Si daca Visinescu ar fi recunoscut?
Postat la: 12.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mi-am amintit o dupa amiaza de decembrie, in anii tristi ai comunismului, in sufrageria plina de pisici a lui Mircea Ivanescu din cartierul sibian Vasile Aaron. Pe masa trona masina veche de scris a "Meiului", iar in stanga, in fata geamului, zgribulita in pat - de frigul comunismului din case -, Doamna Stela, sotia lui.
Vorbeam despre Europa Libera si despre Neculai Constantin Munteanu, pe care atunci il admiram. Pana ne-a potolit Mircea Ivanescu, care neavand drept de semnatura ca scriitor, facea, in timpul stalinismului romanesc, traduceri la Agerpres, impreuna cu doamna Stela si "Nicu Munteanu" - asa ii spuneau. A fost un soc sa aflu de la acesti oameni - pe care ii iubeam, alaturi de alti prieteni ai mei prezenti acolo - amanunte din viata acestui om, inainte de a fi ajuns crainic la Europa Libera. Din pacate ma abtin sa povestesc ce am aflat atunci de la traducatorul lui Joyce si poetul "poesiilor noua". In fapt, e acelasi lucru pe care marele disident N.C. Munteanu l-a marturisit deja, starnind admiratia multor oameni de bine din scena publica. Amintiri... Amintiri care, pentru un "ratat" ca mine, entertainer de televiziune si autor de carti modeste, ma fac uneori sa gandesc scriind.
Si fiindca nu am nici un fel de miza, nici politica, nici financiara, nici de a deveni/ fi un factor important al societatii civile, imi permit sa nu dau doi bani pe tot ce se scrie pe asa zisele retele de socializare. Asadar, ma fac vocea unor ratati ca si mine, care nefiind mari personalitati publice, nu avem raspunsuri la toate intrebarile din Lume. Mai intai, ne-am intrebat noi, ratatii zilei, daca nu cumva ar trebui sa ne fie rusine (imensa rusine!) si daca mai merita sa traim pe aceeasi planeta cu marile personalitati ale societatii civile care simt tot mai des nevoia sa ne certe si sa ne spuna cand sa protestam, cand si cum sa-i judecam pe mai marii justitiei si politicii, de parca am fi un popor de prosti.
Acum, asta e... Om fi prosti, nu zic, dar cum naiba am reusit sa ajungem acolo unde, vorba lui Eminescu: "S-a intors masina Lumii...", e cel putin ciudat, daca nu jalnic. Cum naiba se face ca toti acesti mari "boieri ai mintii", si "directori de constiinta" ai societatii civile de vreo zece ani incoace, se aleg numai dintre conationalii romani destepti care au, ba ceva (abject) de ascuns, ori ceva, la fel de abject, de marturisit? Cum naiba se face ca marii luptatori anticomunisti care chiar si la senectute se iau de gat cu ciuma rosie prin pietele capitalei, alta data strigau: "Ana, Luca, Teo, Dej baga spaima in burghezi!"? Cum oare se face ca un mare actor, patruns de civism autentic anticomunist, alta data se bucura de privilegiile vreunui tortionar pe care nu se stie cine l-a introdus cu forta in familia onesta si dreapta a "maestrului"?
Ne cearta de dupa randurile din ziare sau de dupa ecranele tv mari carturari deveniti peste noapte anticomunisti. Altfel, oameni normali, care isi vedeau de "opera", se mai milogeau de Ceausescu sa-i ierte cand li se luau privilegiile. Acum sunt directori - respectiv directori adjuncti de constiinta, cocotati pe adevarul absolut si, bineinteles, anticomunisti sadea. Si, vorba domnului Badilita: daca tot au distrus dreapta politica slujindu-l pe Basescu, acum nu le ramane decat sa conduca civic Romania. Ghinion.
Problema nu e asta. Ideea e ca milioane de oameni, conform acestui "algoritm valoric", se simt frustrati. Adica daca ei nu au fost turnatori ai Securitatii, daca nu l-au lins pe Ceausescu in fund, nu sunt homosexuali, daca n-au avut in familii sprijinul vreunui tortionar, daca nu au ingenunchiat in fata marelui intelectual Basescu, daca au iesit in strada (asa cum a facut Doina Cornea, denuntand dezastrul basist!) cand s-au furat alegerile, daca nu vor sa fie prostiti de Coldea-Maior-Kovesi, daca nu vor sa treaca cu vederea crimele impotriva drepturilor Omului, si transformarea unei parti din justitie in masina de tocat destine umane, asta inseamna ca trebuiesc certati de susnumitii? Cu alte cuvinte, toti cei care n-au de marturisit fapte mizerabile sau care au in istoria personala pete negre, nu se califica la "piata publica"?
Asa, in treacat, merita mentionati si jurnalistii care ani de zile, in timpul distrugerii tarii, la care au fost martori/ parte la dezastrul facut de gasca basista, ajunsa acum urmasa a Bratienilor, si care au tacut. Pana acum, cand sunt cu "statul de drept" si o lauda pe dna Kovesi, intr-un mod care ar face o invidioasa si pe ADI. Pentru menestrelii si cantautorii imberbi, cu sex neprecizat, care tin neaparat sa ne explice legi sau ne vorbesc despre pericolul dictaturii, ADI era Elena Ceausescu. Si nu e vorba despre varsta. Varsta chiar nu e importanta. Decat daca iti lipsesc din viata exact anii traiti intr o dictatura grotesca, in care te puteai trezi condamnat doar pentru ce ai vorbit la o masa in restaurant, anii cand la manifestatiile de protest puteai incasa un cartus in cap sau dus la arest de catre o procuroare care azi este europarlamentar roman la Bruxelles...
In conditiile astea Liviu Babes, Doina Cornea, Paul Goma, Ioan Ioanid, Vasile Paraschiv, Gheorghe Ursu (Babu'), Dorin Tudoran, Bujor Nedelcovici, Monica Lovinescu, Elisabeta Rizea si alti atatia, nu s ar fi calificat sa spuna romanilor care-i drumul bun. Fiindca n-au avut nimic de ascuns, nimic de recunoscut. N-au turnat, n-au lins, n-au facut cariere tacand.
Or, in conditiile astea, mi se pare, pentru orice roman, rusinos sa nu fi fost turnator la Securitate. Mi se pare abject ca intelectual care lupta azi pentru "statul de drepti" sa nu fi tacut cu pasaportul in buzunar, in timpul dictaturii ceausiste. Pana la urma, deducem ca e rusinos sa fi fost disident. Si mai deducem ca Visinescu, daca ar fi fost ceva mai tanar si ar fi recunoscut crimele la timp, ar fi putut trece azi, fara probleme, un vasnic aparator al marilor patrioti romani Basescu-Maior-Coldea-Kovesi.
Octavian Hoandra
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu