Ultima "fantomă" SIE s-a înălţat la ceruri!
Postat la: 29.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În urmă cu câteva zile, mai exact de Înălţarea Domnului, într-o discreţie totală, ultima "fantomă" a SIE după fuga din România a lui Pacepa, cunoscut sub numele de Skarus, s-a stins din viaţă la 82 de ani.
Povestea fabuloasă a acestui spion a fost adusă în spațiul public și descrisă cu lux de amănunte de către colonelul în rezervă Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 - decembrie 1997, în cartea-document apărută în 2013-"Ultimul Curier Ilegal. Memoriile unui spion român". Dezvăluirile fostului şef de spionaj despre perioada petrecută în cadrul SIE dar şi descrierea anumitor cazuri în care au implicaţi o serie de ofiţeri SIE, dar şi oameni politici şi chiar ziarişti, au generat la vremea respectivă un cutremur fără precedent în acest serviciu de informaţii. Cornel Nemetzi a alocat în cartea sa de memorii un capitol separat dedicat acestei „fantome"- Cazul Skarus.
„De profesie inginer, Skarus a fost încadrat în aparatul special al brigăzii U la 10 mai 1962. După aceea a fost dotat cu o biografie legendată intern, în care „tatăl său", cetăţean austriac, de origine evereiască, venise în România în 1931 şi se angajase ca inginer la uzinele comunale dintr-un oraş de pe Dunăre... Dotat cu documentele necesare, Skarus s-a adresat ambasadei austriece de la Bucureşti, solicitand cetăţenie austriacă, iar în iunie 1965 a primit paşaportul acestei ţări... După terminarea stagiului de pregătire şi obţinerea vizei de repatriere din partea ambasadei Austriei la Bucureşti, ofiţerul a plecat în septembrie 1967 la Viena, având containerizat în cureaua de la pantaloni 600 de dolari, iar într-o valiză de vinil 20.000 de lei",îşi începe povestea Cornel Nemetzi despre Skarus.
„După câţiva ani reuşeşte să penetreze într-un concern industrial deosebit de puternic, cu sediul în provincie... Fiind un bun inginer specialist, corect, serios şi competent, Skarus a fost promovat mereu în funcţie, ajungând ca în anul 1977 să fie ales în consiliul de administraţie al concernului şi primea un salariu apreciabil. Cu aprobarea Centralei şi-a constituit un depozit bancar pentru cumpărarea unui apartament proprietate personală în rate. În 1978 suma din acest depozit se ridică la vreo 450 mii de schillingi austrieci. Skarus a fost unul dintre cei mai productivi ofiţeri ilegali, reuşind să procure şi să predea materiale şi documentaţii deosebit de valoroase, transpuse pe film moale, din domeniul centralelor nuclearo-electrice. Ultimul său curier ilegal am fost eu", mărturiseşte în cartea sa Cornel Nemetzi.
„Dar totul s-a năruit odată cu fuga lui Pacepa... A dispărut de la domiciliu şi locul de muncă la fel ca „măgarul în ceaţă", fără a anunţa pe nimeni despre motivul plecării sale precipitate. După ce a ajuns la Bucureşti a fost supus unei proceduri asemănătoare celorlalte cazuri retrase din misiune... Practic a trebuit pentru a treia sau patra oară să reia totul de la capăt! Iată că avem în faţa noastră un nou destin distrus de trădătorul Pacepa, dar şi de subordonaţii acestuia cu funcţii de conducere. În anul 1982, Skarus a fost pensionat, deşi nu avea decât 47 de ani! Skarus şi-a revăzut ţara adoptivă (dar nu şi oraşul în care a activat ca ilegal) după 1996, când s-a deplasat aici pe identitatea reală. Din fericire nu s-a întâlnit cu niciun cunoscut sau coleg din perioada în care a lucrat sub acoperire", mărtusisește în cartea sa fostul şef al şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 - decembrie 1997.
De Înălţarea Domnului, Skarus s-a ridicat la ceruri, dar povestea sa fabuloasă va dăinui peste timp datorită celuia care a fost şi ultimul său curier ilegal- Cornel Nemetzi. Dumnezeu să te aibă în pază, Skarus de la SIE sau oricum te-ai mai numit cât ai fost printre pământeni!
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu