Tăriceanu atacă la baionetă
Postat la: 10.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Călin Popescu Tăriceanu nu se implică în războiul intern din PSD. Lasă taberele existente să se înfrunte pe parcursul acestei luni. Și este convins că oricine va fi învingătorul, va rămâne aliat în Parlament și la guvernare cu ALDE. În schimb, Tăriceanu deschide un nou front. Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.
Liderul ALDE se declară de acord cu angajamentul României de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea forțelor armate. În același timp, pune câteva condiții. Unele explicite, altele implicite. Și îi bate subtil obrazul lui Klaus Iohannis. Dacă am înțeles bine ceea ce vrea să spună Călin Popescu Tăriceanu și încă nu a spus nici măcar printre dinți, voi face și efortul de a îl traduce pentru cei care citesc această analiză.
Călin Popescu Tăriceanu trage o linie groasă și roșie între ceea ce reprezintă interesul național, inclusiv geostrategic al României, și interesul comercial, urmărit de partenerii noștri din NATO și în special din Statele Unite. Interesul național este să ne punem Armata la punct, echipând-o corespunzător. Și de a face acest lucru în contra partidă cu principalii parteneri din NATO, astfel încât toate echipamentele militare, de la cele mai simple la cele mai sofisticate, să fie compatibile cu ale celorlalte armate. E clar că sunt necesare achiziții. Pentru moment cel puțin, industria noastră de apărare distrusă în ultimii 28 de ani, după ce ocupase locul șase în lume, nu poate să asigure această necesitate de echipare modernă a Armatei. Deci sunt necesare achiziții. Inclusiv din Statele Unite. La acest capitol, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, este de acord cu Klaus Iohannis, primul om în stat.
Dezacordul însă începe chiar din acest punct. Tăriceanu îi bate obrazul lui Klaus Iohannis și, fără să o spună deschis, consideră că acesta s-a comportat ca un yes-man față de Donald Trump, dovedind lipsă de înțelepciune și de patriotism atunci când s-a grăbit să perfecteze achiziții în valoare de miliarde de dolari. Trebuia să-i consulte în prealabil pe specialiștii din Armată, pentru a verifica performanțele echipamentelor achiziționate. Trebuia să-i consulte pe partenerii săi din Guvern, pentru a afla în prealabil dacă prețul este corect. Și avea obligația de a pune condiții. Iar una dintre cele mai importante condiții era întoarcerea miliardelor date în economia României, eventual chiar în industria de apărare, prin procedura numită offset. Știa și Klaus Iohannis, cum știe toată lumea cât de cât avizată, că producătorii de armanent din Statele Unite, pentru a-și vinde mai ușor marfa, obișnuiesc să întoarcă sumele oferite în totalitate sau în parte, făcând investiții, desigur profitabile și ele, în industria de specialitate a statului cumpărător.
Președintele Klaus Iohannis, conform lui Călin Popescu Tăriceanu, s-a grăbit și, grăbindu-se, a decis să pună atât Armata cât și Guvernul în fața faptului împlinit. Ce sugerează acest mesaj?
După opinia mea, sugestia este clară. Și are o dublă direcție. I se transmite astfel lui Klaus Iohannis un avertisment. În viitor, nici Parlamentul României și nici Guvernul nu vor mai fi dispuse, fără a fi fost consultate în prealabil, să accepte automat asemenea angajamente luate în numele statului român de către președintele Klaus Iohannis. Este totodată și un avertisment la adresa partenerilor noștri din NATO. Ei vor trebui să negocieze cu Iohannis numai după ce s-au asigurat că acesta, la rândul său, a primit un aviz de principiu din partea Parlamentului și Guvernului. Sau să negocieze direct cu Executivul de la București.
Fiindcă a abuzat de un privilegiu, lui Iohannis i se retrage practic dreptul de a se mai angaja de unul singur, în numele statului român.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu