ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Suntem capabili, domnule Alexandru Rafila, să umanizăm Sănătatea?

Postat la: 17.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sunt destul de mulți cei care îl contestă pe Alexandru Rafila în calitatea acestuia de ministru al Sănătății. Iar alții sunt sceptici în ceea ce-l privește. Eu am încredere în el. Înțeleg sau mai degrabă intuiesc uriașele obstacole pe care i le pun în față grupurile ilegitime de interese din acest domeniu. Motiv pentru care îi lansez provocarea din titlu. De cuvântul „reformă" ne-am cam săturat. Haideți în schimb, domnule Alexandru Rafila, să încercăm să umanizăm sistemul de sănătate.

Îmi scrie - și pe bună dreptate -, trimițându-mi numeroase mesaje, cunoscutul medic specialist în boli infecțioase din Las Vegas, Ion Alexie, care și-a câștigat o binemeritată faimă prin lupta pe care a dus-o pentru combaterea efectelor Covid-19. Acesta, între altele, încearcă să avanseze în beneficiul românilor o idee pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Care, în cele din urmă, se referă la costurile sănătății suportate atât de stat, cât și de pacienți.

Asupra acestui subiect, care tehnic se cheamă al „genericelor", eu unul am insistat de câteva ori de-a lungul anilor. Recunosc că am fost inspirat tot de un medic de origine română, care a lucrat în mari spitale din Statele Unite. Acum medicul specialist Ion Alexie revine reamintindu-mi de această temă.

Despre ce este vorba în esență? Există foarte multe tipuri de medicamente produse de diverse firme din lumea întreagă, care folosesc aceeași substanță activă. Practic, sub aspectul eficienței, indiferent cum se numesc și indferent unde sunt produse, cu condiția ca rețeta să fie respectată, aceste medicamente au același efect, dar prețuri extrem de diferite. Când apare un anumit produs nou pe piață, cel care îl fabrică deține un anumit număr de ani, nu foarte mulți, licența. După care rețeta sa poate fi urmată de nenumărați alți fabricanți, care produc același medicament și îl comercializează mult mai ieftin. Aceste medicamente ieftine, dar la fel de eficiente, se numesc generice.

Aceste generice nu prea sunt căutate și utilizate în România. Pur și simplu nu au fost asimilate de cultura și de educația noastră. Și, firește, împotriva genericelor acționează în România foarte multe și foarte puternice grupuri de interese ilegitime. Adică lăcomia. Începând cu lăcomia unor medici, care, beneficiind de fel de fel de stipendii, în general sub forma unor așa-zise concedii de studii din partea unor fabricanți de medicamente și care prescriu exclusiv medicamentele furnizate de aceștia, și continuând cu lanțurile de farmacii interesate și ele, pentru a-și mări profitul, să vândă medicamente cât mai scumpe. Iar bomboana pe colivă este pusă prin uriașul trafic de influență pe care industria pharma îl poate exercita asupra autorităților unui stat vulnerabil ca România sau chiar „eșuat", după cum se exprimă președintele Klaus Iohannis.

Ce înțeleg eu printr-o umanizare a sistemului de sănătate, pe care o poate genera destul de simplu domnul ministru Alexandru Rafila, dacă dorește și manifestă suficientă voință politică? Ne explică medicul Ion Alexie într-unul dintre ultimele mesaje pe care mi le-a trimis. Printr-un ordin expres, ministrul Sănătății poate pur și simplu să le interzică medicilor să le prescrie pacienților un medicament sau altul. Ei ar urma să fie obligați să prescrie doar substanța activă. Cu această rețetă, pacientul se prezintă la farmacie. Farmacia, la rândul ei, fiind obligată să-i propună pacientului diferitele mărci de medicamente cu aceeași substanță activă și cu aceeași eficiență, precizându-le însă care este diferența de preț. În aceste condiții, este firesc ca cei mai mulți pacienți să prefere să plătească mai puțin. Iar CNAS ar urma să deconteze nu prețul medicamentelor scumpe, ci exclusiv prețul genericelor. Bugetul CNAS nu ar avea decât de câștigat. Spitalele ar proceda la fel, iar bugetul acestora ar avea și el de câștigat. Starea de sănătate a populației, în condițiile în care va crește accesul lor la medicamente, se va îmbunătăți. Iar statul ar avea de suportat mai puține spitalizări. Vor avea de pierdut doar rechinii din domeniu.

Ce părere aveți, domnule Alexandru Rafila? Intrați sau nu în această horă? Indiferent dacă vi se va aplica sau nu faimoasa rotativă, indiferent dacă veți mai rămâne sau nu mult timp la portofoliul Sănătății, această obligație ați putea-o onora în doar câteva zile.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE