Sebastian Ghiță se întoarce. Și pe mulți îi va popi!
Postat la: 24.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Până în prezent, prognozele pe care le-am făcut s-au îndeplinit. Sebastian Ghiță se opune, de la Belgrad, extrădării sale. Mai mult, el solicită azil politic. Încercând să demonstreze că, în țara sa, este persecutat. Urmează o lungă perioadă, probabil un an, în care justiția sârbă va dezbate și va delibera asupra solicitării statului român, în contradictoriu cu solicitările lui Sebastian Ghiță. În acest interval de timp, el nu va mai rămâne încarcerat. Ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puțin că se va întoarce. Dar în felul său.
Acum, există mult mai multe indicii decât inițial, atunci când Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad. Aceste indicii se referă la viitorul său statut. A fost nevoie să vedem dacă partea română, prin vreo instituție de forță, i-a oferit discret acestuia o imunitate în schimbul nedevoalării unor fapte grave sau dimpotrivă, și a mai fost nevoie să vedem care sunt deciziile lui Sebastian Ghiță în raport cu propriul său statut. Acestea au fost, dacă ar fi să facem o analogie cu matematica, variabilele unei ecuații care conduce, inexorabil, la rezultatul pe care l-am prezentat mai sus.
Legislația internă din Serbia, precum și acordurile pe care Belgradul le-a semnat cu statul român și cu organismele internaționale sunt de așa natură, încât, fără a forța câtuși de puțin nota, Ministerul de Justiție de acolo poate adopta și decizia extrădării lui Sebastian Ghiță, după o perioadă relativ îndelungată de deliberări, și decizia neextrădării acestuia, dar și decizia de a i se acorda azil politic. Extrem de importantă în această ecuație este, cum spuneam, opțiunea personală a lui Sebastian Ghiță. Aceasta a fost exprimată cât se poate de ferm. Nu dorește să fie extrădat, nu crede că autoritățile de la București sunt îndreptățite să ceară extrădarea sa, dar, în schimb, vrea să i se acorde azil politic. În acest scop, l-a angajat pe unul din cei mai influenți avocați de la Belgrad. Și mașinăria s-a pus în mișcare.
Ce șanse are Sebastian Ghiță pentru a obține o victorie pe ambele planuri? Pentru a simplifica răspunsul, voi face precizarea că, dacă este admisă cererea sa de azil politic, extrădarea este exclusă. Pentru a avea câștig de cauză, are nevoie de o justiție care să nu îi fie ostilă, ci dimpotrivă, de o justiție prietenoasă. Condiție despre care știm, până acum, că ar fi îndeplinită, ținând cont și de statutul apărătorului său, dar și de relațiile personale pe care Sebastian Ghiță le are cu establishment-ul politic de la Belgrad. În plus, evident, el este obligat să demonstreze că, în țara sa, a ajuns în situația unui persecutat politic. Această demonstrație în fața justiției de la Belgrad a fost înlesnită prin comportamentul nesăbuit, agresiv, huliganic al procurorului său de caz.
Procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, i-a întins, fără să vrea, lui Sebastian Ghiță un covor roșu până în inima Serbiei. Probele există și sunt de necombătut. Cu atât mai mult cu cât, pentru asemenea fapte, procurorul este astăzi supus, la rândul său, unor investigații. Restul de probe, deși sunt extrem de numeroase, sunt circumstanțiale. Sebastian Ghiță mai poate demonstra că, în urma dezvăluirilor pe care le-a făcut și a celor pe care le-ar mai putea face despre statul paralel, și-a pus viața în pericol. Și că procesele penale îndreptate împotriva lui au un caracter politic, întrucât, dintr-un motiv său altul, "sistemul" a crezut de cuviință că este necesar să se răfuiască și să îl execute politic pe prietenul său apropiat, Victor Ponta, care, la data declanșării ostilităților, era președintele celui mai mare partid dn România și deținea funcția de prim-ministru.
Deci, dacă Sebastian Ghiță primește azil politic, nici nu se mai pune problema vreunei acceptări a solicitării de extrădare a sa. Să admitem, însă, că nu va primi un răspuns pozitiv cererii de azil politic. Atunci rămâne să se ia o decizie în legătură cu solicitarea de extrădare. Date fiind circumstanțele și ținând cont de practica și de antecedentele justiției de la Belgrad, această procedură va dura destul de mult. Poate chiar un an. Este limpede că nu există suficiente argumente ca, în toată această perioadă, până când justiția va delibera, Sebastian Ghiță să rămână întemnițat.
El poate fi eliberat cu restricția de a părăsi Serbia său Belgradul sau poate primi arest la domiciliu. În ambele variante, o perioadă importantă de timp, el va fi liber să își continue seria dezvăluirilor. Deci, în mod cert, Sebastian Ghiță se va întoarce, cu cea mai mare probabilitate pe cale transmisiilor TV pe care le va realiza, în direct și la ore de vârf, din Belgrad. Și presupun că îi va popi pe mulți. Pentru că nu există vreo persoană mai dispusă decât el și mai aptă decât el de a relata fapte extrem de grave care s-au petrecut, în ultimii ani, în interiorul sistemului. Și care au generat câmpuri tactice în justiție, în Parlament, în Guvern, în partidele politice, în sindicate și în presă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu