Tăriceanu-Vosganian, veriga slabă care rupe lanțul. Pe Legea offshore
Postat la: 11.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Parlamentarul Liviu Pleșoianu a săpat în trecut. Ca un adevărat arheolog al domeniului legislativ. Și a descoperit o operație de o gravitate extremă. Și care stă la baza insistenței cu care tandemul Tăriceanu-Vosganian încearcă să favorizeze în detrimentul statului român societățile care urmează să extragă gaze din Marea Neagră. Care este mărul otrăvit din Legea offshore?
La început, a existat o Lege a petrolului votată în 2004 de către Parlamentul României și intrată tot atunci în vigoare. Conform acestei legi, 45% din cantitatea totală de petrol și gaze care urma să fie extrasă din Marea Neagră, după încheierea operațiunilor de explorare, reveneau statului român. Scurt pe doi. Indiferent cine investea și cât investea pentru cercetarea subsolului. Statul român punea la dispoziția celor care urmau să facă exploatarea întreagul zăcământ, nu cheltuia nimic, dar primea 45% din tot ce se extrăgea. Era o lege cât se poate de normală. Pe care o întâlnim și în alte state. Nu întâmplător am oferit în acest sens de mai multe ori cu titlu de exemplu cazul Olandei. Unde exploatează societatea americană Exxon. Olanda nu pune niciun ban, dar primește, pe lângă dividente, 40% din cantitatea extrasă. Ce s-a întâmplat cu această Lege a petrolului și gazelor? În 2007, printr-o ordonață de urgență, legea e modificată. Dispare pur și simplu cota parte de 45% care urma să-i revină României. Un an mai târziu, printr-o hotărâre de guvern, acordul dintre Guvernul României și societățile care făceau prospecțiuni este secretizat. Tocmai pentru că dispăruse uriașul beneficiu al cotei părți din zăcămintele extrase, care ar fi putut asigura cu adevărat independența energetică a României. Și dezvoltarea accelerată a acestei țări. Cine era atunci prim-ministru și cine era ministrul Industriei și Finanțelor? Prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu. Ministrul Industriei și Finanțelor era Varujan Vosganian. Sunt exact cele două personalități politice, care astăzi pun în pericol, din punct de vedere politic, majoritatea parlamentară și, din punct de vedere energetic, independendența României, dinamitând Legea offshore. Ultima găselniță este reinvitarea în Parlament a investitorilor din domeniul explorării subsolului Mării Negre, cei care vor face și exploatarea pentru a le pune din nou pumnul în gură acelor deputați care doresc ca România să obțină un profit corect de pe urma înstrăinării propriilor resurse. Chiar în aceste momente, respectivii investitori din Statele Unite, din Austria, din Rusia și din Ungaria, susținuți politic de tandemul Tăriceanu-Vosganian, fac presiuni pentru diminuarea beneficiilor pe care le-ar putea avea România de pe urma propriilor resurse. Dacă PSD nu va ceda, majoritatea parlamentară se poate rupe. Iar războiul pe resurse se va transforma într-un război politic.
E important să facem precizarea că toți cei care ne vorbesc despre independența energetică a României bat câmpii. Fie din rea voință, fie pentru că în subconștient invocă o prevedere legală care nu mai există de mult în legea petrolului. Cea vizând cota parte din cantitatea extrasă, care urma să revină statului român. Între timp, prin modificări legislative succesive, s-a ajuns la formula neacceptată de Klaus Iohannis și retrimisă în Parlament, prin care statului român nu-i mai revenea nici măcar un metru cub din uriașele cantități care urmează să fie extrase din subsolul Mării Negre. Statul român primea redevențe modice, niște bani rezultând din impozitul pe supraprofitul realizat de multinaționale, acestea însumând în final circa un sfert din valoarea bogățiilor extrase. Deci nu 45% din gazele extrase, care ar fi putut asigura atât independența energetică a țării pentru următorii 30 de ani, cât și venituri substanțiale, care ar fi rezultat din comercializarea gazelor pe piața externă de către statul român prin Romgaz. Și legea respinsă de Klaus Iohannis mai prevedea, într-o formulare destul de ambiguă, faptul că 50% din cantitatea totală de gaze extrase ar fi urmat să se comercializeze prin bursa română. Evident, nu o vindeam noi, ci o vindeau ei. Și nici în aceste condiții legea nu le-a plăcut.
Au reînceput presiunile infernale asupra autorităților de la București și asupra parlamentarilor înșiși, exercitate pe toate canalele. De către guvernele reprezentând multinaționalele. De către reprezentanții direcți ai acestora. De către casele de avocatură transformate în grupuri de lobby. De către cozile de topor interne.
Iar veriga slabă a fost și este utilizată la maximum. Până când lanțul se va rupe. Aceasă verigă slabă a fost identificată de deputatul Liviu Pleșoianu. Este tandemul Călin Popescu Tăriceanu - Varujan Vosganian.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu