Ultimatumul lui Putin
Postat la: 25.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În ziua de 4 februarie, Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu omologul său chinez Xi Jinping.
Nu este greu de presupus cam ce vor discuta și cam ce vor decide cei doi în materie de strategie geopolitică. Până atunci, noul țar de la Kremlin așteaptă un răspuns scris la solicitările sale din partea Statelor Unite și a Alianței Nord-Atlantice. Și se știe ce așteaptă. La fel cum, în linii mari, se știe și ce așteaptă China.
Vladimir Putin, în timp ce crește presiunea la granița Uniunii Europene, transformând Ucraina într-un spectaculos teren de luptă psihologică, pentru moment, mută și în alte două direcții, care buimăcesc literalmente Washingtonul. Pe de-o parte cere garanții scrise într-un termen ultimativ democrațiilor occidentale, cum că această parte a lumii, din care România face parte, va fi redesenată după modelul anterior anului 1997, iar pe de altă parte execută două mișcări de încercuire a Washingtonului. Prima este întărirea parteneriatului strategic cu China, inclusiv în domeniul militar, iar cea de-a doua este amenințarea care pare a se concretiza pe zi ce trece a dizlocării unor trupe, cu tehnică militară cu tot, în coasta Statelor Unite. În Cuba și în Venezuela. Chiar și numai anunțarea fermă a acestor intenții este de natură să schimbe aproape peste noapte harta geopolitică a lumii.
Este un ultimatum, pentru că Putin așteaptă ca Statele Unite și aliații săi europeni să se conformeze. Poate nu 100%. Poate că a supralicitat lăsând să se înțeleagă că așteaptă ca trupele NATO și tehnica militară NATO, ca trupele americane și tehnica de luptă americană să fie retrase pur și simplu din România și Bulgaria. Poate că pretențiile lui Putin nu merg atât de departe încât să solicite eliminarea României și Bulgarei din Alianța Nord-Atlatică. Pentru că, în definitiv, asta ar însemna revenirea la situația anterioară anului 1997. Poate că Putin solicită mai mult, pentru a obține în final mai puțin.
Care sunt totuși garanțiile minime pe care Moscova le așteaptă pentru a detensiona situația internațională? Probabil abandonarea, printr-un angajament scris, a intenției lărgirii alianței NATO prin cooptarea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Și poate Kremlinul mai așteaptă și o reducere semnificativă a efectivelor militare americane din România și Polonia și, respectiv, a tehnicii de luptă dizlocate în aceste state. Poate că speranțele lui Putin merg chiar puțin mai departe, el așteptându-se ca, în final, dacă negocierile vor fi dezghețate, să obțină demontarea celor două componente, din România și din Polonia, ale scutului antirachetă pe care, în ciuda asigurărilor repetate pe care le-a primit, îl percepe ca pe o armă nu defensivă, ci ofensivă, îndreptată împotriva Federației Ruse.
Cele de mai sus s-ar putea întâmpla doar dacă purtăm ochelari de cal și ne încăpățânăm să privim într-o singură direcție. Dacă lărgim orizontul analizei, am putea eventual descoperi că, de fapt, intențiile lui Vladimir Putin, pe cale de a fi materializate, se concentrează într-o cu totul altă direcție. Care ar fi această direcție? Un parteneriat consolidat militar cu China, care să transforme Statele Unite, din cel mai puternic jucător global, într-un jucător secund, ar putea fi un asemenea obiectiv. Iar parteneriatul cu China, mai ales cel de natură militară, presupune indiscutabil ca o condiție prealabilă o demonstrație nemaivăzută până acum de forță și de autoritate a Kremlinului în raport cu Washingtonul. Iar demonstrația tocmai are loc. Și ar putea fi întregită prin încercuirea Statelor Unite fix după modelul aplicat Federației Ruse de Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică. La fel cum acestea s-au plasat în coasta Federației Ruse, prin consolidarea flancului estic NATO și pomparea de ajutoare, inclusiv militare, într-o Ucraină ostilă Moscovei în prezent, și noua Rusie a lui Putin, utilizând fix aceleași argumente, se poate plasa în coasta Statelor Unite, acordând o masivă asistență militară Cubei și Venezuelei.
Nu este deloc exclus ca, la capătul acestui proces, cu sau fără negocieri, să asistăm la o resetare de facto a raporturilor de forțe din lumea în care trăim. Și, în încheiere, vreau să subliniez faptul că nu-mi iese din cap o întrebare: oare de ce, în urmă cu câteva ore, când Joe Biden a organizat o videoconferință cu liderii europeni, a omis România? Adică chiar statul cu care Washingtonul pretinde că are un parteneriat strategic consolidat? Consolidat exact în măsura în care este consolidat și cu Polonia, al cărui reprezentant a fost totuși prezent și consultat pe parcursul videoconferinței. Să nu se fi sculat din somn la timp președintele Klaus Iohannis?
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu