Super Big Brother, prins într-un super-șpagat!
Postat la: 11.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
România este prinsă într-un război fără precedent la frontiere, cel puțin în ultimii 80 de ani, și în aceste condiții nu are totuși niște legi funcționale ale securității naționale. Iar toate ultimele tentative au încremenit, rând pe rând, în proiect. Din mai multe motive, normele care reglementează acest important domeniu trebuie aduse la zi. Adaptate acestor vremuri. Nu mai putem funcționa pe o legislație din 1991. Ce e de făcut?
Mai întâi, trebuie să explicăm cum de s-a ajuns în acest impas. De ce, în condițiile în care au existat de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe tentative de a aduce la zi normele vizând siguranța națională, acest lucru nu s-a putut realiza. Opinia mea cât se poate de bine întemeiată și argumentată este că vinovați au fost în primul și în primul rând reprezentanții serviciilor secrete. Precum și antenele lor din Guvern și Legislativ. Acestea, prin mai multe tentative, au încercat să forțeze limitele în ceea ce privește restrângerile de libertate pe care societatea le poate suporta. Din acest motiv, de fiecare dată, opinia publică a reacționat, impunându-le deputaților și senatorilor o serie întreagă de rezerve. Pentru a nu-și mai bate capul, pentru a nu se lăsa prinși între ciocan și nicovală, aceștia au tergiversat de fiecare dată procesul de adoptare al unor acte normative cu conținut exploziv. Și uite așa, au trecut trei decenii.
În tot acest timp, serviciile secrete nu au stat pe loc. Prevalându-se de diverse decizii CSAT, care, atenție, în realitate nu au niciun fel de putere legislativă - CSAT-ul ca instituție neputând să fie nici măcar inițiator al unor proiecte de legi - serviciile secrete au încălcat sistematic legislația, așteptându-se să se acopere din spate, retroactiv, prin acte normative care însă nu au mai fost adoptate în Parlament. Și astfel ne-am trezit în plin război, fără o legislație adecvată de protecție a siguranței naționale, dar în schimb cu nenumărate reglementări și practici paranormative.
În cele ce urmează mă voi referi, pentru a mă face mai bine înțeles, la cel mai sensibil domeniu. Cel păstorit de Serviciul Român de Informații. Și care a vizat crearea unui super Big Brother în România. O operațiune, atenție, în fapt finalizată. Nu și în drept. Să o luăm pe rând.
SRI desfășoară o intensă activitate de securitate cibernetică. Aceasta vizează toate instituțiile statului, dar și o puzderie de societăți comerciale, a căror activitate se presupune că poate să aibă un impact asupra siguranței naționale. Absolut nimeni nu poate însă să răspundă la întrebarea cât se poate de simplă în ce bază legală se desfășoară o atare activitate. Tot fără răspuns rămâne până în prezent și întrebarea care sunt în realitate instituțiile publice cărora SRI le asigură securitatea informatică și dacă, în absența unui cadru legal, sunt cel puțin încheiate cu acestea protocoale de colaborare. Următoarea întrebare, tot fără un răspuns oficial, este dacă, prin măsurile de securitate informatică aplicate instituțiilor publice, SRI transferă conținut informativ în sistemele proprii pentru stocare și analiză, așa cum sugerează o recentă declarație a unui important conducător SRI. Conform articolului 9 din Legea 114, Legea de organizare și funcționare a SRI, monitorizarea rețelelor informatice nu se poate face decât cu un mandat de la judecător. În absența acestor mandate, ce argumente ar putea prezenta, dar nu a prezentat până în prezent, conducerea SRI, privind legalitatea activității de culegere, verificare și valorificare a informațiilor, cu obținerea de informații conținut din cadrul instituțiilor publice, sub „umbrela" asigurării securității informatice? Și, în fine, o întrebare cheie este legată de sursa de finanțare a întregului sistem de stocare și analiză a informațiilor. A fost o finanțare făcută din bani europeni? Da sau nu? Și dacă da, care a fost scopul declarat, desigur nu și cel real, al proiectelor prin care au fost accesate fondurile europene?
Aș putea vorbi și scrie mult și bine atât despre necesitatea unor legi moderne ale siguranței naționale, care ar trebui să existe, dar ne lipsesc, cât și despre România ca experiment, prin intermediul SRI, a unui super Big Brother prin intermediul căruia întreaga societate, toate componentele acesteia și toate instituțiile statului, inclusiv cele din instituțiile de forță, sunt în prezent monitorizate. În absența unor acte normative, pur și simplu în baza unui viol. Cine își asumă până la urmă răspunderea? Și în ce fel? Și de ce, în continuare, Executivul bâjbâie și este incapabil să prezinte în Parlament proiecte coerente de legi, care să poată fi dezbătute în mod transparent, într-un termen rezonabil și apoi votate și promulgate? Cine are de fapt interesul ca, pe de-o parte, experimentul numit România să continue, iar pe de altă parte, prin însăși această activitate, reprezentanții unor importante instituți să se vulnerabilizeze din punct de vedere legal?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu