Ucraina a fost scoasă la mezat. Ce face România?
Postat la: 20.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Declarația aparent surprinzătoare a ministrului Apărării din Marea Britanie închide o dureroasă paranteză. Asta pentru cei care nu au vrut cu niciun preț să deslușească ce e în interiorul acesteia. Demnitarul de la Londra este cât se poate de ferm. El afirmă că este exclus un război împotriva Rusiei, chiar și în condițiile în care Vladimir Putin ordonă și realizează cucerirea Ucrainei. E cât se poate de clar.
Explicația celui mai calificat personaj din Marea Britanie în acest domeniu, al unei posibile confruntări armate cu Federația Rusă, este cât se poate de simplă. Ucraina nu este membru NATO. Nefiind membru NATO, statele membre ale organizației nu au niciun motiv să riposteze. Prin urmare, Vladimir Putin poate decide ce-l taie capul. Fără a risca vreo ripostă militară. Și vine și pansamentul pe rană. În sensul că, dacă Federația Rusă invadează Ucraina, o ocupă și o anexează, ea își asumă alt tip de consecințe. Sancțiuni economice. Și, în fine, este invocat în acest context și Joe Biden, care, în ultima sa luare de poziție, fără a fi la fel de ferm, a spus în linii mari același lucru.
Consecința este că, în plan militar cel puțin, respectiv și în plan geopolitic, Rusia are mâinile dezlegate. Și poate prelua întreaga inițiativă. De ce ar face Putin un asemenea pas, care chiar dacă nu înseamnă, conform doctrinei asumate de statele NATO, o încălcare gravă a unei linii roșii, poate totuși avea consecințe extrem de importante? Care sunt avantajele și care sunt dezavantajele pentru Moscova?
Nu o spun eu. Au spus-o înainte specialiști de primă mărime în geopolitică în general și în spațiul sovietic-rusesc în special. Moscova fără Kiev poate fi o putere relevantă. Un jucător regional extrem de important. Dar Rusia cu Ucraina se transformă într-un imperiu. Într-un jucător global. În principiu, Vladimir Putin are un interes major să întreprindă acest pas, pentru a anula cea mai importantă consecință a ceea ce el a denumit a fi cea mai mare catastrofă geopolitică din istoria Rusiei. Dacă Ucraina va fi revendicată, adjudecată, anexată sau alipită, în funcție de cum vor dori diplomații lumii să definească acest eveniment, atunci desigur se deschide perspectiva repetării aceleiași mișcări și în ceea ce privește celelalte state desprinse din Uniunea Sovietică. Georgia fiind în acest sens cea mai relevantă țintă. Dacă statele NATO rămân cu brațele încrucișate în ceea ce privește perspectiva adjudecării Ucrainei, atunci cu certitudine ele vor lua poziția mortului și în continuare.
Ce riscă totuși Vladimir Putin și care sunt calculele pragmatice, dacă ele există, pe care le au în vedere marii jucători ai lumii occidentale? Vladimir Putin riscă să construiască un joc geostrategic pe care să nu-l mai poată controla, ținând cont de uriașa anvergură a acestuia. Lărgirea, într-o perioadă definită de timp drept nu prea îndelungată, a spațiului controlat de Moscova, presupune asumarea unor costuri și a unor riscuri imense. Costurile sunt în special de natură economică și financiară. Iar consecințele ar putea fi politice și ar putea însemna instabilitate și o nouă implozie, de astă dată și mai puțin controlată, a colosului rus. Făcând o analogie, am putea afirma cu relativă siguranță că a fost ușor pentru Statele Unite să înfrângă Irakul, dar a devenit cu neputință să-l controleze. Ceea ce s-a întâmplat de altfel și în Afganistan.
O altă consecință negativă constă în pretextul pe care, în urma anexării violente a Ucrainei, îl au statele occidentale și în special Statele Unite de a sancționa economic Rusia și de a o rupe pentru mult timp de Uniunea Europeană, primul gest relevant fiind tăierea conductei Nord Stream 2. De altfel, Joe Biden a și amenințat că, dacă Rusia invadează Ucraina, trebuie să-și ia adio de la faimoasa conductă. Prin Nord Stream 2 nu va mai putea fi pompat gaz metan în Europa de Vest. Odată tăiat acest cordon ombilical, Europa va redeveni dependentă de Statele Unite. Iar acum vorbim de Europa dodoloasă, Europa unificată după căderea Zidului Berlinului.
Totuși, în ciuda acestor amenințări, pronunțate cât se poate de răspicat deasupra tablei de șah geopolitice, Moscova are în prezent oportunitatea de a contracara repercusiunile inițiate de combinația dintre NATO și UE cu ajutorul noilor ei aliați strategici, China, Iran și, parțial, India și Turcia. Și deloc întâmplător, zilele trecute a fost tăiată la cel mai înalt nivel panglica uneia dintre cele mai importante alianțe economice și militare ale acestor vremuri, alianța dintre Moscova și Beijing.
Într-o confruntare de asemenea proporții, pe scurt, de tip global, România, ca și alte state din Grupul celor Nouă, care și-au stabilit capitala simbolică la București, pare prinsă într-o capcană. Și ar putea fi strivită între cele două tranșee. Tot la București, în urmă cu mai mulți ani, statele NATO și-au exprimat intenția fermă de a primi în rândul lor Ucraina și Georgia, ceea ce a fost intrepretat la Moscova drept o provocare majoră. Acum, proiectul a fost abandonat într-un mod mai degrabă tacit, mai degrabă implicit decât explicit. Numai că asta s-a întâmplat în condițiile în care state din flancul sud-estic NATO și în special România s-au lăsat antrenate într-o aventură extrem de periculoasă, susținând, prin intermediul unor documente parafate, forțele armate ale Ucrainei împotriva presiunii Rusiei și, prin fapte materiale relevante, specialiști în tehnică militară armata controlată de Kiev, percepută de către Moscova drept un inamic de prim rang. Peste câteva zile România s-ar putea să fie lăsată cu ochii în soare. În ofsaid. Și atunci ce vom face? Ne vom abandona numeroasele jucării militare amplasate în Ucraina, ca și când ele nu ar reprezenta nimic? Ne vom abandona militarii și specialiștii deplasați acolo, ca și când aceștia nu ar fi servit culorile patriei? Și dacă nu vom face astfel, nu cumva vom fi la rândul nostru abandonați de partenerii relevanți din NATO?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu