Târgul pe justiție
Postat la: 16.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Circulă, în mod persistent, un zvon. Aparent știintifico-fantastic. Despre un fel de alba-neagra pe justiție. Ideea lansată este că Augustin Lazăr va fi debarcat. Și că, în felul acesta, Laura Codruța Kovesi va mai primi un tub de oxigen. Pentru încă o perioadă. Nedeterminată. Iar această mișcare ar fi pusă la cale de către reprezentanți ai marilor puteri, care ne păstoresc. Dar dacă e adevărat?
Acest zvon prinde contur de realitate în urma ultimei ieșiri la rampă a domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției. După cum se știe, sub aspect constituțional, acesta are pâinea și cuțitul. El este cel care îi poate propune președintelui României fie numirea în funcție, fie demiterea atât a procurorului general cât și a șefului DNA. Rolul CSM din această perspectivă este doar consultativ. Nici chiar președintele Klaus Iohannis, în ciuda aparențelor, nu joacă un rol cheie. El nu poate decât să încheie o procedură pe care Ministrul Justiției o inițiază. Sau nu o inițiază.
Într-o dezbatere publică, care deja este traumatizantă și durează de prea mult timp, se află schimbarea ambilor șefi din procuratură. Este adevărat, despre doamna Laura Codruța Kovesi se vorbește cu o intensitate și cu o încrâncenare mai mare. Păcatele care sunt invocate și sunt puse pe seama acesteia sunt mai grave și mai numeroase. Cum ar fi încălcarea repetată a Constituției, refuzul de a colabora cu Comisia parlamentară de anchetă privind Noaptea Generalilor dar și derapaje grave din interiorul instituției pe care o conduce, până acum evidențiate de un mare număr de dezvăluiri de presă bazate pe documente, pe interceptări și pe mărturii. Lui Augustin Lazăr însă i se pun în cârcă doar primele două abateri. E adevărat - și ele suficient de grave.
Dacă, în principiu, se așteaptă de la Tudorel Toader solicitarea de demitere a ambilor, de ce totuși se vorbește de două zile doar despre Augustin Lazăr? Dacă tratăm lucrurile sub aspect constituțional și analizăm această situație strict din perspectiva politicii interne a statului român, atunci singura conexiune valabilă pe care o putem face se referă la controlul de fond inițiat de ministrul Justiției Tudorel Toader. Numai că, surpriză. Noi știm că acest control de fond, care nu s-a mai făcut de zece ani, nu se desfășoară la Parchetul General ci la DNA, o direcție în realitate independentă și doar aparent supusă Parchetului General și, respectiv, procurorului general. Această anchetă solicitată de Tudorel Toader și efectuată de Inspecția Judiciară a fost prelungită cu două săptămâni. Termenul expiră. În principiu, nu ar trebui să știm astăzi sau ieri cum s-a finalizat. Pentru că nu avem un comunicat oficial. Și totuși, iată, apele au început să se tulbure.
Atâta doar că apele se tulbură într-un mod neașteptat. Cum arătam la începutul acestei analize, se lansează pe piață zvonul, ca un fel de balon de încercare, conform căruia cel care urmează să fie demis este procurorul general al statului și nu șeful DNA. Ceea ce ar fi imposibil ca rezutat al inspecției de fond, indiferent cum s-ar finaliza aceasta. Dacă iese bine, rezultatul nu-l poate atinge pe Augustin Lazăr. Dacă iese prost, îl atinge doar prin ricoșeu. Pentru că ținta e Kovesi.
Tocmai de aceea spuneam că zvonul despre o schimbare generat de reprezentanții unor puteri străine este în esența lui atât incredibil cât și halucinant. Reprezentanții celor câteva puteri euro-atlantice care ne păstoresc pot, cel mult, să se opună unei schimbări. Să spunem că ei se pot opune schimbării lui Kovesi. Dar în niciun caz ei nu ar avea cum și nu ar avea de ce să solicite simultan eliminarea lui Augustin Lazăr. Și atunci ce se întâmplă de fapt?
Să încercăm să ieșim din această ceață, judecând cu capul nostru și în niciun caz în funcție de zvonuri. Dacă alianța PSD plus ALDE dorește cu tot dinadinsul să o schimbe pe Laura Codruța Kovesi din motive întemeiate sau din motive subiective - e mai puțin important - poate să o facă mergând pe mâna lui Tudorel Toader. Și apoi așteptând ca președintele să se conformeze. Există o soluție directă și o soluție indirectă pentru atingerea acestui obiectiv. Soluția directă este imediată dar prezintă riscul de a nu fi validată de președinte. Ea constă într-o solicitare a demiterii Laurei Codruța Kovesi, bazată pe încălcarea de către ea a Constituției, legat de Comisia Parlamentară și de presupusele rezultate negative ale verficării de fond.
Soluția indirectă este demiterea în prealabil a lui Augustin Lazăr. Și numirea în locul acestuia a unui procuror general nedispus să mai treacă ușor cu vederea derapajele de la DNA. Deci transformarea viitorului procuror general într-un virtual aliat al adversarilor Laurei Codruța Kovesi. Aceasta este așadar calea indirectă dar mai sigură identificată de frontul anti-Kovesi. Probabil până la sfârșitul acestei săptămâni sau în prima parte a săptămânii viitoare vom avea un deznodământ. Și, cu certitudine, vom ști mult mai multe.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu