"Silenzio stampa'', ordin pe unitate?
Postat la: 16.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Unul rămâne la Bruxelles, iar altul la Externe". În acești termeni a tranșat premierul Nicolae Ciucă conflictul Rareș Bogdan - Bogdan Aurescu, după discuția cu fiecare în parte dintre cei doi. Un conflict care, după cum susțin mai mulți comentatori, nu este unul pe persoană fizică, în realitate el fiind unul care mocnea de ceva vreme în istoricul partid.
Militar de carieră, domnul general(r) Nicolae Ciucă a dat ordinul pe unitate și, place sau nu place, părțile implicate trebuie să îl execute. Urmând ca la viitorul BPN al PNL această chestiune să fie discutată.
Ceea ce nu înseamnă că starea conflictuală s-a stins. Dimpotrivă, citind lista numelor celor aflați pe baricade, putem spune că în nici-un caz nu a fost vorba doar despre un foc de paie și că, odată izbucnită, starea conflictuală s-ar putea reactiva când nu te-ai aștepta. Discuția se complică mai rău dacă ținem seama că despre fiecare dintre cei doi protagoniști ai conflictului se spune că face parte dintre personajele publice foarte agreate de către domnul președinte. Ce s-a întâmplat atunci: a căzut unul dintre cei doi în dizgrația domnului președinte sau cineva a schimbat tabăra și a trecut, cu arme și bagaje, de partea cealaltă? Iată câteva întrebări la care nu avem, deocamdată, răspuns. Deocamdată, să reținem că unii comentatori sunt de părere că premierul înclină să îi dea dreptate titularului portofoliului afacerilor externe.
Revenind la decizia mai sus menționată și care a fost anunțată în ședința de Guvern, trebuie reținut și faptul că Nicolae Ciucă a dat-o atât în calitate de șef al Executivului, cât și în cea de președinte al PNL. Așa încât ne punem întrebăm dacă domnia sa a făcut-o din proprie inițiativă sau a primit un ordin de mai sus? Ordin care nu putea să vină decât de la cel mai înalt nivel de comandă, pe linie de partid și de stat. De la președintele Klaus Iohannis!
Supoziție perfect rezonabilă pe care, în nici un caz, nu o poate contrazice faptul că, până acum, domnul din Palatul Cotroceni nu a scos o vorbuliță nici despre polemica Rareș Bogdan - Bogdan Aurescu și nici despre costurile reale ale închirierii unei aeronave particulare din dotarea firmei Global Jet cu care primii turiști transcontinentali ai țării au efectuat vizita în Japonia, Singapore și retur. Existând, dimpotrivă, un cumul de factori care justifică ipoteza că președintele Klaus Iohannis este cel mai interesat să se intre, cât mai repede și pe o perioadă nedeterminată, în silenzio stampa.
Primul și poate cel mai important motiv este acela că suntem în an preelectoral, de fapt al celor patru alegeri, în care dublul mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis se va încheia. Cu ce bilanț, poate că nici nu mai este nevoie să ni se spună nouă, capetele de locuitor, fiindcă, oricum, nu vai mai fi posibil un al treilea mandat pentru domnul președinte în exercițiul funcțiunii. Ceea ce nu însemnă că nu putem să punem întrebarea: ce va face, după decembrie 2024, domnul Klaus Iohannis? Întrebare al cărei răspuns, cu siguranță, nu va veni de aici, din arealul scumpei noastre patrii. Circulând, de acum, mai multe semnale că domnia sa ar putea ocupa o înaltă funcție în NATO, dacă nu chiar funcția supremă. Semnale alături de care, însă, au început să circule și altele care dau pe lista celor posibil vizați pentru a postul de secretar general al Alianței Nord Atlantice nume de rezonanță din lumea politică a altor state membre. Așa încât competiția devine din ce în ce mai strânsă, iar, pentru Klaus Iohannis, nu se mai pune doar problema meritelor și a calităților cu care intră în concurs, ci și cea a unui dosar cât mai curat, adică fără semne de întrebare și fără pete.
Or, de aici începe discuția pe subiectul viitorului parcurs politic al lui Klaus Iohannis. Fiindcă, deși la o primă vedere, multiplele nerealizări pe care Rareș Bogdan i le impută ministrului de externe, Bogdan Aurescu, pe care le preiau și le susțin și alte nume de prestigiu ale PNL - între care neadmiterea României în Spațiul Schengen este numai capul de listă, fiindcă urmează și alte nerealizări la fel de păgubitoare pentru interesele României și ale românilor -, sunt, în ultimă instanță, imputabile și președintelui Klaus Iohannis. Sau, mai ales, domniei sale. Președintele Klaus Iohannis fiind cel care și-a arogat calitatea de exponent suprem al politicii externe a României, stat membru al Uniunii Europene și al NATO. Cum a făcut-o și, în primul rând, cu ce beneficii pentru România și pentru români? Asta se cunoaște și o resimțim, în felul său, fiecare dintre noi. Iar, dacă la toate acestea, adăugăm și nemulțumirea diasporei față de modul în care ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a răspuns - de fapt, nu a răspuns! - așteptărilor sale, ajungem, din nou, la constatarea că tot despre actualul chiriaș din Dealul Cotroceni este vorba în ultimă instanță. Prilej cu care ar fi cazul să ne amintim că debutul primului mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis este legat și de scandalul privind împiedicarea unui important număr de alegători români de peste hotare de a-și exercita votul la alegerile din 2014. Scenariu pe care Klaus Iohannis l-a propagat și chiar l-a supralicitat și în urma căruia Titus Corlățean a demisionat din funcția de ministru de externe. Demisie de onoare care nu l-a convins pe domnul președinte să renunțe la culpabilizarea lui Titus Corlățean, de vreme ce și în 2019 îl numea „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014". Ce sens dădea Klaus Iohannis termenului ,,catastrofă'' și, în ce a constat, în realitate, catastrofa, rămâne, încă, de discutat...
Spuneam, mai înainte, că nu știu cât de mult va conta acest bilanț nu chiar atât de strălucit al celor două mandate prezidențiale ale lui Klaus Iohannis în evaluarea celor care vor da votul final pentru alegerea viitorului secretar general al NATO. Cu siguranță, însă, că înalții decidenți nu vor dori să gireze pe cineva a cărui imagine publică este marcată de anumite semne de întrebare. De aceea, aș spune că ar fi cazul să ne amintim că deși, tot cam cu un an înainte de a-și încheia al doilea mandat prezidențial, și lui Traian Băsescu i se prevestea o înaltă demnitate euro-atlantică, după ce pe piața informațiilor, au apărut niște foarte neplăcute dovezi, Amiralul Dezastrului Național a trebuit să se mulțumească doar cu un post de europarlamentar. Dar și acela unul modest, la propriu și la figurat!
Am evocat, în mod intenționat, acest precedent, dar asta nu însemnă că aș avea intenția să spun că așa ceva s-ar putea întâmpla și atunci când mapa cu dosarul profesional al lui Klaus Iohannis va ajunge pe masa onoraților decidenți. Până atunci, nefiind exclusă ipoteza că, în cazul în care zbuciumul din PNL nu se va potoli sau chiar va da în clocot, în legătură cu numele domniei sale să apară date și documente, nu toate favorabile, dintr-un un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat.
De aici și întrebarea: nu cumva, înainte de a spune că „unul rămâne la Bruxelles, iar altul la Externe", premierul Nicolae Ciucă tocmai încheiase o convorbire telefonică avută cu președintele Klaus Iohannis?
Șerban Cionoff
ULTIMA ORA
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu