ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Tudose,Terente Orban şi băncile

Postat la: 21.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul declanşat de premierul Mihai Tudose împotriva băncilor din România este departe de a fi încheiat. Dar, modul cum a pus problema primul ministru vis a vis de activitatea băncilor demonstrează amatorism managerial, primitivism şi o viziune la piciorul broaştei.

În prima fază, premierul României a declarat că „nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădire scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginaţie debordantă în a-şi externaliza profiturile".

Ulterior, el a povestit şi o experienţă personală cu o bancă, potrivit căreia a depus într-un cont 500 de dolari, iar după doi ani a fost sunat de bancă pentru a plăti 50 de dolari comision, în condiţiile în care banii depuşi nu mai erau în cont. "Eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apa când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul asta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»", a povestit Tudose.

Dacă Tudose chiar ar vrea să fie un premier cât de cât informat care să impună respect băncilor, n-ar fi folosit un limbaj de baltă, ci ar fi ales o cale mai diplomatică cu mesaj clar dar cu bătaie lungă. Era suficient să vadă cum a procedat în anii trecuţi premierul maghiar Viktor Orban, şi atunci ar fi devenit un erou pentru cei care au bani în băncile româneşti. Ca şi la noi, băncile din Ungaria percepeau comision pentru orice tranzacţie efectuată, fie că-ţi plăteai factura la telefon, gaze sau cablu ori iți luai pensia sau alocaţia pentru copil. Ca atare, Viktor Orban a sugerat băncilor să renunţe la aceste comisioane pentru asemenea gen de tranzacţii. Băncile n-au luat în seamă recomandarea premierului maghiar şi au continuat nestingherite să încaseze comisioane de tranzacţionare.

Au fost ceva scandaluri, controale şi discuţii aprinse. Băncile nici nu vroiau să audă de recomandarea lui Orban. Până într-o zi, când premierul maghiar a propus Parlamentului de la Budapesta un proiect de lege, care a și fost imediat adoptat, prin care pentru orice tranzacţie bancară până la 500 de euro nu se percepe comision. Astfel, Orban a dat stop joc băncilor din Ungaria, şi cine nu respectă această hotărâre nu are dreptul să opereze pe piaţa maghiară. Ko-in direct! Logica lui Orban a fost simplă: Tu bancă te foloseşti de banii mei,inclusiv de banii din salariu, pensie sau alocaţie pentru copil şi, în plus, sunt obligat să achit prin tine diferite servicii, iar, tot tu banca îmi iei şi comision de tranzacţionare. Nu este în regulă şi fair play.

Ca atare, acum în Ungaria pentru orice tranzacţie bancară până la 500 de euro nu se percepe comision. Aşa că Tudose până să constate că Terente este mic copil pe lângă băncile din România ar fi trebuit să-şi arunce un ochi şi la vecinul Orban. Dar, dacă Tudose nu se uită şi dincolo de bara din faţă şi şi-a tras consilieri de paie şi din reviste mondene, e greu să se ia la întrecere cu vulturii când zboară pe curcani!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE