Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Termoenergetica nu poate obține licența decât prin presiune politică și intimidarea ANRE

Postat la: 03.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Spuneam ieri că Termoenergetica, noul operator al sistemului centralizat de alimentare cu energie termica a debutat cu stângul. Gabriela Firea a ieșit cu o declarație liniștitoare, dar mincinoasă prin omisiune: „De la 1 decembrie, noul operator de termie al Capitalei a preluat, în integralitate, activitatea RADET și angajații fostei regii, pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic în București".

Doar că, Termoenergetica nu a obținut, în prealabil, licența de operator al sistemului de termoficare, așa cum prevede legea și în baza analizei obiective, nici nu o poate obține, în condițiile actuale, decât prin presiune politică și intimidarea autorității, așa zis, independente, numită ANRE. Licențiere se obține în baza regulamentului pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 28/2017, ce poate fi consultat de oricine.

Solicitantul licenței trebuie să demonstreze autorității că dispune de capabiliățile tehnice, financiare, umane, investiționale pentru a da certitudinea că poate îndeplini rolul de operator al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a 1,2 milioane bucureșteni. Să le analizăm pe rând.

Termoenergetica are un capitalul social varsat de doar 120.000 LEI si nu a desfăşurat activităţi economice pâna acum. Deci, cifra de afaceri este0 lei. Acestea sunt singurele resurse financiare la 1 decembrie. Capitalul de lucru, doar 120.000 lei, este ca si inexistent, comparând cu cu cheltuielile lunare obligatorii din lunile de iarnă: energie termică peste 150 mil. lei, salarii peste 15 mil.lei, energie, apă, gaz, combustibil peste 20 mil.lei, alte cheltuieli obligatorii pentru funcționare 10 mil. lei. Cu ce se fac achizițiile de scule si materiale, cu ce se plătesc salariile în prima jumatate a lui ianuarie, cu ce se plătește energia termică achiziționtă în decembrie? Primele încasări, conform normelor ANRE, vor fi dupa 15 ianuarie 2020. Capitalul de lucru necesar pentru primele 45 de zile este de aprox 230 mil. lei. Urmeaza restante la plata, blocaje, haos financiar?

Sigur, a fost aprobată o majorare de capital de 645.880.000 lei prin HCGMB din 14.11.2019, dar nu se indică resursa de finațtare și în bugetul PMB nu exista o rectificare cu suma invocată și nici nu exista nici un termen pentru efectuarea vărsământului. O altă posibilitate de capaitalizare ar fi din capitalul social rămas al companiei municipal Energetica, care urmează a fi divizată și lichidată. Dar procedurile, presupunând că știu ce au de făcut, vor depăși jumătatea lunii ianuarie. Deci, nu există capitalizare și finanțare suficiente pentru Termoenergetica. Să vedem cum stă Termoenergetica la capitolul capabilității tehnice.

Prin protocolul de predare-primire, invocat de d-na Firea, Termoenergetica a preluat doar rețelele primare și secundare de alimentare cu energie termică, punctele și modulele termice, ca aparținând domeniului public. Adică, a primit obiectul muncii. Dar Termoenergetica nu are și uneltele pentru a presta munca. Termoenergetica nu poate prelua de la RADET, intrată în faliment, utilajele, uneltele, piesele de schimb, birori, calculatoare, mașini care au ramas in patrimoniul RADET si, conform procedurii falimentului, vor fi vandute pentru indestularea creditorilor. Până acum, nu există o hotărâre a creditorilor RADET, cu privire la folosirea pe bază contractuală a bunurilor private ale RADE, inclusiv a sediilor, atelierelor, utilajelor, uneltelor, sculelor de către Termoenergetica.

Deci, nu există nici capabilitate tehnică demonstrată și Termoenergetica nu dispune de bunuri suficiente și adecvate dimensiunii si volumului de lucrari aferente rețelelor dr transport și distribuție a energie termice.

Analizând resursa umană, Termoenergetica a preluat personalul RADET, 3064 de angajați și prognozează mărire organigramei la 3700 de posturi. Chiar dacă în studiul de oportunitate aprobat de CGMB se spune că se menține numărul de personal, pentru a nu influența creșterea costurilor și majorarea tarifelor suportate de bucureșteni, constat că se propune creșterea numarului de personal de la 3064 la 3700, astfel: funcții de conducere și administrative propuse 756, față de 615; maiștri 100 față de 94, muncitori propus 2844, față de 2355. Salariul mediu lunar creste de la 4540 le, la 5580 lei.

Deci, resursa umană crește, mai ales pe zona funcțiilor de conducere și administrative, dar crește semnificativ și fondul de salarii. În consecință, mă aștept la o creștere substanțială și a costului Gigacaloriei.

Din perspective analizei capaciății investiționale, iau din BVC cota de dezvoltare, de aproximativ 4 milioane euro/ an. o înmultesc cu 10 ani de concesiune și o compar cu necesarul de investiții pentru modernizarea și redimensionarea rețelei pentru a reduce pierderile de la 30% la 10% și evaluat la peste 500 mil. euro. Abia peste 125 de ani se vor termina lucrările! Atât de târziu! Niciunul dintre bucureștenii trăitori astazi nu vor mai prinde fericitul eveniment. Ce zici ANRE? Mingea e la tine.

Gabriel Dumitrascu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE