ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Summitul BRICS de la Kazan

Postat la: 25.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La Kazan (1.143.535 de locuitori, republica Tatarstan din Federația Rusă), în 21 octombrie 2024 a început cea de-a 16 reuniune a șefilor de stat ai BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Lipsește președintele Braziliei, din motive de sănătate.

Numărul total de invitați din străinătate este estimat la 20.000 de persoane, evenimentul va fi acoperit de 2.000 de ziariști din 59 de țări iar organizatorii furnizează traduceri în 16 limbi (Ksenia, Muratshina, New Easten Outlook, 22.10.2024). Adjunctul președintelui rus, Yuri Ushakov, a anunțat jurnaliștilor prezența conducătorilor din 32 de țări, 24 de țări sunt reprezentate la vârf. Numeroși lideri ai organizațiilor internaționale sunt prezenți, între care Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Anul tecut în Africa de Sud s-au adăugat grupului fondator BRICS Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Etiopia. În 22 și 23 octombrie grupul de țări Brics va fi ocupat cu proprii membri. Începând din 23 octombrie întâlnirile, evenimentele se vor extinde în formatul BRICS-plus. Tema principală va fi „BRICS și Sudul Global - să construim împreună o lume mai bună". În tot timpul summitului, între 21 și 24 octombrie sunt prevăzute reuniuni bilaterale între conducătorii BRICS și BRICS-plus (Ksenia Muratshina, op. Cit.).

Pentru prima dată în cadrul reuniunilor BRICS s-au format grupuri de lucru care se ocupă de medicina nucleară, de gestiunea, de formarea centrelor de urgență în țările BRICS și schimbul de informații operaționale în caz de urgență pentru securitatea informației; un grup de lucru se ocupă de climat în BRICS; un alt grup lucrează pe problema locurilor de muncă; de turism și încă altele.

Dar poate proiectul în lucru cel mai important este BRICS Bridge, platforma de plăți digitală, garantată la nivel de 40% în aur, în materii prime și devizele țărilor participante, totul susținut de puternicele bănci ale Chinei, ale Rusiei, ale Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. Se estimează că într-o lună BRICS Bridge va fi funcțional. BRICS Bridge va fi „imun la presiunile politice, abuzul și interferența sancțiunilor externe".

„Ministerul de Finanțe și Banca Centrală a Rusiei împreună cu partenerii BRICS lucrează la un raport pentru liderii BRICS pentru actualizarea (upgrade) sistemului financiar internațional și al tranzacțiilor în valută (forex). Adoptarea acestui raport va duce la creerea unei platforme digitale pentru plățile BRICS și tranzacțiilor membrilor BRICS". (Valentina Matvienko, purtător de cuvânt al Consiliului Federației Ruse, 12.07.2024).

Orașul Kazan nu a fost ales întâmplător. Kazan este, pe lângă un centru comercial major, și cel mai important centru al culturii musulmane din Rusia. Ce nu a reușit Uniunea Sovietică din cauza ateismului și a persecuțiilor la care au fost supuși credincioșii de diverse culte, inclusiv musulmană, reușește azi Rusia conservatoare. Lumea musulmană înseamnă aproape 2 miliarde de oameni. Prin susținerea necondiționată a Israelului împotriva palestinienilor din Gaza și Cisiordania, împotriva Libanului, a Iranului, Yemenului, SUA și Occidentul și-au înstrăinat la extrem lumea musulmană.

La Kazan, organizațiile summitului au prevăzut și un extins program cultural: expoziția „Mozaicul etnografic", dedicat diversității culturale din țările BRICS; un spectacol de lumini la scară mare; în Parlamentul local o mare expoziție „Făcut în Tatarstan", consacrat realizărilor industriale și tehnologice din această regiune rusă; multiple producții teatrale, inclusiv spectacolele oferite de Golden Mask; proiecții ale ultimelor filme locale în cinematograful Mir; circul din Kazan a pregătit un mini-festival „Ecourile Asiei" etc.

„Anul președenției ruse a arătat lumii o față complementară nouă a BRICS: această structură și-a atins deplina maturitate și înflorește. Ea reprezintă pe drept cuvânt interesele lumii non-occidentale, ale majorității globale, ale Estului Global și ale Sudului Global [...] Un format nou, mai deschis, flexibil, în mișcare constantă, dinamică și poate mai promițătoare decât orice altă structură de diplomație multilaterală". (Ksenia Muratshima, op.cit.)

Petru Romoșan

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE