Spionii din burlanul lui Tăriceanu
Postat la: 10.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu a fost monitorizat șapte ani. De către SRI. Și nu oricum. S-a întâmplat de cele mai multe ori simultan cu un alt tip de monitorizare.
Cea asigurată de Serviciul de Protecție și Pază. Ceea ce înseamnă că, pe sub nasul unui important servicu secret sau în cooperare cu acesta, cel mai important serviciu secret al țării s-a insinuat în intimitatea lui Călin Popescu Tăriceanu. Fapt care l-a determinat să facă o glumă amară. Să se întrebe pe unde a intrat SRI în căminul lui. Prin burlan?
Tema, dezbătută și în Comisia parlamentară specială care analizează practicile Serviciului de Protecție și Pază, este cât se poate de serioasă. Și, până la urmă, inedită din punctul de vedere al agendei publice. Demnitarii de rang înalt beneficiază de protecție asigurată de SPP. În acest scop, acest serviciu secret dispune de fonduri financiare uriașe și de o infrastructură de invidiat. Autoturismele utilizate de SPP nu sunt dintre cele obișnuite. Sunt alese dintre cele mai scumpe și costisitoare mărci. În paranteză fie spus, în alte state sunt utilizate în acest scop autoturisme de producție autohtonă. La noi, se apreciază însă că una dintre cele mai bine vândute mașini din lume, Dacia Logan nu este potrivită pentru a satisface mofturile SPP.
Revenind la subiect, trebuie să vedem în ce scop sunt protejați înalții demnitari și cum anume este organizată această activitate. Scopul nu este neapărat acela de a le proteja viața. Rareori există pericolul ca un înalt demnitar să fie ucis în România. În schimb, ei pot fi hărțuiți. Verbal sau chiar fizic. Instituția numită SPP are rolul de a se organiza în așa fel încât incidentele generate de hărțuirea fizică și verbală a unui demnitar să poată fi evitată. Mai există însă și un alt obiectiv mai profund. Înalții demnitari au acces la secrete de stat. Cunosc și discută lucruri care nu trebuie auzite de toate urechile. Și cu atât mai puțin de urechile unor potențiali inamici. Sau chiar a unor adversari politici. Prin urmare, protecția asigurată acestora are și acest obiectiv. Protejându-l pe demnitar, protejezi interese vitale ale statului.
Pentru a le asigura demnitarilor protecția, specialiștii din SPP au fost nevoiți, tot pe bani publici, să se organizeze și ca un serviciu de informații. Ei obțin informații despre potențiale pericole și se organizează în vederea evitării acestora. Iar unul dintre pericolele constante - și vorbim de înalții demnitari ai statului - este supravegherea acestora de către potențiali inamici. Sau chiar de către aliați care doresc să acceseze anumite tipuri de informații.
În cea mai mare parte a celor șapte ani, Călin Popescu Tăriceanu a fost asimilat unui înalt demnitar și, în această calitate, a beneficiat de protecția SPP. În calitate de prim-ministru, de fost prim-ministru, de președinte al Senatului României. În tot acest interval de timp de șapte ani, el a trecut printr-o experiență aparent ireală. Un serviciu de informații îi asigura protecția în termenii pe care i-am schițat mai sus, în timp ce un alt serviciu de informații, SRI îl monitoriza la greu. Prin toate mijoacele existente. Ceea ce înseamnă că SRI nu s-a limitat doar la interceptarea convorbirilor sale telefonice ori a corespondenței sale electronice. Tăriceanu a fost supravegheat cu costuri imense și ambiental. La locul său de muncă și la el acasă. De această supraveghere se ocupa principalul serviciu secret al țării, aparent răspunzând unor solicitări ale Direcției Naționale Anticorupție. Care Direcție, timp de șapte ani, nu a reușit să identifice niciun fapt de corupție de care s-ar fi făcut vinovat Călin Popescu Tăriceanu. Și nicio altă faptă penală. Ne putem însă ușor imagina, cunoscând practicile SRI, că în schimbul acestui efort financiar și uman extrem de costisitor, au fost obținute informații despre Tăriceanu, transformat într-o țintă, care au fost livrate adversarilor săi politici. De alfel este de presupus, cunoscând practicile statului nostru paralel, că acesta a și fost obiectvul real al acestei supravegheri îndelungate.
Ne lovim însă și de o altă realiate, de-a dreptul senzațională. Un al doilea serviciu secret al statului, SPP a cheltuit și el uriașe sume de bani și a consumat semnificative resurse umane pentru a-l proteja pe același Călin Popescu Tăriceanu de cei care încercau să se insinueze în proximitatea sa pentru a afla lucruri.
Prin urmare, pe bună dreptate se întreba deunăzi Călin Popescu Tăriceanu în Parlamentul României, pe unde se insinuau în casa lui specialiști Serviciului Român de Informații pentru a-i monta aparatură de supravegere, de vreme ce imobilul era atent monitorizat de cei care aveau datoria să-i asigure paza și protecția demnitarului. Întrebare este pur retorică. Și de aici gluma cu burlanul.
Întrebarea este retorică din simplul motiv că, întâlnindu-se pe teren agenții SRI cu agenții SPP, aceștia au intrat instantaneu într-o relație de frățească cooperare. Cu alte cuvinte, ofițerii Serviciului de Protecție și Pază îi informau pe tovarășii lor de la SRI care este intervalul de timp în care nu se află nimeni din familie la domiciliul demnitarului, pentru ca aceștia să poată intra și să se poată plimba în voie prin biroul, sufrageria, bucătăria, dormitorul și toaleta demnitarului. Și ale soției acestuia. Și ale copilului. În scopul de a monta și de a demonta o aparatură, care an de an a devenit din ce în ce mai sofisticată.
Apoi și unii și alții, și cei de la SRI și cei de la SPP traficau informația obținută. În cel mai bun caz, traficul a fost intern. În sensul că informațiile despre viața personală și activitatea politică vizându-l pe Călin Popescu Tăriceanu ajungeau doar, în schimbul altor servicii, pe mâna unor rivali politici. Nici nu vreau să mă gândesc la ipoteza, care totuși nu trebuie expediată de nimeni, în care asemenea informații ar fi fost traficate și în beneficiul unor forțe externe ostile României.
Să ne mai mirăm în aceste condiții de ce mai mulți demnitari de prim rang ai statului român refuză așa-zisa protecție și pază asigurate de SPP? Și asta în timp ce instituția continuă să fie generos bugetată.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu