine secrete. Deși ajunși în declin în încercarea lor de a ține piept elitei războinicilor Asiei, care sub semnul Șarpelui și al Săgeții încearcă distrugerea civilizației europene, cei mai vrednici luptători creștini, sub semnul Scutului și al Spadei, primesc un ajutor neașteptat.
Un fantasy diferit de "Lord of the Rings". Ținuturile lui Ciobotea sunt reale, nu imaginare, iar personajele sale nu zboară pe mături
Chiar dacă Radu Ciobotea o consideră "cea mai aiurită" dintre ideile sale, "copilărească, plină de aventură și fantezie", cartea este necesară cititorului de azi. Ba chiar se potrivește cu gusturile noii generații - care savurează mai degrabă "Game of Thrones", "Harry Potter" sau "Lord of the Rings" - prin fantezia acțiunii și momentele ei magice. Și se deosebește prin contextul istoric real în care se derulează povestea. Fără țări și continente imaginare, fără dragoni, morți vii sau personaje care zboară pe mătură. Iar măiestria cu care autorul reușește să combine fantezia cu adevărul istoric este remarcabilă. Nu simți nici un moment că povestea ar fi "trasă de păr", ci totul curge, iar în final, cititorul rămâne cu un zâmbet și cu regretul că dispariția prematură a lui Radu Ciobotea îl va lipsi de încă două volume la fel de spectaculoase.
Printr-o strategie de marketing inteligentă și coerentă, povestea poate fi transformată ușor într-un bestseller internațional. În acest moment, există două volume finalizate.
Născut la Dej în 1960, Radu Ciobotea s-a stabilit în Timișoara, unde a absolvit Universitatea de Vest în 1984, devenind - 20 de ani mai târziu - doctor în literatură comparată. În acești ani, a fost unul dintre cei mai importanți jurnaliști timișoreni. A scris reportaje de război din fosta Iugoslavie, adunate mai apoi în paginile câtorva volume. Iar ca eseist și critic literar, s-a remarcat printr-o "rară profunzime și sensibilitate", menționa în 2021, la moartea sa, Filiala Timiș a Uniunii Scriitorilor, care tocmai îl premiase pentru eseu.
L-am însoțit doar patru ani în carieră, pe vremea când conduceam edițiile locale ale „Evenimentului zilei"! Era șeful ediției de vest. Mă enerva, de multe ori, detașarea sa de tumultul cotidian, chiar dacă nu era un visător. Aud că Frăția timișoreană susține dezvoltarea proiectului editorial și ăsta e lucrul cel mai bunn.
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu