ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ultima "fantomă" SIE s-a înălţat la ceruri!

Postat la: 29.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În urmă cu câteva zile, mai exact de Înălţarea Domnului, într-o discreţie totală, ultima "fantomă" a SIE după fuga din România a lui Pacepa, cunoscut sub numele de Skarus, s-a stins din viaţă la 82 de ani.

Povestea fabuloasă a acestui spion a fost adusă în spațiul public și descrisă cu lux de amănunte de către colonelul în rezervă Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 - decembrie 1997, în cartea-document apărută în 2013-"Ultimul Curier Ilegal. Memoriile unui spion român". Dezvăluirile fostului şef de spionaj despre perioada petrecută în cadrul SIE dar şi descrierea anumitor cazuri în care au implicaţi o serie de ofiţeri SIE, dar şi oameni politici şi chiar ziarişti, au generat la vremea respectivă un cutremur fără precedent în acest serviciu de informaţii. Cornel Nemetzi a alocat în cartea sa de memorii un capitol separat dedicat acestei „fantome"- Cazul Skarus.

„De profesie inginer, Skarus a fost încadrat în aparatul special al brigăzii U la 10 mai 1962. După aceea a fost dotat cu o biografie legendată intern, în care „tatăl său", cetăţean austriac, de origine evereiască, venise în România în 1931 şi se angajase ca inginer la uzinele comunale dintr-un oraş de pe Dunăre... Dotat cu documentele necesare, Skarus s-a adresat ambasadei austriece de la Bucureşti, solicitand cetăţenie austriacă, iar în iunie 1965 a primit paşaportul acestei ţări... După terminarea stagiului de pregătire şi obţinerea vizei de repatriere din partea ambasadei Austriei la Bucureşti, ofiţerul a plecat în septembrie 1967 la Viena, având containerizat în cureaua de la pantaloni 600 de dolari, iar într-o valiză de vinil 20.000 de lei",îşi începe povestea Cornel Nemetzi despre Skarus.

„După câţiva ani reuşeşte să penetreze într-un concern industrial deosebit de puternic, cu sediul în provincie... Fiind un bun inginer specialist, corect, serios şi competent, Skarus a fost promovat mereu în funcţie, ajungând ca în anul 1977 să fie ales în consiliul de administraţie al concernului şi primea un salariu apreciabil. Cu aprobarea Centralei şi-a constituit un depozit bancar pentru cumpărarea unui apartament proprietate personală în rate. În 1978 suma din acest depozit se ridică la vreo 450 mii de schillingi austrieci. Skarus a fost unul dintre cei mai productivi ofiţeri ilegali, reuşind să procure şi să predea materiale şi documentaţii deosebit de valoroase, transpuse pe film moale, din domeniul centralelor nuclearo-electrice. Ultimul său curier ilegal am fost eu", mărturiseşte în cartea sa Cornel Nemetzi.

„Dar totul s-a năruit odată cu fuga lui Pacepa... A dispărut de la domiciliu şi locul de muncă la fel ca „măgarul în ceaţă", fără a anunţa pe nimeni despre motivul plecării sale precipitate. După ce a ajuns la Bucureşti a fost supus unei proceduri asemănătoare celorlalte cazuri retrase din misiune... Practic a trebuit pentru a treia sau patra oară să reia totul de la capăt! Iată că avem în faţa noastră un nou destin distrus de trădătorul Pacepa, dar şi de subordonaţii acestuia cu funcţii de conducere. În anul 1982, Skarus a fost pensionat, deşi nu avea decât 47 de ani! Skarus şi-a revăzut ţara adoptivă (dar nu şi oraşul în care a activat ca ilegal) după 1996, când s-a deplasat aici pe identitatea reală. Din fericire nu s-a întâlnit cu niciun cunoscut sau coleg din perioada în care a lucrat sub acoperire", mărtusisește în cartea sa fostul şef al şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 - decembrie 1997.

De Înălţarea Domnului, Skarus s-a ridicat la ceruri, dar povestea sa fabuloasă va dăinui peste timp datorită celuia care a fost şi ultimul său curier ilegal- Cornel Nemetzi. Dumnezeu să te aibă în pază, Skarus de la SIE sau oricum te-ai mai numit cât ai fost printre pământeni!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE