Ștafeta otrăvită
Postat la: 23.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?
Tudorel Toader a făcut ceea ce trebuia să facă. Tehnic vorbind, el a pus pe masa președintelui și a CSM o provocare extrem de greu de respins și sunt și mai greu de identificat argumentele pentru o atare respingere. În cazul CSM, e bine să ne amintim că secția de procurori a avizat negativ propunerea de numire în funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi. Dar verdictul fiind consultativ, în plin scandal Black Cube, Klaus Iohannis a trecut cu nonșalanță peste opinia CSM. Chiar dacă zilele trecute această secție de procurori a fost reclamată de Inspecția Judiciară pentru o faptă extrem de gravă - extragerea din documentul oficial, cuprinzând rezultatele controlului, a probelor împotriva Laurei Codruța Kovesi - nu este deloc exclus ca opinia în raport cu solicitarea de demitere să constea într-un aviz pozitiv. Acesta însă este un detaliu. Cu valoare mai degrabă simbolică. Ce va face însă președintele?
Cum va juca această carte grea domnul Klaus Iohannis? În urmă cu mai multe zile, când hărmălaia pe această temă nu era încă atât de mare, când numărul perdelelor de fum era redus, iar perdelele nu erau atât de groase, informațiile pe care le-am primit din diverse surse, atât externe cât și interne, m-au condus la o concluzie simplă. Și anume că ministrul Justiției va propune revocarea, Klaus Iohannis va aproba - despre această aprobare vorbesc din toamna anului trecut - iar, în schimb, la conducerea DNA vom avea o Kovesi doi.
Va fi o mișcare de tip Matrioșka. Din păpușa Laura Codruța Kovesi va ieși o altă păpușă cu același profil, cu aceleași obligații asumate față de partenerul nostru de la Washington, cu același tip de atitudine și de comportament. Iar în țară va fi liniște și pace cel puțin un an, pentru că nimeni nu va fi atât de nebun încât să observe la scurt tip de la instalarea în post că, de fapt, nu s-a schimbat nimic. Că ștafeta a fost schimbată pur și simplu dintr-o mână în alta. De la o persoană la alta. Va instala un soi de pace de care au toți nevoie.
Președintele Klaus Iohannis are nevoie de un armistițiu. Anul viitor, timp de șase luni, el va deține în numele României președinția rotativă a Consiliului European și, pentru a face față cu succes acestei obligații onorante, va avea nevoie de sprijinul masiv al Guvernului. Și, după toate aparențele, vom avea tot un Guvern PSD plus ALDE. Și să nu uităm că în decembrie anul viitor expiră cele două mandate ale lui Donald Tusk. Iar România este excelent poziționată pentru a obține viitoarea președinție a Consiliului European. Favoritul numărul unu este Klaus Iohannis. Care ar putea renunța astfel la o nouă candidatură pentru Cotriceni. Lăsând drum liber unui candidat PSD. Sau ALDE.
La rândul său, Liviu Dragnea are nevoie ca de aer, în perioada imediat următoare, de o victorie în plan politic. Revocarea Laurei Codruța Kovesi este o asemenea victorie. Ea îi va consolida poziția în partid, astfel încât, la Congres, va putea să facă toate mutările de piese pe care și le dorește. De altfel, în paranteză fie spus, Dragnea deja are de câștigat prin simpla solicitare de revocare făcută de ministrul Justiției.
O schimbare pe model Matrioșka va da deplină satisfacție și partenerilor noștri euroatlantici. Pentru că va scădea extrem de mult presiunea asupra acestei instituții, fără ca, în esență, să se schimbe nimic. Dar cum se poate ajunge în aceasă situație, în condițiile în care, atenție, nominalizarea viitorului șef DNA va fi făcută tot de către ministrul Justiției? Ce i-ar putea garanta lui Klaus Iohannis, ce le-ar putea garanta partenerilor euroatlantici că Tudorel Toader va face alegerea dorită de către aceștia? În principiu, nimic. Dacă instituția numită DNA nu ar fi transformată într-un obiect al negocierilor politice, dacă desemnarea succesorului doamnei Kovesi s-ar face într-o logică firească a identificării și promovării unui bun profesionist în domeniu și care va lucra, imparțial fiind, în folosul întregii societăți românești, atunci schimbarea de ștafetă nu ar mai fi otrăvită.
Numai că, din nefericire, lucrurile nu stau așa. Interesele în joc sunt prea mari. Din toate direcțiile. De aceea, Klaus Iohannis are nevoie de o bază de negociere netransparentă extrem de solidă. Toată perioada care urmează până când președintele va admite că doamna Laura Codruța Kovesi trebuie demisă, va fi folosită de acesta nu pentru a evalua cu atenție, competență și bună credință raportul ministrului Justiției, ci pentru a negocia și a obține de la PSD asigurarea că, de fapt, succesorul la șefia DNA va fi un produs euroatlantic livrat de către președintele Klaus Iohannis. Iar pentru a face negocierea cât mai ușoară, președintele României a ales ca, în prealabil, să frăgezească puțin majoritatea PSD plus ALDE. De aici, promtitudinea și duritatea cu care a replicat.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu