SRI și DNA merg la Palat
Postat la: 08.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După ce Direcția Națională Anticorupție a difuzat faimosul comunicat prin care Ponta, Ghiță și Blair sunt puși la zid, s-au întâmplat câteva fenomene remarcabile. Uluind întreaga opinie publică, Dan Tapalagă, considerat drept om al sistemului, cu precădere un mare fan DNA, atacă violent instituția, pe motiv că face poliție politică.
În scurt timp, apare un neașteptat enunț al Serviciului Român de Informații, lansat de purtătorul de cuvânt, prin care instituția se disociază în mod hotărât de această ultimă și spectaculoasă operațiune DNA. Intră în păruială și Sorina Matei, care mustră aprig Serviciul Român de Informații. În același litigiu. Ce are de făcut președintele Klaus Iohannis într-o asemenea situație? Să îi cheme la Palat!
Nici nu s-a restructurat bine instituția prezidențială prin dizolvarea administrației și crearea unei noi structuri de lucru, că, iată, este confruntată cu o situație ieșită din comun. Președintele Klaus Iohannis nu poate asista impasibil și nici nu va asista la păruiala dintre DNA și SRI. La fel cum a intervenit în conflictul deschis dintre DNA și SIE, va reacționa și acum. Îi va invita pe reprezentanții celor două instituții de forță ale statului român să se înfățișeze în fața domniei sale, să își expună fiecare, Kovesi și Hellvig, întreg păsul, după care, conform Constituției, va media acest conflict și va încerca să reconcilieze părțile. Cineva se va alege cu o mustrare. În conflictul cu SIE, cartonașul galben l-a primit Mihai Răzvan Ungureanu.
Dar aici? Va fi Hellvig cel arătat cu degetul sau cărțile vor fi schimbate urmând ca Laura Codruța Kovesi să fie depunctată? Și, de fapt, ce s-a întâmplat? DNA a deschis probabil cel mai spectaculos dosar penal din istoria acestei instituții. Pretinde că a descoperit un act de corupție politică a cărui terminație se găsește la Londra, chiar în persoana fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Dacă probele DNA sunt corecte și pot fi dovedite în instanță, vom asista la moartea politică a lui Victor Ponta. Și asta, chiar în momentul în care acesta reușise să se urce, din nou, foarte aproape de vârful scării. Dacă, în schimb, întreaga istorie se dovedește a fi o infracțiune fictivă, o crimă virtuală, atunci Direcția Națională Anticorupție va primi, în mod incontestabil, cea mai dură lovitură de imagine din glorioasa istorie a acestei instituții.
În aceste circumstanțe cu totul și cu totul speciale, este difuzat, probabil deloc întâmplător, un punct de vedere al Serviciului Român de Informații care, pentru prima dată, indică în mod clar o delimitare ostentativă față de DNA. Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a comunicat opiniei publice faptul că instituția nu este sub nicio formă implicată în ancheta DNA, o anchetă prin care sunt cercetate prezumtive fapte penale petrecute în anul 2012, un an în care SRI și DNA constituiau un binom și cooperau într-o manieră care a lăsat cu gura căscată opinia publică națională și internațională. Un an în care justiția, în sensul larg al cuvântului, făcea parte, în mod oficial, din câmpul tactic SRI. Un an în care înregistrările DNA, care stau la baza celor mai multe dosare, erau făcute de SRI.
De ce se spală pe mâini într-un mod atât de transparent Serviciul Român de Informații? De ce simte nevoia să se delimiteze public de DNA? Cred că răspunsul la această enigmă îl vom afla într-o bună zi și el s-ar putea să fie uimitor de interesant. Până atunci însă, nu pot fi făcute decât speculații. Avem însă o certitudine. Cele două instituții sunt într-un confict deschis. Care nu mai este doar mocnit. Un conflict care a devenit public. Acest conflict afectează credibilitatea ambelor instituții, dar și a instituției prezidențiale, care are rolul de a acționa în așa fel, încât, în România, să fie evitate conflictele între diversele brațe ale statului polițienesc. De aici, pe cale de consecință, este limpede că președintele Klaus Iohannis va acționa.
Intersant este cum, în acest conflict care lasă cu gură căscata pe aproape toată lumea, a intervenit Dan Tapalagă care încearcă să facă praf DNA, acuzând instituția de poliție politică, după care, la scurt timp, a sărit la beregată și Sorina Matei. De asta dată, la beregata SRI. Să ne reamintim că pe Sorina Matei o implora, cu lacrimi în ochi, Robert Turcescu să își dea jos din spate rucsacul cu bolovani și să își deconspire, în fața opiniei publice, calitatea ei de ofițer acoperit. Provocare pe care Sorina Matei a respins-o după câteva ezitări faciale.
Ei bine, Sorina Matei calcă în picioare Serviciul Român de Informații, pe motiv că această instituție nu ar fi avut cum să nu coopereze cu DNA la prepararea noului dosar al lui Victor Ponta. Și dacă tot a pus umărul, atunci de ce se leapăd, întreabă, în subtext, Sorina Matei. Dacă președintele Klaus Iohannis are obligația să concilieze cele două instituții, nu există nicio prerogativă constituțională care să îl oblige, pe el sau pe altcineva, să îi reconcilieze și pe vajnicii luptători de ultim moment împotriva DNA și respectiv SRI.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu